Aké má cukor účinky na náš organizmus a čo spôsobujú odchýlky v jeho prijímaní?

Autor PRServis január 2019 -
Aké má cukor účinky na náš organizmus a čo spôsobujú odchýlky v jeho prijímaní? Pixabay

Cukor v podobe glukózy je pre fungovanie ľudského tela nevyhnutný. Spolu s tukmi je jedným z hlavných zdrojov energie pre náš organizmus.

Avšak, aj keď je cukor pre ľudí dôležitá zložka, vždy ho treba konzumovať s mierou. Neprimerané množstvá glukózy v krvi môžu mať pre nás vážne zdravotné následky…

Aká je normálna hladina cukru v krvi

Hladina glukózy, ktorá sa meria z krvi, sa odborne nazýva glykémia. Ak sa glykémia dostane do neprirodzených rozmedzí, v tele nastane zmätok. Aké sú teda normálne hodnoty?

Hladina cukru v krvi sa meria pred jedlom. Ľudia, ktorí majú cukrovku, musia venovať osobitnú starostlivosť svojim hladinám glukózy. Pred jedlom je zdravý rozsah u diabetika 90 až 130 mg/dl (4,4 – 7,2 mmol/l). 1 – 2 hodiny po jedle by malo byť toto množstvo nižšie ako 180 mg/dl.

Hyperglykémia

Hyperglykémia je stav, keď je hladina cukru v krvi nalačno vyššia ako 130 mg/dl (7,2 mmol/l). Je veľkým problémom a môže postihnúť ľudí s diabetom 1. aj 2. typu. Časté alebo pretrvávajúce vysoké množstvo cukru v krvi môže spôsobiť poškodenie nervov, krvných ciev a viacerých orgánov. Môže to viesť aj k rozvoju niektorých závažných ochorení.

Čo ak jem priveľa cukru? Nadmerný príjem cukru je problémom aj u zdravých jedincov, preto by sme jeho príjem mali mať všetci pod kontrolou. Mnohí odborníci sa zhodnú, že konzumácia cukru je hlavnou príčinou obezity a mnohých chronických ochorení. Uvádzame hneď 6 dôvodov, prečo je cukor v nadmernom množstve zlý pre vaše zdravie. Cukor môže mať tieto nežiaduce účinky:

  • ● Zvýšené riziko srdcovocievnych ochorení: Nadmerná konzumácia cukru sa spája so zvýšeným rizikom úmrtia na ochorenia srdca.
    ● Kvasinkové infekcie a infekcie kože: Kvasinkám sa darí v cukornom prostredí, ktoré predstavuje optimálne podmienky pre ich výživu. Nadmerný príjem cukru môže byť napríklad príčinou vaginálnej mykózy alebo podobného problému aj u opačného pohlavia – mykózy u mužov.
    ● Zvýšenie telesnej hmotnosti: Spotreba príliš veľkého množstva pridaného cukru (najmä zo sladkých nápojov a cukroviniek) zvyšuje riziko prírastku hmotnosti a vedie k hromadeniu tuku.
    ● Akné: Ak prijímame príliš veľa cukru, môže to viesť aj k zápalu v celom tele (zápal sprevádza akné). Navyše, vieme, že vysoké množstvo cukru v organizme podmieňuje produkciu inzulínu. Telo sa snaží jeho hladinu znížiť a reaguje zvýšenou produkciou androgénnych hormónov. Tie ďalej prispievajú k zhoršeniu príznakov akné.
    ● Cukrovka: Strava s vysokým obsahom cukru môže viesť k obezite a inzulínovej rezistencii, ktoré sú rizikovými faktormi pre diabetes.
    ● Depresia: Strava bohatá na pridaný cukor a spracované potraviny môže zvýšiť riziko depresie u mužov i žien.

Príčiny hyperglykémie. Hladina cukru v krvi sa u vás môže zvýšiť vo viacerých prípadoch. Medzi tie najbežnejšie patria:

  • ● v prípade diabetikov je častým problémom to, že zabudnú užiť inzulín (alebo iný perorálny liek na zníženie glukózy);
    ● nadmerný príjem sacharidov;
    ● choroba;
    ● infekcia;
    ● nadmerný stres.

Príznaky hyperglykémie. Skoré príznaky zahŕňajú:

  • ● zvýšený smäd;
    ● bolesti hlavy;
    ● problémy s koncentráciou;
    ● rozmazané videnie;
    ● časté močenie;
    ● zvýšená únava a slabosť;
    ● strata hmotnosti.

Liečba a prevencia hyperglykémie

Ak vám bol diagnostikovaný diabetes a spozorujete niektorý z uvedených príznakov, otestujte si hladinu cukru v krvi. Tiež je vhodné kontaktovať lekára. Lekár alebo iný špecialista vám môže odporučiť niektoré z týchto preventívnych opatrení:

  • ● Pite viac vody, pretože voda pomáha odstraňovať nadbytočný cukor z krvi močom. Tiež sa tak vyhnete dehydratácii.
    ● Cvičenie môže pomôcť znížiť krvný cukor. Avšak za určitých podmienok môže naopak jeho hladinu zvýšiť. Opýtajte sa svojho lekára, aké cvičenie je pre vás primerané. Upozornenie: V prípade výskytu ketónov v moči sa neodporúča cvičiť.
    ● Zmeňte svoje stravovacie návyky a upravte príjem cukru. Takéto úpravy bude možno nutné konzultovať s dietetikom. Ten vám poskytne presné odporúčania (môže napríklad navrhnúť zmenu množstva a druhu potravín, ktoré konzumujete).
    ● Lekár vám môže odporučiť aj zmenu liekov. Podobná zmena sa môže týkať množstva, načasovania príjmu alebo typu liekov. Nikdy však samovoľne nevykonávajte zmeny bez prvotnej konzultácie s lekárom.

Ako zabrániť tomu, aby k hyperglykémii vôbec došlo? Ak sa aktívne zaoberáte svojou výživou a snažíte sa udržať svoj krvný cukor pod kontrolou, k výkyvom by nemalo dochádzať. Dôsledne postupujte podľa rozpisu jedál a cvičebného plánu odporúčaného lekárom alebo iným špecialistom. Môžete si tiež počítať celkové množstvo prijatých sacharidov v každom jedle. Ale predovšetkým nezabúdajte na pravidelnú kontrolu hladiny cukru v krvi.

Hypoglykémia

Hypoglykémia je stav spôsobený nízkou hladinou cukru v krvi. Cukor klesne pod hodnotu 4 mmol/l (72 mg/dl). Najbežnejšie stoja za hypoglykémiou lieky používané na liečbu cukrovky. Príliš veľa podaného inzulínu alebo perorálneho antidiabetika môže znížiť hladinu cukru v krvi. To následne vedie k hypoglykémii.

Avšak na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru, nízka hladina cukru v krvi nie je výlučnou záležitosťou cukrovkárov. Hoci je taká situácia zriedkavá, predsa len môže nastať aj v iných situáciách. Dochádza k nej napríklad vtedy, ak vaše telo produkuje viac inzulínu, ako by malo. Hypoglykémia sa vyskytuje aj vtedy, keď ste dlhší čas nejedli (napríklad keď sa postíte).

Ďalšou možnou príčinou nízkej hladiny cukru v krvi je pitie nadmerného množstva alkoholu, najmä počas dlhšieho obdobia. Alkohol sa totiž podieľa na patologickej zmene pečene, pretože narúša jej schopnosť skladovania glukózy.

Iné príčiny, ktoré môžu byť zodpovedné za hypoglykémiu:

  • ● choroby obličiek a nadobličiek;
    ● hepatitída;
    ● ochorenia pečene;
    ● anorexia;
    ● nádor pankreasu;
    ● sepsa.

Príznaky hypoglykémie: Ak sú hladiny cukru v krvi príliš nízke, symptómy môžu byť rôzne, napríklad:

  • ● nepravidelný srdcový rytmus;
    ● únava;
    ● náhle zmeny nálady, nervozita;
    ● bledá koža;
    ● tras;
    ● úzkosť;
    ● potenie;
    ● hlad;
    ● bolesť hlavy;
    ● zmätenosť, záchvaty až strata vedomia.

Ľudia s ťažkou hypoglykémiou môžu na prvý pohľad vyzerať ako opití. Ich reč je zmätená a pri chôdzi sa potácajú. Preto ak podobné príznaky postrehnete u niekoho s cukrovkou, okamžite spozornite!

Liečba a prevencia hypoglykémie

Keď sú hladiny cukru v krvi príliš nízke, odporúča sa zjesť jedlo, ktoré obsahuje sacharidy. A preto, ak máte cukrovku, mali by ste so sebou vždy nosiť nejaké vysokosacharidové jedlo. Medzi najvhodnejšie patria napríklad čerstvé alebo sušené ovocie, ovocný džús alebo glukózové tablety z lekárne.
Ale čo robiť vtedy, ak nemáte cukrovku, ale opakovane zažívate hypoglykémiu? Odborníci odporúčajú jedenie menších porcií jedál častejšie počas dňa. Avšak ak váš problém trvá dlhodobo, mali by ste ho prekonzultovať s lekárom, ktorý zistí základnú príčinu hypoglykémie.

Záver

Hypoglykémia a hyperglykémia potrápia najmä ľudí s diabetom. Ak máte cukrovku, mali by ste starostlivo postupovať podľa plánu navrhnutého vašim lekárom. To znamená – odporučená strava, cvičenie a pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi. Vtedy by ste svoj cukor mali mať pod kontrolou.
Ak vám cukrovka nebola diagnostikovaná, ale pravidelne zažívate niektoré z príznakov spomenuté vyššie, mali by ste navštíviť vášho všeobecného lekára.

Meranie glykémie

Glukózu si môžete otestovať aj doma. Jeden z najbežnejších spôsobov je veľmi jednoduchý krvný test pomocou špeciálneho, no bežne dostupného prístroja. Odber sa vykonáva z prsta za pomoci malej ihly (lancety). Získame tak kvapku krvi, ktorú umiestnime na testovací prúžok. Prúžok sa uloží do merača, ktorý meria hladinu cukru v krvi. Zvyčajne sa výsledok z glukomera dá odčítať za menej ako 20 sekúnd.

PRServis

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo