Zdravé „bio“ potraviny nájdeme aj v bežnom supermarkete

Autor ML/VN december 2018 -

Zdravá a vyvážená strava by mala byť základom nášho jedálneho lístka. Nemusíme pre ne vždy chodiť do len špecializovaných obchodov.

Bio potraviny nie sú len moderným výstrelkom dnešnej doby, je to životný štýl aj snaha obmedziť prísun škodlivých látok do nášho organizmu. Na to, aby sa ovocie, zelenina, mäso či výrobky živočíšneho pôvodu mohli označiť ako „bio“, musia spĺňať prísne pravidlá. Farmári nesmú používať umelé hnojivá ani pesticídy, zvieratá musia chovať v prostredí, ktoré je im čo najviac prirodzené a mnohé ďalšie. To má, samozrejme, vplyv aj na veľkosť úrody a množstvo vyrobených produktov. Preto sú takéto produkty často drahšie, než na prvý pohľad rovnaké potraviny inej značky.

Bio obchody, trhy, reťazce

Takéto zdravé potraviny možno nakúpiť najmä v špecializovaných predajniach označovaných niekedy ako bio shopy. Dajú sa zohnať aj na trhu alebo pri nákupe priamo od farmárov. Ponuka je však oveľa širšia. Označenie bio sa stalo vlastnou značkou mnohých reťazcov.

Napríklad Kaufland má tieto produkty označené ako „K-Bio“. Sú vyrábané ekologicky, neobsahujú zvýrazňovače chuti, umelé farbivá a arómy. Sortiment je široký – od mlieka a mliečnych výrobkov až po trvanlivé potraviny a mrazené produkty. Kaufland pritom plánuje ponuku produktov K-Bio ďalej rozširovať.

Podobne aj Billa má tento typ výrobkov označený svojou značkou, a to „naše bio“. Takto označené produkty spĺňajú prísne normy ekologického poľnohospodárstva a každý výrobok „naše bio“ je certifikovaný. V sortimente Billy nájdete pod označením „naše bio“ napríklad mliečne výrobky, cereálie, sušienky, ovocie a zeleninu.

Slovenské bio

Aby sme nezostali len pri reťazcoch zo zahraničia, pozreli sme sa aj na slovenský reťazec Coop Jednota. Vo svojom sortimente ponúka rad bio potravín pod značkou “Coop Jednota Bio”. Slovenský reťazec sa snaží spolupracovať s výrobcami, ktorí posúvajú kvalitu výrobkov. V bio sortimente ponúka okrem iného cestoviny, mliečne výrobky a čaje.

Čím viac zdravších výrobkov zaradíte do svojho jedálnička, tým viac chránite svoje zdravie. Zároveň prispievate k ochrane životného prostredia a podpore ekologického poľnohospodárstva.

ML/VN

Zdroj: egoodwill.sk

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo