Príbeh značky Gant – 70 rokov rastu v Amerike a Európe

Autor JF november 2019 -
Príbeh značky Gant – 70 rokov rastu v Amerike a Európe Gant

Prehistóriou firmy bola krajčírska dielňa v Brooklyne, neskôr udávala tón módy na východoamerických univerzitách.

Príbeh GANTu sa začína u mladého muža, ktorý vo východnej Európe sníval americký sen. Berl Gantmacher bol synom mlynára v ukrajinskom Myropile, ktorý sa vydal do Rotterdamu a nasadol na parník do New Yorku. Archívy na Ellis Islande zaznamenávajú jeho príchod 12. novembra 1907. Mal 17 rokov.

Pustil sa do práce a budoval si lepší život. Zmenil si meno na Bernard, v noci študoval a cez deň pracoval vo fabrike na odevy.

Po návrate z bojísk Prvej svetovej vojny, kde bojoval ako americký vojak, začal podnikať. Založil spoločnosť Par-Ex Shirt Company v Brooklyne, ktorá vyrábala košele pre iné značky.

Príchod do New Havenu

V roku 1927 sa Par-Ex presťahoval do New Havenu v štáte Connecticut. Biznis rástol a Gantmacherova rodina tiež. Bernardovi synovia Marty a Elliot neskôr mali silný vplyv na smerovanie firmy.

Po Druhej svetovej vojne bratia rozpoznali, že Amerika vstupuje do obdobia veľkých zmien, a presvedčili otca, aby vyrábali košele pod vlastnou značkou. V apríli 1949 sa zrodila spoločnosť GANT Inc.

Firma stále dodávala košele pre rôzne obchodné značky, ale jej pozornosť voči detailu získala obdiv. Ľudia sa naučili, že nenápadný symbol Gantu – G v diamante na okraji košele – zaručuje kvalitu.

Čoskoro začala spoločnosť vyrábať košele už pod vlastnou značkou a zmenila smer vývoja amerického pánskeho oblečenia.

Univerzitný štýl

Gant dobre vyhovoval novému štýlu nazvanému American East Coast University Look, ktorý vznikol v kampuse neďalekej Yaleovej univerzity. V tamojšej univerzitnej predajni boli košele Gant hitom.

V roku 1954 časopis LIFE vyhlásil New Haven za domov American East Coast University Look a spoločnosť zmenila názov na Gant of New Haven.

Úspech Gantu sa zakladal na novom využití a kombináciách farieb, tvarov a materiálov, ako aj na pozornej starostlivosti o detaily.

Osobitne kvalitne boli vyhotovené goliere; medzi vylepšenia patrili aj záhyby na chrbte košele pre väčšie pohodlie, gombík vzadu na golieri na fixáciu kravaty, pútko na chrbte a tiež pútko s gombíkom vpredu na golieri slúžiace na vylepšenie polohy kravatového uzla.

Košeľa Gant nebola iba módnou záležitosťou, ale aj ústredným prvkom šatníka mužov z celej Ameriky. Od roku 1960 bola potom spoločnosť známa jednoducho ako Gant Shirtmakers.

Ústup a globálny návrat

Vývoj Gantu pokračoval kolekciou American Sportswear v roku 1971 a o tri roky neskôr uviedli aj ležérnejšiu značku GANT Rugger.

Sortiment sa v ďalších rokoch rozširoval, avšak značka postupne od roku 1979 menila vlastníkov. Produkty s názvom Gant sa začali predávať aj vo Švédsku a v roku 1999 sa značka stala vlastníctvom švédskej firmy Pyramid Sportswear, ktorá zmenila svoj názov na Gant 20 Pyramid AB.

Teraz už globálna značka presunula svoje ústredie do Švédska a jej produkty získali viac európsky charakter.

Gant dnes ponúka pánske, dámske a detské oblečenie, doplnky a parfumy. Chce reprezentovať autentickosť, kvalitu, športový štýl a nadčasový vkus a definovať pohodlné a štýlové oblečenie.

Pripomenula si aj svoj pôvod, keď v roku 2010 po 31 rokoch znovu otvorila obchod v meste, kde začínala – New Haven, Connecticut.

JF / TS

Zdroje:

https://pressroom.gant.com/heritage/the-short-story-of-gant

https://en.wikipedia.org/wiki/Gant_(retailer)

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo