Slováci si do nákupných centier chodia po zážitky

Autor PRservis december 2019 -
Slováci si do nákupných centier chodia po zážitky Pixabay / Darko Stojanovic

V časoch e-shopov sa nákupné centrá sa čoraz viac stávajú miestom zážitkov; návštevníci tam prichádzajú aj za zábavou a voľnočasovými aktivitami.

Napriek tomu, že trh je dostatočne nasýtený a nákupné centrá musia o svoju pozíciu tvrdo bojovať, výsledky ukazujú, že sa im to aj vo veľkej konkurencii darí.

NC a mestský životný štýl

Nákupné centrá sa pre stále väčší počet Slovákov stávajú okrem nakupovania aj možnosťou aktívneho či zaujímavého trávenia voľného času, v rámci koncentrovaného mestského životného štýlu.

Podľa odborníka už nejde iba o jednoduchý nákup nejakého výrobku s konkrétnymi požadovanými vlastnosťami.

Návštevník si ide po zážitok, prekvapenie a rád sa nechá zlákať niečím novým, nepoznaným. Možno narazí na nejakú ochutnávku, jednorazové podujatie, kultúrnu akciu či stretne niekoho známeho,“ hovorí psychológ David Lupták.

Atraktívne nakupovanie priamo na mieste

Na zmenu nákupného správania reaguje aj trh a záujem návštevníka sa obchodníci, pochopiteľne, snažia získať pôsobením na viaceré jeho zmysly. Komplexnému informačnému či podnetovému toku je návštevník vystavený hneď pri vstupe.

„Vplyvom týchto vnemov je jeho kognitívna kapacita po chvíľke zaplnená až preplnená rôznorodými vzruchmi – množstvom ľudí, ambientným šumom, hudbou vychádzajúcou z jednotlivých obchodov, vôňami a pachmi, žiarivými farbami statických a dynamických reklám,“ vysvetľuje D. Lupták.

Aj z tohto dôvodu zostáva zážitok z nakupovania pre ľudí nepostrádateľným – aj napriek stále rastúcemu trendu v oblasti e-commerce.

Podľa výsledkov prieskumu agentúry MEDIAN SK nájdeme v nákupných centrách najčastejšie ľudí zo segmentu študentov a nezávislých mladých alebo singles. „Naopak, menej často ľudí z kategórie silver age a dôchodcov, teda ľudí v preddôchodkovom, respektíve dôchodkovom veku,“ hovorí Michal Mislovič z MEDIAN SK.

Čoraz komplexnejšia ponuka v duchu svetových trendov

Snaha uspokojiť rôznorodé cieľové skupiny nie je jednoduchá. Podľa Milana Klégra, Managing directora nákupno-zábavného centra Bory Mall, nákupné správanie a špecifické očakávania jednotlivých návštevníkov vedú nákupné centrá okrem tradičného mixu obchodov a služieb aj k organizácii atraktívnych podujatí a aktivít, ktoré sú prepojené na konkrétne cieľové skupiny.

Viaceré rekonštrukcie nákupných centier na Slovensku sú tiež dôkazom toho, že obchodníci si nové trendy uvedomujú. Návštevníci sú stále náročnejší a od nákupného centra vyžadujú okrem bezproblémového parkovania aj vysokú kvalitu architektúry, vnútorného dizajnu a v neposlednom rade kladú dôraz na voľnočasové aktivity ako šport alebo wellness.

Pre návštevníka je bežné, ak si popri nákupe môže skočiť na kávu, najesť sa vo foodcourte či reštaurácii, zacvičiť si vo fitnes centre alebo pozrieť si film v najmodernejšom kine,“ dopĺňa M. Klégr.

Jednu z kľúčových úloh hrajú vo väčšine nákupných centier gastro prevádzky, jeden z najrýchlejšie rastúcich segmentov. Aj gastro prevádzka musí pôsobiť na viaceré zmysly návštevníka. V prvom rade je to vizuálne lákavý vstup, interiér a v neposlednom rade ponuka jedál, ich kvalita a samozrejme aj chuť, “ hovorí Milan Klégr.

Aj v tomto prípade platí, že takýmto spôsobom obchodníci reflektujú na celosvetový trend súvisiaci s celkovo sa meniacim správaním návštevníkov nákupných centier.

Uspieť sa dá aj v silnej konkurencii

Retailový trh, o ktorom hovoríme, je vysoko saturovaný. Napriek tomu je podľa slov Milana Klégra možné vydobyť si pevnú pozíciu na trhu. Centrum Bory Mall v Bratislave, ktoré riadi, má iba päťročnú históriu.

„Návštevnosť nášho centra sa do konca októbra 2019 zvýšila medziročne o viac ako 10 percent, čo je významný a citeľný nárast. Nezaostávajú ani tržby retailerov, sú na úrovni medziročného nárastu o takmer 14 percent,“ informoval.

Nielen pre Bory Mall, ale aj pre ostatné nákupné centrá teda platia do najbližších rokov rovnaké zásady. Ak si budú chcieť udržať svoju pozíciu aj do budúcnosti, budú musieť návštevníkom ponúkať nekonvenčné aktivity, prekvapovať, inšpirovať a prirodzene reflektovať aktuálne spoločenské a trhové trendy.

PRservis

 

Mohlo by vás zaujímať:

Ako a kde nakupujú mileniáli

Retailové trendy: Ako ponúknuť nakupujúcim lepší zážitok a uchopiť inovácie

Internet vecí a zákazníci maloobchodu

Nová gastro pasáž v bratislavskom Avione

Eperia sa dostala do top 6 najzelenších nákupných centier na svete

Diskonty a supermarkety v našich nákupných zvyklostiach rastú na význame

Ako a s kým nakupujú Slováci potraviny

Maloobchod sa mení, budú sa zatvárať predajne

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo