Veľtrhy cestovného ruchu v Brne predstavili aj sedem slovenských krajov

Autor BVV/JF január 2019 -
Veľtrhy cestovného ruchu v Brne predstavili aj sedem slovenských krajov BVV

Na brnianskom výstavisku sa uskutočnila každoročná medzinárodná prehliadka ponuky turistického odvetvia. Zastúpené bolo aj Slovensko, obľúbený cieľ susedov z ČR.

Na veľtrhoch GO & Regiontour sa predstavilo takmer celé Slovensko. Naša krajina patrí medzi tri najvyhľadávanejšie zahraničné ciele českých turistov, ako to vyplýva z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ), ktorý výjazdový cestovný ruch sleduje. Tradičná výstavná udalosť, ktorá sa v tomto roku konala 17. až 20. januára, je obľúbená u slovenských návštevníkov tiež pre blízkosť moravskej metropoly – hlavné mesto Slovenska od nej delí iba asi 130 kilometrov. Tento rok sa navyše v Brne na štyri dni objavili stánky takmer všetkých krajov SR - okrem Košického. „Záujem o účasť zo strany slovenských krajov pokračuje, čo náš veľmi teší," povedal riaditeľ projektu Go a Regiontour Miloň Mlčák.

„V Brne sa prvýkrát zúčastňujú Nitriansky a Prešovský samosprávny kraj. Tiež napríklad Kúpele Piešťany a Lúčky, ale aj častí regiónov a iné zoskupenia alebo samostatné subjekty. Je to najväčšia slovenská účasť za posledných 10 rokov,“ spresnil Ľuboš Podolský, riaditeľ spoločnosti Alfacon, ktorá zastupuje Veletrhy Brno na Slovensku.

Bratislavský región oslovuje Moravu

Ak Slovensko patrí k najviac navštevovaným zahraničným destináciám zo strany občanov Česka, dvojnásobne to platí pre jeho východnú polovicu. „Morava je pre Slovensko spádovou oblasťou v rámci aktívneho cestovného ruchu. Obyvatelia Moravy cestujú na Slovensko aj viackrát za rok a intenzívne sa o krajinu zaujímajú,“ uviedla Klára Badinková, riaditeľka českého zastúpenia slovenského cestovného ruchu v ČR. „Vyhľadávajú nové lokality, atrakcie a produkty. Preto je Slovensko opäť súčasťou brnenského veľtrhu cestovného ruchu,“ vysvetlila.

Napríklad Bratislavský kraj ponúka na veľtrhu zážitky aj pre milovníkov gastronómie. V rámci expozície predstavil zaujímavé miesta a tradičné chute regiónu - lokálne špeciality Bratislavy, Malých Karpát, Záhoria a Podunajska. Avizovala zo už pred otvorením veľtrhu Andrea Ambrózy, vedúca oddelenia marketingu a eventov spoločnosti Turizmus regiónu Bratislava. Samozrejme, nechýbalo ani množstvo tipov na výlety.

Pre milovníkov aktívnej dovolenky

Na veľtrhoch v Brne sa prelína hneď niekoľko tém. Jednou z nich je aktívna dovolenka, napríklad dovolenka na vode – s tipmi, čo všetko treba pre takú aktivitu urobiť, prezentáciami lodí či simulátormi a trenažérmi. Adrenalínovým nadšencom poslúžila lezecká stena, neodmysliteľným motívom v programe boli aj dovolenky na bicykloch a v karavane, tipy z oblasti kultúry a relaxácie. Tradičnou súčasťou sprievodného programu bol cedstovateľský festival GO Kamera.

Za gastronomickými zážitkami

„Cestovanie je spojené aj s ochutnávaním najrôznejších pochutín. Ľudia sa na výstavisku môžu tešiť na regionálne potraviny, ale trebárs aj na exotickú gastronómiu a zahraničné špeciality,“ avizovala hovorkyňa dvojice veľtrhov Karolína Křenková. Sprievodný program veľtrhov zahŕňali aj festival krajových špecialít a regionálnych potravín RegFoodFest a medzinárodná súťaž študentov odborov kuchár, cukrár s názvom Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup.

O veľtrhoch GO & Regiontour – profily

Veľtrh GO sa zameriava na výjazdovú turistiku. Popri cestovných kanceláriách a agentúrach sa na ňom zúčastňujú poskytovatelia služieb cestovného ruchu v obľúbených zahraničných destináciách a zahraničné turistickej centrály. V roku 2019 sa uskutočnil už 29. ročník.

Veľtrh REGIONTOUR je hlavná prezentačná platforma potenciálu cestovného ruchu v regiónoch Českej republiky. Je nosným projektom na podporu incomingu a domáceho českého cestovného ruchu, poskytuje však priestor aj zahraničným subjektom, predovšetkým regiónom. V tomto roku realizoval svoj 28. ročník.

BVV/JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo