Produktivita práce rastie s vekom, nie naopak

Autor JF júl 2019 -
Produktivita práce rastie s vekom, nie naopak Pixabay

Nie tridsiatnici, ale štyridsiatnici so sebou prinášajú maximum pracovnej produktivity. V KSVE je rizikom migrácia na západ.

Podľa analytikov spoločnosti Euler Hermes aj Európa vrátane Slovenska dokazuje, že produktivita s vekom neklesá, ale, naopak, rastie.

Žijeme v období masívnych technologických zmien, takže by sa mohlo zdať, že globálna ekonomika je vo svojom najviac digitálnom a efektívnom období a že súčasná pracovná sila je najproduktívnejšia. Napriek tomu ale tempo rastu produktivity práce v Európe v posledných desaťročiach naznačuje opak.

Reálna produktivita práce v EU 28

Zmena v %, rok/rok

realna produktivita prace

Odborníci spoločnosti Euler Hermes zdôrazňujú, že jedným často prehliadaným faktorom ovplyvňujúcim produktivitu práce býva veková štruktúra pracovnej sily.

„Existuje štatisticky významná a pozitívna korelácia medzi podielom pracovníkov vo veku 40 až 49 rokov a produktivitou práce. Pre Európu ako celok platí, že vyšší podiel tridsiatnikov a štyridsiatnikov zvyšuje rast produktivity, ak izolujeme efekt starnutia,“ uviedol Peter Mucina, riaditeľ Euler Hermes na Slovensku.

Demografický vývoj v 27 sledovaných európskych krajinách je príliš rozdielny, aby umožnil jednu predikciu rastu produktivity v celej Európe. Neexistuje žiadna krajina, ktorá by bola len na pozitívnej strane, ale niektoré odhady trendu sú vidieť v tabuľke.

rast pokles podilu pracovnikov vo veku 

Demografickými „víťazmi“ sú severnejšie krajiny, ale aj Nemecko, kde sa bude podiel 30 až 49-ročných ľudí v nasledujúcej dekáde zvyšovať. Podobný trend má nastať v Dánsku, Belgicku, Holandsku a Spojenom kráľovstve.

Štúdia Euler Hermes na druhú stranu ukazuje, že nárast produktivity v strednej a východnej Európe sa môže skončiť aj vďaka poklesu počtu pracovníkov vo veku 30 – 49 rokov pre ich prebiehajúcu migráciu na západ, pričom to pocítia hlavne Česká republika a Maďarsko.

Slovensko by malo byť zasiahnuté menej, ale tiež sa v nasledujúcej dekáde prejaví pokles pracovníkov vo veku 30 – 49 rokov.

Štúdia Euler Hermes odhalila, že z dlhodobého porovnania existuje jasný rozdiel medzi východom a západom, kde krajiny strednej a východnej Európy vrátane Slovenska evidujú výraznejší rast produktivity. Dôvodom je, že po páde komunizmu postupne došlo k integrácií týchto trhov do európskych štruktúr a pozitívny technologický šok.

Aj keď sa berie do úvahy len posledných desať rokov, väčšina krajín strednej a východnej Európy sa stále môže pochváliť vyšším rastom produktivity v porovnaní so západnými krajinami, hoci rozdiely sa už zmenšili“ uviedol Peter Mucina.

priemerny rast produktivity prace

TS

Grafy: Eurostat, Allianz Research

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo