Nové pravidlá pre whistleblowing

Autor Katarína Babiaková október 2019 -
Nové pravidlá pre whistleblowing Pixabay

Úrad na ochranu whistleblowerov môže zvrátiť pracovnoprávne úkony voči zamestnancom, ktorí oznámia protispoločenskú činnosť vo firme.

Každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva viac ako 50 zamestnancov, je povinný mať prijatú vnútornú smernicu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, tzv. whistleblowerov. Starý zákon o whistleblowingu túto povinnosť stanovil už v roku 2015.

Nový zákon o whistleblowingu je účinný už od marca 2019, avšak povinnosť spoločností implementovať zmeny do smernice bola stanovená až do 30. 9. 2019.

Zmeny sa týkajú najmä definícií „oznamovateľa“ (whistleblowera), ktorým je po novom aj blízka osoba oznamovateľa, a „oznámenia“, keďže sa rozlišuje medzi oznámením a kvalifikovaným oznámením. Tiež sa viac nemusí prihliadať na anonymné oznámenia.

Zamestnávateľ bude môcť urobiť vybrané úkony voči zamestnancovi len vtedy, ak s tým bude súhlasiť novovytvorený Úrad na ochranu whistleblowerov, inak budú neplatné.

Úrad môže po novom dokonca aj pozastaviť účinnosť pracovnoprávneho úkonu urobeného voči zamestnancovi, ktorý zverejnil skutočnosti o protispoločenskej činnosti, o ktorých sa dozvedel v súvislosti s výkonom svojho zamestnania.

Je potrebné upraviť aj ustanovenia týkajúce sa ochrany oznamovateľov, ktorá sa predlžuje na tri roky od skončenia trestného resp. správneho konania, a tiež doplniť nové povinnosti pri vybavovaní oznámení.

Mgr. Katarína Babiaková, LL.M

bnt attorneys in CEE

(Prevzaté z odborného newsletra Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Právo & Dane)

 

Nové pravidlá pre whistleblowing

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo