Babiš na veľtrhu v Brne: Česku sa darí výborne, všade po svete máme skvelých ľudí

Autor október 2019 -
Andrej Babiš pri otvorení veľtrhu Andrej Babiš pri otvorení veľtrhu vlada.cz

Podpora českých firiem v zahraničí je podľa ministra zahraničných vecí Petříčka jednou z hlavných úloh jeho rezortu. Dynamiku do systému pridáva aj vicepremiér Havlíček.

V Brne sa uskutočnil už 61. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu. V pavilóne Z na brnianskom výstavisku sa vôbec po prvýkrát „pod spoločnosu strechou“ predstavilo a služby podnikateľom a živnostníkom poskytlo hneď trinásť štátnych organizácií. A to v českej národnej expozícii „Czech Republic: The Country For The Future“. Na brnianskom výstavisku mala svetovú premiéru.

Ambíciou bolo, aby národná expozícia ponúkla služby a asistenciu štátu podnikom v každom životnom cykle ich podnikania. Od podpory startupov a podnikateľských inkubátorov, cez exportnú asistenciu až po ochranu duševného vlastníctva.

Stabilita, bezpečnosť, rast a zamestnanosť

Ocenil to aj premiér Andrej Babiš: „Konečne, konečne po 26 rokoch tu vystupujeme jednotne. Trinásť štátnych inštitúcií pod jednou strechou,“ povedal pri otvorení expozície.

NZ6 6813 Otvorenie národnej expozície ČR na MSV: šéf výstaviska Jiří Kuliš, ministri Tomáš Petříček a Alena Schillerová (financie), vicepremiér Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.

Optimisticky zhodnotil ekonomickú situáciu svojej krajiny: „Myslím si, že Česká republika sa má skvele. Sme štvrtá najstabilnejšia ekonomika Európskej únie a siedma najbezpečnejšia krajina sveta. Máme ekonomický rast a najmenšiu nezamestnanosť v rámci Európy. Máme sa čím chváliť a byť na čo hrdí.“

Česko podľa neho bohatne. „Vraciame sa na špičku Európy a na špičku sveta. Môžeme hovoriť o našich investíciách, o boji proti klimatickým zmenám, digitalizácii. Máme jasný plán v energetike, v dopravnej infraštruktúre. Od roku 1989 sme sa nemali tak dobre, ako teraz. Buďme pozitívni. Sme kreatívny národ a všade na svete sú naši skvelí ľudia,“ uviedol v prejave.

Ako české ambasády pomáhajú firmám

Minister zahraničných vecí ČR Tomáš Petříček pripomenul pri tejto príležitosti aj konkrétne prípady exportnej podpory štátu.

„Jednou z hlavných úloh Ministerstva zahraničia je podpora českých firiem v zahraničí. Tento rok sa podarilo aj vďaka práci veľvyslancov jednej z našich spoločností dodať do Kanady novú technológiu na opravu ciest zaisťujúcu ako bezpečnejšiu jazdu, tak aj nižšiu spotrebu pohonných hmôt. V rámci rozvojovej pomoci sme potom do jednej z najväčších nemocníc v Peru darovali špičkový český inkubátor, ktorý slúži najchudobnejším obyvateľom krajiny,“ povedal T. Petříček.

Samotné zastupiteľské úrady idú podľa neho príkladom. „V Maďarsku sme našu ambasádu vybavili tzv. nano stenou, ktorá rozkladá napríklad automobilové emisie. To všetko v duchu novej inovačnej stratégie,“ uviedol minister.

Národná expozícia s bohatými kompetenciami a programom

Služby podnikateľom v českej národnej expozícii na MSV 2019 poskytovali Agentúra pre podnikanie a inovácie, CzechInvest, CzechTrade, Česká exportná banka, Českomoravská záručná a rozvojová banka, Česká rozvojová agentúra, Exportná a garančná poisťovacia agentúra, Ministerstvo obrany, Ministerstvo priemyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničia, Strojársky skúšobný ústav, Technologická agentúra ČR a Úrad priemyselného vlastníctva.

Súčasťou národnej expozície bola aj zóna startupových technologických firiem, ukážky virtuálnej reality a uskutočnilo sa množstvo sprievodných podujatí vrátane seminárov, napríklad o tom, ako štát podporí rozvoj umelej inteligencie či o využití technológie blockchain v podnikaní.

Vicepremiér Havlíček rozbieha nové stratégie

„Na tohtoročnom veľtrhu začíname spoločne s ďalšími partnermi písať novú kapitolu českého strojárstva a priemyslu všeobecne. Robíme to novým spôsobom, inovatívne, v duchu Inovačnej stratégie 2019 – 2030,“ povedal pri otvorení expozície vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Z uvedenej Inovačnej stratégie vychádza podľa vicepremiéra aj pripravovaná Národná hospodárska stratégia a národná hospodárska vízia Czech Republic: The Country For The Future.

„Nejde pritom len o nový koncept veľtrhov alebo výstav, kde sa prezentuje ČR. Ide o čo najlepšie využívanie technológií, rýchlu reakciu na nové trendy, posilňovanie medzinárodnej konkurencieschopnosti, nový systém investičných stimulov, ktoré sú prepojené s pridanou hodnotou, podporu technického vzdelávania a iné,“ dodal K. Havlíček.

Chce, aby sa Česká republika profilovala ako jedna z najmodernejších inovatívnych ekonomík sveta a krajina pre budúcnosť – čo vyjadruje aj slogan národnej expozície.

Ekonomický tandem Babiš – Havlíček

Pod uvedeným sloganom Czech Republic: The Country for the Future by sa mali podľa šéfa hospodárskeho rezortu prezentovať jednak základná vízia ekonomiky, ale aj jednotlivé priority, ako napríklad mobilita, dopravný ekosystém, inteligentné mestá, inteligentné investície a ďalšie.

Dynamicky pôsobiaci Karel Havlíček (50), ktorý sa stal členom vlády v apríli 2019, keď predtým pôsobil v súkromnej sfére, je evidentným lieblingom svojho šéfa Andreja Babiša.

„Minister priemyslu Karel Havlíček je otcom loga Czech Republic: The Country For The Future a ja som presvedčený, že to, čo ten slogan hovorí, je úplná pravda,“ pochválil ho premiér v prejave. „A my by sme presne tento odkaz mali šíriť všetci spoločne do zahraničia,“ zdôraznil.

Juraj Filin / MPO

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo