Zjavenie: Duchovná detektívka ukazuje, že viera mnohokrát chodí inkognito

Autor Lukáš Jirsa marec 2019 -
Zjavenie: Duchovná detektívka ukazuje, že viera mnohokrát chodí inkognito Foto: Shanna Besson

Patria transcendentné otázky do života súčasného človeka? A je súčasný človek žijúci v „odčarovanej“ a tajomstvu často vzdialenej spoločnosti viac nebezpečný alebo prázdny? Takéto otázky predkladá film Zjavenie režiséra Xaviera Giannoliho.

Francúzska dráma Zjavenie (2018) rozpráva príbeh vojnového reportéra Jacqua Mayana, ktorého z Vatikánu požiadali, aby sa stal členom komisie vyšetrujúcej pravosť mariánskeho zjavenia kdesi vo francúzskych Alpách. Jacques Mayano – v majstrovskom podaní Vincenta Lindona – sa práve vrátil z rozvrátenej Sýrie, kde stratil svojho najbližšieho kolegu, vojnového fotografa.

Xavier Giannoli vo svojej zatiaľ najosobnejšej snímke hneď v úvode ukazuje Mayana ako muža síce silného, ale v danom okamihu strateného a dezorientovaného: videl a počul toho vo vojnou a utrpením zmietaných krajinách príliš veľa – a napriek tomu sa ho to možno až do okamihu náhlej násilnej smrti kamaráta nedotýkalo tak ako teraz. Je vytrhnutý z istôt každodennosti, nazrel do priepasti bytia – a práve v tomto rozpoložení prichádza prekvapivé pozvanie z Vatikánu.

Giannoli svoju 137-minútovú duchovnú detektívku rozohráva na pôdoryse stretnutia novinára zvyknutého pracovať s faktami a žijúceho v tvrdej realite sveta s ľuďmi obývajúcimi svet viery, pre ktorých sú mariánske zjavenia takmer rutinou a denným chlebom. Hovoríme o ostatných členoch vatikánskej komisie, veriacich pútnikoch, miestnom kňazovi aj samotnej Anne – dievčine, ktorej sa mala zjaviť Panna Mária.

Otvoriť sa neznámemu

Zjavenie je strhujúce hneď z niekoľkých dôvodov: okrem skvelých hereckých výkonov v hlavných i vedľajších úlohách, nápaditého scenára, v ktorom graduje napätie až do prekvapivého záverečného vyústenia a tiež hudby estónskeho skladateľa Arva Pärta – ktorý je pre filmárov už dlhé roky stávkou na istotu (a zároveň jedným z najoceňovanejších skladateľov duchovnej hudby) – je Zjavenie výnimočné svojou schopnosťou diváka nenápadne doviesť od reality vonkajšej k realite vnútornej.

Na vonkajšej realite sa môžeme – aspoň zdanlivo – zhodnúť, pretože ju možno ohmatať, zmerať, zvážiť a presne popísať. Vnútorná realita, svet duchovný, je však omnoho subtílnejšia, nejednoznačnejšia a neistejšia. A tak zatiaľ čo sa na začiatku ocitáme vo svete, ktorý, nech to znie akokoľvek paradoxne, všetci vďaka médiám poznáme – a to uprostred vojnového konfliktu, postupne sa tomuto známemu svetu spoločne s hlavným hrdinom vzďaľujeme. Spolu s ním tiež strácame istoty našich ustálených presvedčení, pretože svet, v ktorom žijeme, je oveľa zložitejší a komplexnejší, než si po väčšinu času nahovárame. Vonkajšie konflikty sa pretkávajú s konfliktami vnútornými, vzájomne sa podmieňujú a umocňujú – a Giannoli túto komplexitu ľudského života dokázal vo svojom Zjavení zachytiť a svojbytne okomentovať.

Herecké zjavenie

Hereckému obsadeniu suverénne dominuje päťdesiatdeväťročný Vincent Lindon, ktorý už niekoľko desaťročí patrí medzi francúzskou a poťažne aj európsku hereckú špičku, a jeho protihráčkou je ešte len dvadsaťdvaročná Galatea Bellugi. Tá svojim výkonom v role mariánskej vizionárky potvrdila herecký talent a je takmer isté, že o nej v budúcnosti budeme ešte veľa počuť. A s nadsadením môžeme rozhodne skonštatovať, že nech už v zjavenie vo filme uveríme alebo nie, nepopierateľným zjavením tejto snímky je práve krehká predstaviteľka Anny, Galatea Bellugi.

Viera v kine

Xavier Giannoli nie je pre našich filmových divákov neznámym menom. Jeho predposledný film Marguerite (2015) bol natočený vo francúzsko-česko-belgickej koprodukcii. Aj tak však jeho zatiaľ posledná snímka môže mnohých prekvapiť. Zjavenie je filmom na úplne inej úrovni: dôstojne totiž nadväzuje na filmové diela zaoberajúce sa fenoménom viery a ich autori ako Carl Teodor Dreyer, Andrej Tarkovskij, Martin Scorsese, Carlos Reygadas alebo zarytý ateista Bruno Dumont by mohli byť spokojní: Xavier Giannoli, možno bez toho aby o tom vedel, je ich veľmi dobrým a nadaným nasledovníkom.

Lukáš Jirsa, Český rozhlas

Foto: ASFK / Shanna Besson

Zjavenie (L'Apparition, Francúzsko, 2018, 137 min.)
Hrajú: Vincent Lindon, Galatea Bellugi, Patrick d'Assumçao a i.
Scenár a réžia: Xavier Giannoli
Kamera: Eric Gautier
Distribúcia: Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK)
Premiéra v SR: 7. 3. 2019

LAPPARITION IMG 0834C Shanna Besson 122263144 o

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo