Elektrický pohon dostáva postupne zelenú

Autor Martin Haluš, Marek Engeľ október 2019 -
Elektrický pohon dostáva postupne zelenú AMP

Porovnanie finančných nákladov nákupu a prevádzky elektromobilov s autami na konvenčný pohon.

V súčasnosti je nákupná cena elektromobilov bez dotácie v porovnaní s alternatívami na spaľovací motor pomerne vysoká. Z pohľadu celkových nákladov sú však už dnes kvôli klesajúcim cenám batérii a nižším prevádzkovým nákladom niektoré konkrétne modely elektromobilov výhodnejšou voľbou, najmä vo vyššej triede.

Najlacnejší čínsky elektromobil má náklady na pohon len približne 1 euro na 100 kilometrov. Nevýhodou však stále ostáva málo rozvinutá infraštruktúra a obmedzený dojazd.

Elektromobilita začína dôstojne konkurovať spaľovacím motorom

Nákup auta s alternatívnym pohonom sa stáva stále zaujímavejšou možnosťou aj na Slovensku. Verejnosť vníma elektromobily a hybridy ešte stále ako drahšiu, ale environmentálne ohľaduplnú alternatívu.

Technologický pokrok a masívne investície znižujú náklady výroby elektromobilov, hybridov, ale hlavne batérií, ktoré majú vysoký podiel na koncovej cene. Vďaka tomu sa alternatívny pohon svojou cenou pomaly približuje konvenčnému spaľovaciemu.

V horizonte najbližších 10 rokov sa očakáva ďalší výrazný pokles spotrebiteľských cien. Obmedzenie však stále predstavuje nedostatočne rozvinutá infraštruktúrou na nabíjanie a údržbu.

Ku koncu roka 2018 bolo na Slovensku v prevádzke 92 verejne dostupných nabíjacích staníc s výkonom nad 44 kW a 143 staníc s nižším výkonom. Tie sa však koncentrujú najmä vo veľkých mestách, niekde sú teda málo dostupné.

grafy IEP 1

Na približné porovnanie nákladov celého prevádzkového cyklu najpredávanejších modelov sme pripravili kalkulačku dostupnú aj pre verejnosť, ktorá tiež obsahuje všetky predpoklady. Počas 15 rokov používania auta okrem nákupnej ceny zohľadňuje aj rozdielne náklady na prevádzku, údržbu, povinné zmluvné poistenie, registračný poplatok, ale aj mieru znehodnotenia a množstvo najazdených kilometrov za rok.

Databáza obsahuje 28 modelov na čisto elektrický pohon, 28 plug-in či obyčajných hybridov a 72 najpredávanejších modelov na spaľovací motor.

Vyššie prvotné výdavky sa môžu postupne vrátiť menej nákladnou prevádzkou

Investícia do modelov na alternatívny pohon sa v porovnaní s konvenčnou alternatívou vráti približne po 10 rokoch.

Výhodou elektromobility oproti spaľovacím motorom sú výrazne nižšie náklady na prevádzku vozidla, najmä na pohon a údržbu. Ceny za kWh elektriny, zväčšujúce sa kapacity batérií, nižšie náklady na ich výrobu a nízka spotreba elektromotorov tak prinášajú výrazné úspory.

TOP15 najúspornejších u nás dostupných elektrických áut má napríklad náklady na pohon na 100 km menej ako 2,50 eura (rebríček v prílohe za textom).

Autá na elektrický pohon sú taktiež pri kúpe zvýhodnené najnižšou sadzbou registračného poplatku, čo môže byť vo vyššej triede rozdiel stoviek eur. V bežných mestských triedach sa v závislosti od porovnávaných modelov stáva elektromobil výhodnejším spravidla po 9 až 12 rokoch. Takto dlhá doba návratnosti však nie je dostatočne motivujúca na masové rozšírenie.

Z pohľadu celkových nákladov sú však už dnes niektoré konkrétne modely elektromobilov výhodnejšou voľbou, hoci návratnosť môže byť veľmi dlhá. Pri ročne najazdených 15 000 kilometroch by sa napríklad investícia do elektrickej verzie Hyundai Kona bez dotácie vrátila oproti svojej benzínovej verzii po viac ako 11 rokoch.

grafy IEP 2

Luxusný Land Rover Discovery sa oproti SUV od Tesly stáva menej výhodným po viac ako 10 rokoch. Ako veľmi výhodná sa javí elektrická verzia Mercedesu B250, ktorá sa v porovnaní s konvenčným pohonom vypláca už po 4 rokoch.

Naproti tomu, z porovnania Hyundai Ioniq na elektrický pohon s Hyundai i30 fastback vyplýva, že aj v tomto prípade je návratnosť v horizonte až 10 rokov.

Pravidelnou prevádzkou automobilu vzniká potreba nákladov na údržbu a opravy. Elektrické autá majú nižší počet súčiastok, vďaka čomu je ich údržba jednoduchšia a lacnejšia. Napríklad u nich nie je nutnosť vymieňať motorový olej.

Dotačná schéma podporuje dostupnosť a rentabilnosť elektromobility

Poskytnutím dotácie možno dobu návratnosti výrazne skrátiť. V istých prípadoch je však aj s dotáciou 5 000 eur pri nákupe návratnosť stále pomerne vysoká.

V období od novembra 2016 do júna 2018 bolo možné čerpať dotáciu vo výške 5 000 eur na elektromobil a 3 000 eur na nákup plug-in hybridu. V týchto rokoch sa na Slovensku po prvýkrát začal prejavovať trend nástupu áut s elektrickým pohonom.

V súčasnosti už vládou schválený Akčný plán rozvoja elektromobility na Slovensku presúva ťažisko priorít z dotácií na komplexnejší prístup. Dotácie sa budú poskytovať až do výšky 8 000 eur na elektromobil a 5 000 na plug-in hybrid.

Primárne sa ale plán zameriava na praktické stránky elektromobility ako napr. budovanie nabíjacej infraštruktúry, vyhradené bezemisné zóny v centrách miest, špeciálne evidenčné značky pre vozidlá, možnosť využívania vyhradených jazdných pruhov a zrýchlené odpisovanie áut s alternatívnym pohonom alebo novú odpisovú triedu.

Problémom batérií do elektromobilov je obsah niektorých prvkov a spôsob ich  ťažby a spracovania. Okrem predĺženia životnosti batérií ich využitím na iný účel ani samotná recyklácia nie je v praxi doriešená otázka.

Elektromobil vytvorí v priebehu životnosti o polovicu menej emisií

Elektromobily produkujú v slovenských podmienkach o polovicu menej emisií. Samotná prevádzka elektromotorov je bezemisná; hybridy ju produkujú len zo svojej obmedzenej spotreby fosílnych palív.

Výroba energie, ktorá poháňa elektromobily a plug-in hybridy, má však za následok produkciu emisií CO2. Elektromobil je teda šetrnejší v krajine s nízkoemisným energetickým mixom ako v krajine, kde dominujú tepelné elektrárne spaľujúce uhlie.

Slovensko má vysoký podiel bezemisnej produkcie energie vďaka nadpolovičnému zastúpeniu jadra a využívaniu hydroelektrární.

Nevýhodou áut s alternatívnym pohonom sú ich výrazne vyššie emisie z výroby. Batérie obsahujú ťažké kovy a niektoré vzácne sa vyskytujúce prvky, ktorých ťažba je mimoriadne náročná a neekologická.

Martin Haluš a Marek Engeľ

Inštitút environmentálnej politiky

(krátené)

Tento komentár bol Odborno-metodickou komisiou schválený ako recenzovaný na základe posudkov Juraja Macha (Útvar hodnoty za peniaze MF SR) a Martina Darma (Centrum pre hospodárske otázky MH SR).

 

Náklady na spotrebu palív (elektrina/benzín/nafta) na 100 km

Model

Náklady v EUR

1. ZhiDou D2

1,04

2. BMW i3 94 Ah (REX)

1,41

3. Peugeot iON

1,58

4. Hyundai Ioniq Electric BEV

1,70

5. Hyundai Ioniq 1.6 PHEV (prvý plug-in hybrid)

1,84

6. Citröen C-Zero

1,85

7. Volkswagen e-Up!

1,88

8. Smart electric drive fortwo

1,91

9. Smart electric drive forfour

1,94

10. Audi A3 Sportback 1.4 TFSI e-tron

1,95

11. Renault ZOE R90

1,97

12. Škoda CITIGOe IV

2,06

13. Volkswagen e-Golf

2,09

14. Hyundai Kona electric

2,11

15. Kia Soul EV

2,18

...

51. Toyota Yaris 1.5 Hybrid (prvý hybrid)

4,40

...

60. Volkswagen Golf 1.6 TDI

5,83

...

105. Mazda CX-3 2WD

10,01

...

126. Land Rover Discovery HSE

15,87

     

 

Mohlo by vás zaujímať:

Je Slovensko pripravené na nové globálne trendy v automobilovom priemysle?

Eugen Jurzyca sa pýta Európskej komisie na ekológiu elektromobilov

Slovenská batériová aliancia a jej iniciátori

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo