Aké dopady by mal „tvrdý brexit“ na priemysel na Slovensku?

Autor APZ január 2019 -
Výroba áut v slovenskom závode KIA v Tepličke nad Váhom Výroba áut v slovenskom závode KIA v Tepličke nad Váhom AMP

Veľká Británia je pre Slovensko významným obchodným partnerom a druhým najdôležitejším exportným trhom pre tunajšie automobilky. Smeruje tam každé siedme auto, ktoré vyrobia.

Prognózy hovoria, že nám po brexite hrozí pokles exportu do Veľkej Británie až o 60 %, čo by pre celkový export znamenalo pokles približne o 3 %.

V roku 2016 Slovensko vyviezlo do Británie tovar v hodnote 4,6 miliardy dolárov, z toho automobilový priemysel vytvoril 46 % a elektrotechnický približne 20 %. Nezanedbateľný je aj fakt, že 55-tisíc pracovných miest u nás vytvorili britské firmy.

Hrozba colných bariér

Primárny negatívny dopad na priemysel následkom tvrdého brexitu by predstavovalo zavedenie ciel a regulačné prekážky pri obchodovaní. Režim výmeny tovarov by sa zmenil. „Sekundárnym dopadom odchodu Británie bez dohody by bolo výrazne spomalenie trajektovej, železničnej a cestnej dopravy medzi britskými ostrovmi a kontinentálnou Európou. Firmám by to skomplikovalo a predražilo logistiku,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Andrej Lasz.

To všetko by sa negatívne premietlo do celého procesu výroby, a to od dodávok dielov, ktoré by mohli meškať, až po samotnú distribúciu.

Mnohé priemyselné firmy pôsobiace na Slovensku majú britských subdodávateľov. „V prípade, že by ich po tvrdom brexite mali ambíciu nahradiť slovenskými, hrozí, že pre nedostatok zamestnancov by firmy nestíhali dodávať diely v súlade s naplánovanou výrobou. V horšom prípade by to prispelo k odchodu zahraničných investorov zo Slovenska do inej krajiny,“ vysvetlil A. Lasz.

APZ/TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo