Bioekonomika – globálny rozvoj na lokálnej báze

Autor BC február 2017 -

Zosúladenie ľudských potrieb s potenciálom biosféry – to je prvoradá výzva pre celé ľudstvo. Ide nám o udržateľnú budúcnosť spoločnosti a ekosystémov.

Rast svetovej populácie a spôsob, akým vyrábame a spotrebúvame výrobky spracovateľského priemyslu, vytvárajú bezprecedentný tlak na naše životné prostredie. Ľudstvo čelí vážnym problémom spojeným so zmenou klímy, s úbytkom surovín, nedostatkom vody, rastúcim znečistením a poklesom biodiverzity. Významná časť týchto z nich môže byť vyriešená alebo prinajmenšom obmedzená, ak sa uplatnia princípy udržateľného biohospodárstva.

Moderné biohospodárenie

Biohospodárstvo je staré ako ľudstvo samo. Po tisíce rokov sme používali obnoviteľné biologické zdroje – biomasu – pri výrobe jedla, výstavbe a ohrievaní našich domov, výrobe oblečenia aj na dodávky energie.

Moderné biohospodárstvo zahŕňa tie časti ekonomiky, ktoré udržateľným spôsobom využívajú biomasu zo súše i z mora – napríklad plodiny, lesy, ryby, živočíchy a mikroorganizmy, ako aj biologické zvyšky a odpady. Účelom je výroba potravín, krmív, rôznych materiálov, chemikálií, palív a energie. V tejto oblasti sa môžu navzájom posilňovať inovácie a trvalá udržateľnosť.

Takéto moderné biohospodárstvo otvára nové priemyselné odvetvia a transformuje tie existujúce. Zahŕňa potenciálne jedinečné vlastnosti a výhody, ako sú:
- uhlíková neutralita,
- obnoviteľnosť,
- cirkularita,
- multifunkčnosť.

Má silný sociálno-ekonomický dopad, umožňujúci vytvárať pracovné miesta vo vidieckych oblastiach a robiť priemysel konkurencieschopnejším.

Na dosiahnutie trvalej udržateľnosti by sme mali biomasu používať v uzavretých aj otvorených cykloch. To vedie k dosiahnutiu obehových bioekonomických procesov, ktoré budú minimalizovať straty a odpad v priebehu výrobných, distribučných aj spotrebných cyklov.

Naše zdravie je prepojené s prostredím

Ľudia by mali byť považovaní za súčasť rozvoja bioekonomiky. Mala by sa prijať koncepcia „jedného zdravia“ ako interdisciplinárneho prístupu k všetkým aspektom zdravotnej starostlivosti pre ľudí, zvieratá a životné prostredie. Princíp „jedno zdravie“ spája zdravie pôdy, zdravie rastlín, zdravie zvierat aj zdravie ľudí.

Tieto dokázané synergie priblížia zdravotnú starostlivosť pre 21. storočie – urýchlením biomedicínskych objavov, posilnením účinnosti verejného zdravotníctva, rýchlym rozširovaním bázy vedeckých poznatkov a skvalitnením lekárskeho vzdelávania a klinickej starostlivosti.

Nemôžeme si dovoliť životné štýly, ktoré nie sú udržateľné, pokiaľ ide o nadmernú spotrebu energie, potravín, vody a zvýšený vplyv na prostredie. Požadujú sa nové životné štýly, ktoré berú do úvahy nové vzorce spotrebiteľského správania, stravovania a výživy. To všetko spolu so zvýšenou uvedomelosťou občanov bude mať priamy vplyv na naše zdravie.

Deklarácia bioregiónov

Na októbrovom Bioekonomickom kongrese v Lodži bolo vydané vyhlásenie, ktoré podpísali zástupcovia regiónov zo stredovýchodnej Európy, zúčastnených firiem, akademickej obce, mimovládnych organizácií a poľnohospodárov. Podporili v ňom koncept rozvoja biohospodárstva v miestnych biokomunitách, ktorými môžu byť napr. biodediny, biomestá či celé bioregióny.

Podľa dokumentu sa základom pre rozvoj globálneho biohospodárstva môžu stať iba také biokomunity, ktoré sú trvalo udržateľné, obehové a so „zelenejúcim“ priemyslom. Mali by ponúkať dobré pracovné miesta a byť založené na vzdelaných miestnych spoločenstvách, žijúcich v zdraví v zdravom prostredí.

Na ceste k určitej modelovej biokomunite, ktorá rešpektuje zásady trvalo udržateľného riadenia a vyššie uvedené princípy, je potrebné vykonať nasledujúce kroky:

● organizovať uzavreté okruhy stupňovitého využitia lesnej a poľnohospodárskej biomasy (zo súše i z mora),
● podporovať ekologické poľnohospodárstvo vedúce k produkcii vysokokvalitných potravín,
● zaviesť udržateľný systém obnoviteľnej energie, vrátane biorafinérií a distribuovanej „prosumer“ energie; cieľom je dosiahnuť nulový prísun energie a nízke emisie CO2,
● zavádzať nové nástroje na riadenie vodných a environmentálnych zdrojov,
● pre „zelenejúci“ priemysel organizovať nové obchodné reťazce a systémy okolo nich, založené na miestnych biozdrojoch,
● organizovať ekovzdelávací systém a tréning všetkých zainteresovaných,
● podporovať myšlienky trvalo udržateľného biohospodárstva,
● zapojiť mestá a ďalšie miestne komunity a ich občanov do procesu „ozeleňovania“ (ekologizácie) propagáciou energeticky úsporných budov a elektrickej dopravy.

Možnosti krajín SVE

Stredná a východná Európa má šancu realizovať vyvážený prechod od poľnohospodársko-vidieckych k moderným priemyselným odvetviam, pričom oživí svoje vidiecke oblasti a podnieti výrobu vysokokvalitných potravín. Udržateľné biohospodárstvo tu môže byť cestou na dosiahnutie rovnováhy medzi súdržnosťou (kohéziou) a konkurencieschopnosťou.

„Zelenejúci“ priemysel, ktorý má prístup k zdrojom biomasy, poskytuje ekologicky šetrné materiály a výrobky na bio báze – s novými funkciami dlhšej životnosti, netoxicity a schopnosti recyklácie – sa môže stať významnou súčasťou ekonomík strednej a východnej Európy.

Aby sa mohli tieto trendy v krajinách SVE efektívne rozvíjať, bude treba čím skôr vykonať analýzu súčasného potenciálu, zdrojov biomasy a možností transformácie hodnotových reťazcov.

BC
(spracované z materiálov Bioekonomického kongresu 2016 a Lodžskej deklarácie bioregiónov)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo