Štátna tajomníčka: Dopravná infraštruktúra na Slovensku rastie napriek problémom

Autor Ladislava Cengelová november 2019 -
Plánovaná križovatka D4 a D1 pri Ivanke pri Dunaji Plánovaná križovatka D4 a D1 pri Ivanke pri Dunaji Vizualizácia: NDS

Verejné zákazky na infraštruktúrne projekty sú silnou zložkou stavebného biznisu. Na odbornom stretnutí o tom hovorila štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Ladislava Cengelová; prinášame text jej vystúpenia.

V prvom rade ma teší, že napriek spomaľovaniu ekonomiky v našej krajine zostáva stavebná produkcia v pozitívnych číslach a tento trend by sa mal podľa výsledkov prieskumov udržať aj v nasledujúcom roku.

K tomu prispejú aj naše verejné zákazky v oblasti výstavby infraštruktúry. V poslednom roku sa v rezorte dopravy intenzívne pracovalo na príprave projektových dokumentácií stavieb, ktorých realizácia sa očakáva v najbližších rokoch.

mdv cengelova Ladislava Cengelová

Cieľom je, aby bolo v zásobníku pripravených dostatok projektov a nedošlo tak k prerušeniu vyhlasovania verejných obstarávaní a potom aj výstavby. Na nespojitosť procesu výstavby by totiž doplácalo nielen ministerstvo, ale najmä vy, stavbári a v konečnom dôsledku občania tejto krajiny.

Problematické aj úspešné dopravné stavby

To, čo sme mohli na ministerstve urobiť v prípade veľkých problematických stavieb, sme urobili. Verím, že prebiehajúce verejné obstarávania sa podarí doviesť do úspešného konca a napríklad aj na úsek s tunelom Višňové príde čoskoro nový staviteľ.

Pokročila aj výstavba na úseku Hubová – Ivachnová. Začali sme pracovať na realizácii severného obchvatu Prešova a juhozápadný obchvat ide podľa plánu.

Koncom roka odovzdáme vodičom do užívania úsek D1 Budimír – Bidovce pri Košiciach. Robí sa aj na rýchlostnej ceste R2 na južnej trase.

Riziká vo verejných obstarávaniach a procesoch

No opäť sa objavujú problémy s odvolaniami vo verejnom obstarávaní. Súťaž na úsek Kriváň – Mýtna bola opäť napadnutá. Podobné kroky je už naozaj možné považovať za zbytočné zdržiavanie, podobne ako sa to donekonečna deje v súťaži na tvrdošínsky úsek R3 na Orave.

Predpokladáme, že rozbehnuté verejné obstarávania sa ukončia čoskoro a budúci rok bude rozostavaných približne 30 kilometrov nových rýchlostných ciest – na úsekoch

  • R2 Kriváň – Mýtna,
  • Košice, Šaca – Košické Oľšany či
  • na Orave R3 Tvrdošín – Nižná.

Naďalej bojujeme či už v procese verejného obstarávania, ale aj v ďalších – územných a stavebných konaniach či v posudzovaní EIA s odvolaniami priamo zainteresovaných, no často aj výstavbou nedotknutých subjektov. Tým sa nám ďalej umelo spomaľujú a naťahujú procesy.

Úseky v príprave – diaľnice, cesty, železnice

Napriek všetkému je však aktuálne vo výstavbe viac ako 150 km diaľnic a rýchlostných ciest a vo verejnom obstarávaní ďalšie 3 úseky. Na cestách 1. triedy sa aktuálne realizujú alebo súťažia stavby za takmer 200 miliónov eur.

V oblasti koľajovej dopravy sa realizujú stavby za viac ako 400 miliónov eur a verejné obstarávanie prebieha na investície do infraštruktúry za sumu presahujúcu 800 miliónov eur.

Nové zákony pre stavebníctvo

Veľkou témou sú nové stavebné predpisy, na ktorých uplynulé roky tvrdo pracovali kolegovia z príslušných sekcií pod vedením pána štátneho tajomníka Petra Ďurčeka. Po dlhých rokovaniach a zapracovaní množstva pripomienok máme pripravené dva nosné predpisy – zákony o výstavbe a o územnom plánovaní.

Celý stavebný segment si zaslúži predpisy, ktoré odrážajú jeho potreby a upravujú súčasné procesy a kompetencie.

Úlohy, ktoré nás čakajú, nie sú jednoduché, ani ľahké. V každom prípade ak dokážeme profesionálne a korektne spolupracovať, výzvy a problémy budúcnosti na stavebnom trhu nás môžu spájať a nie rozdeľovať.

Prajem nám všetkým , aby sme si z tohto podujatia odniesli inšpiráciu a podnety do ďalšej spolupráce na budovaní dopravnej infraštruktúry, ktorá je nástrojom podpory rozvoja hospodárstva všetkých regiónov Slovenska.

Ladislava Cengelová, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR

(Z vystúpenia na konferencii Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva, Bratislava 4. novembra 2019. Krátené; medzititulky pridala redakcia)

 

Mohlo by vás zaujímať:

Exit Triblavina prinesie vidieckym Bratislavčanom nové napojenie na D1

Milióny z eurofondov na rozvoj Slovenska

Slováci raz pocestujú do Prahy superrýchlymi vlakmi

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo