Novoročné predsavzatia Slovákom nevydržia, dáva si ich asi polovica

Autor Renata Faltejsková január 2019 -

Pre takmer polovicu obyvateľov Slovenska sú predsavzatia dôležité na realizáciu dlhodobých plánov. Obvykle sa týkajú zdravšieho životného štýlu – chudnutia, jedenia či športovania.

Podľa decembrového prieskumu firmy Naturhouse a agentúry Stem/Mark si novoročné predsavzatia už niekedy dali tri štvrtiny respondentov. Častejšie sú to ženy, mladšie ročníky a vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Za dôležité ho považuje približne polovica respondentov; práve tí si predsavzatia plánovali dať aj do nového roka 2019.

Viac ako polovica Slovákov (51,8 %) však svoje predsavzatia väčšinou nedodrží a až štvrtina opýtaných dokonca priznala, že im predsavzatia vydržia iba pár dní. V oboch prípadoch slabú vôľu priznávajú častejšie ženy. Medzi predsavzatia, ktoré Slováci najrýchlejšie vzdajú, patrí snaha prestať fajčiť. Predsavzatia sa obvykle týkajú zdravšieho životného štýlu – prevažuje túžba začať chudnúť a jesť zdravo, mať menej stresu a viac športovať. To sú tiež najčastejšie predsavzatia roka 2019.

Prečo ľudia často predsavzatia nedodržia, aspoň tie, týkajúce sa zdravotného štýlu? „Novoročné predsavzatia väčšinou nevychádzajú, pretože ich ľudia neberú vážne. Nemajú tiež silnú motiváciu a dávajú si nereálne ciele, ako napríklad – schudnem 10 kg za mesiac," komentovala Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa Naturhouse. Pomôcť s motiváciou môže podľa nej napríklad rodina a priatelia, prípadne odborník.

Disciplína pri dodržiavaní predsavzatí

rsz disciplina naturhouse

Rok 2019? Slováci chcú najmä schudnúť

Pre tento rok si chcelo dať predsavzatia 43 % ľudí, z toho častejšie ženy a išlo predovšetkým o oblasť životného štýlu. V roku 2019 chcú Slovenky aj Slováci najčastejšie začať chudnúť (43,8 %), zdravšie sa stravovať (37,8 %), menej sa stresovať (31,8 %) a športovať. Tento rok chcú zarobiť aj viac peňazí. Muži chcú častejšie prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu či viac sa venovať rodine (29,2 %). Ženy chcú najčastejšie schudnúť (62,8 %), dodržiavať pitný režim (31,1 %) a menej sa stresovať (47 %). Respondenti v produktívnom veku by chceli vylepšiť rovnováhu medzi prácou a voľným časom, viac sa venovať rodine. Mladá generácia Slovákov si častejšie plánuje nájsť partnera (22,3 %), viac športovať (53,2 %) a viac doržovat spánok (26,6 %).

Na citovanom prieskume sa v decembri 2018 zúčastnilo prostredníctvom internetu 504 ľudí vo veku 15 až 59 rokov.

Renata Faltejsková

 

Predsavzatia pre rok 2019rsz tohtorocne predsevztaia naturhouse

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo