Vozidlo Gerlach sa predstavilo v Banskej Bystrici

Autor Tomáš Kurtanský august 2019 -

Statická prezentácia obrneného vozidla slovenskej výroby bolo súčasťou osláv 75. výročia SNP.

Okrem obzretia sa do minulosti bolo 75. výročie SNP aj príležitosťou pozrieť sa do budúcnosti. Súčasťou sprievodného programu bolo aj predstavenie najnovšieho výsledka vývoja domáceho obranného priemyslu, ktorým je taktické obrnené vozidlo novej generácie Zetor Gerlach 4x4.

Gerlach si na medzinárodnej pôde získava pozornosť odborníkov pre svoje schopnosti, ktoré ho podľa výrobcu robia konkurencieschopným v celosvetovom meradle.

Pri príležitosti osláv sa po prvý raz predstavil slovenskej verejnosti v bojovej verzii s vežou pre diaľkovo ovládanú guľometnú paľbu.

Zetor Gerlach 4x4 je taktické obrnené vozidlo (ATV) novej generácie. Poskytuje nadštandardné schopnosti v teréne, bezpečnosť, prepravnú kapacitu a dynamiku.

Gerlach napríklad prekoná zákopy so šírkou 1 m či terénne schody s výškou 0,5 m. Maximálna nameraná rýchlosť vozidla v jeho testoch na Slovakiaringu dosiahla 125 km/h.

Osobitou prednosťou vozidla je vysoká úroveň ochrany posádky. Jeho kabína je konštruovaná ako pretlaková pancierová kapsula s objemom 7,7 m3. Pohodlne pojme až 6 členov posádky vysokých do 190 cm, v prípade núdzovej situácie ešte ďalších dvoch.

Bezpečnostná kapsula je uchytená nezávisle na podvozku vozidla a tak pri jeho poškodení mínou zostane posádka chránená. Konštrukcia kabíny zároveň umožňuje jej veľmi rýchle opustenie.

Testy dokázali, že vozidlo ochráni posádku pred explóziou protitankovej míny so sile až 8 kg TNT a tiež streľbou z ručných zbraní používaných v súčasných konfliktoch.

Na vozidlo je možné doplniť celý rad nadstavieb vrátane mechanických a diaľkovo ovládaných veží pre guľometnú paľbu, protitankové riadené strely, mínomety či granátomety.

Tomáš Kurtanský, Media Knowledge

BB gerlach montáž

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo