Knižnica Billy oslavuje štyridsiatku. Prečo nevychádza z módy?

Autor TS január 2019 -

Je to dosť známy kus nábytku. Za tých 40 rokov, ktoré má za sebou, sa táto jednoduchá knižnica z Ikey stala súčasťou miliónov domácností.

Výrobca počas desaťročí knižnicu Billy vylepšoval a ponúkal v rôznych farbách a farebných vzoroch. Základ však zostáva rovnaký a zákazníkom evidentne vyhovuje. Aj dnes, keď toľko času trávime online, potrebujeme miesto, kam uložíme svoj „off-line“ svet. Fyzické pripomienky toho, kým sme a čo vieme, potrebujú svoju „homepage“ – a prostá knižnica ako je Billy, sa na to dobre hodí.

Gillis Lundgren, dizajnér, ktorý navrhol tento produkt, bol jedným z prvých zamestnancov spoločnosti IKEA a jeho myšlienku podporil sám Ingvar Kamprad, zakladateľ firmy. Lundgrenova cenovo dostupná knižnica mala vyhovovať rozličným ľuďom a typom domácností. Dizajnér vedel, že s tým, ako ľuďom časom rastie počet kníh, si často chcú dokúpiť ďalšie diely knižnice. Vytvoril nadčasový výrobok, ktorý nekopíruje meniace sa módne trendy. Aj preto je Billy dodnes jedným zo „základných kameňov“ ponuky v obchodoch IKEA.

Gillis Lundgren svoj výrobok pomenoval po kolegovi, ktorý sa volal Billy Liljedahl a túžil po tej „správnej“ knižnici. Lundgren to splnil jemu – a aj mnohým ďalším. Knižnica Billy môže dobre slúžiť takmer každému bez ohľadu na vek, pohlavie, záujmy alebo názory. V jej prípade nejde o to, aby to bol výstavný dizajnový kus, ale záleží skôr na tom, čo je v nej uložené.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo