Ročný obrat slovenského e-commerce prekročil po prvý raz miliardu eur

Autor JF/BD december 2018 -

Internetové obchody sú na Slovensku čoraz viac obľúbené a medziročne rastú. Výnimkou nebol ani rok 2018, ktorý podľa odhadov priniesol aj prekonanie magickej hranice.

Takmer polovica e-shopov na Slovensku očakáva, že ich obrat sa v tohtoročnom predvianočnom období oproti minulému roku zvýši aspoň o 20 %. Celkový rastový trend ukazuje, že ročný obrat tohto segmentu na Slovensku vysoko presiahne miliardu eur. Táto symbolická hranica zrejme už v polovici decembra bola prekročená a stalo sa to vôbec po prvý raz.

Minuloročných 937 miliónov narastie o ďalších 15 %

„Podľa slovenských štatistík v posledných štyroch rokoch trh e-shopov rástol každoročne o 15 percent a to isté sa očakáva v priebehu tohto roka,“ povedala na tlačovej konferencii Ivana Mazániková, partnerka KPMG na Slovensku zodpovedná za sektor maloobchodu. Za rok 2017 dosiahli e-shopy na Slovensku obrat 937 miliónov a tento rok sa teda očakáva že pokoríme hranicu jednej miliardy,“ upresnila. Pri dodržaní 15-percentného rastu by teda celkový objem tohto biznisu za tento rok mohol byť okolo miliardy + 77 miliónov.

Čo pomáha e-shopovému biznisu

Podľa prieskumu, ktorý po tretíkrát zrealizovali spoločnosť KPMG a agentúra ui42, medziročné zvýšenie obratu v čase Vianoc očakáva deväť z desiatich slovenských e-shopov. Vianočné sviatky považuje 36 % ich predstaviteľov za najsilnejší faktor, ktorý zvyšuje dopyt po ich tovaroch a službách. Nasledujú PPC reklama (kde zadávateľ platí za klik na stránku) a súťaže na sociálnych sieťach.

Tretina respondentov prieskumu považuje za najväčšiu konkurenčnú výhodu zákaznícky servis, na druhom mieste je široký sortiment, ktorý spomenulo ako svoju top výhodu 21 % opýtaných.

„Ľudia sú pred Vianocami často presýtení nakupovaním v nákupných centrách. Preto ak poznajú e-shop, ktorému dôverujú alebo ich osloví s jedinečnou ponukou, tak uprednostnia zadováženie darčekov z pohodlia domova,“ priblížila Ivana Mazániková. Pre internetové obchody to potom znamená šancu získať svojím servisom a zákazníckym prístupom priazeň spotrebiteľa aj pre jeho budúce nákupy.

Ako sa propagujú a aké majú ambície

Na prilákanie širšej zákazníckej základne investovalo 44 % e-shopov za rok 2018 najviac prostriedkov do marketingovej propagácie. Takmer tretina opýtaných zainvestovala najviac do dizajnu a funkcionality svojho online obchodu.

Na Slovensku sídli približne 10 000 e-shopov. Vznikajú najmä z túžby mať vlastné podnikanie, súdiac podľa vyjadrenia 44 % respondentov ankety. „Z našich skúseností vyplýva, že e-shopy si dnes zakladajú skôr skúsenejší ľudia s praxou v klasickom zamestnaní. Mať vlastné podnikanie pre nich znamená možnosť realizovať sa a zároveň určitú časovú flexibilitu,“ vysvetlil Martin Krupa z ui42.

Zaujímavým zistením je, že slovenské e-shopy majú aj medzinárodné ambície. V horizonte dvoch rokov plánuje expanziu na ďalšie trhy 42 % opýtaných a ďalších 30 % to zvažuje.

Prieskum KPMG a ui42 sa uskutočnil v rámci projektu MastersGate formou online dotazníka na vzorke 105 respondentov v októbri a novembri 2018. Oslovení boli zástupcovia e-shopov so širokým spektrom produktov i služieb, a to ako etablovaných, tak aj začínajúcich.

Kto a čo nakupuje cez internet

Z ďalšieho prieskumu, ktorý urobil Nielsen Admosphere pre Slovenskú asociáciu pre elektronický obchod (SAEC), vyplýva, že ženy nakupujú na internete o čosi častejšie a viac ako muži. Z internetových nakupujúcich realizovalo za minulých 12 mesiacov desať a viac nákupov 28 % mužov a 34 % žien. V rozmedzí celkovej útraty 101 až 501 eur ročne sa ženy vyrovnajú mužom, no muži častejšie realizujú nákupy nad 501 eur (16 ku 13) a nad 1 000 eur ročne (13 ku 7). Viac v e-shopoch míňajú respondenti vo veku 25-34 rokov a vysokoškolsky vzdelaní nakupujúci. Podľa SAEC sa na Slovensku pohybuje útrata medzi 201 až 500 eur na osobu ročne. Na porovnanie: Podľa českej APEK bola priemerná útrata v e-shopoch v Nemecku 1 037 eur ročne na osobu, vo Veľkej Británii 3 000 eur a v Česku necelých 400 eur na osobu ročne.

Slovenskí respondenti najviac v tomto roku kupovali na internete oblečenie a obuv (48 %), knihy, elektronické knihy a audioknihy (30 %), produkty pre zdravie a krásu, kozmetiku, drogériu a parfumy (30 %). Top trojka je tesne nasledovaná mobilmi a inými mobilnými komunikačnými zariadeniami (29 %) a vstupenkami na udalosti (27 %). Medziročné porovnanie však ukazuje, že kategórie v top trojke majú klesajúci charakter. Naopak, polepšila si kategória „biela technika a domáce spotrebiče“ (nárast z 23 % na 24 %) a „nábytok, bytové zariadenie a doplnky“ (nárast zo 17 na 20 %), čo môže súvisieť aj s rozvojom výstavby. Tradične silnou kategóriou v e-commerce je elektronika – na celkovom obrate sa podieľa takmer 50 %.

JF/BD

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo