Na koronavíruse je najnebezpečnejšia inkubačná doba, zhodli sa v RTVS odborníci

Autor RTVS marec 2020 -

O zvládaní epidémie diskutovali virológ Fedor Čiampor, nominant na ministra zdravotníctva Marek Krajčí a zástupcovia lekárov, lekárnikov a rezortného ministerstva.

Na koronavíruse je najnebezpečnejšia jeho inkubačná doba, počas ktorej ľudia nevedia, že sú nakazení a môžu nakaziť iných. V relácii RTVS Sobotné dialógy sa na tom zhodli virológ Fedor Čiampor z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV), Jozef Šuvada, odborník z ministerstva zdravotníctva, a nominant hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na ministra zdravotníctva Marek Krajčí.

Marek Krajčí si myslí, že najlepšou prevenciou pre ľudí je jednoducho ostať doma. Podľa neho žiaden zdravotnícky systém na svete nie je pripravený na situáciu, ktorú so sebou prináša koronavírus.

„Tento vírus má veľmi dlhú inkubačnú dobu, pretože ho môžu prenášať aj ľudia, ktorí nemajú žiadne príznaky a ohroziť ľudí okolo seba,“ uviedol nominant OĽaNO na ministra zdravotníctva.

Vládne opatrenia a odporúčania budúceho ministra

V hnutí OĽaNO vypracovali program, ktorý má jedenásť strán a chcú ho začať zvádzať v momente ako nastúpi nová vláda. Podľa Krajčího si Slovensko mohlo s pandémiou počínať lepšie, ak by malo ministra zdravotníctva.

„Každá nemocnica by mala mať pripravené pľúcne oddelenia na takúto situáciu. Mala by prebiehať triáž pred vstupom do nemocnice a v každom jednom zariadení bude krízový manažér, ktorý bude za túto situáciu zodpovedať,” zdôraznil M. Krajčí.

Prvou prioritou podľa neho bude zabezpečiť ochranné potreby pre všetkých zdravotníckych pracovníkov vrátane lekárnikov.

Odborníci o epidémii

Podľa virológa Čiampora je vývoj tejto pandémie podobný ako v prípade iných, s ktorými má ľudstvo skúsenosť. Predpokladá, že v Európe bude vrcholiť približne o dva týždne, ale nedá sa podľa neho odhadnúť, aký bude počet nakazených. Myslí si, že obmedzujúce nariadenia vlády sú správnym riešením, pretože spomaľujú šírenie vírusu.

„Tento vírus našiel populáciu nepripravenú a celú situáciu zhoršuje dvojtýždňová inkubačná doba, kedy človek vírus šíri a nevie o tom,“ povedal.

K odhaľovaniu takýchto prípadov by podľa virológa pomohlo zvýšené testovanie ľudí, na ktoré však Slovensko zatiaľ nemá kapacity. Na očkovaciu látku podľa neho nebude čas, jej vyvinutie odhaduje na roky až desaťročia.

Jozef Šuvada z ministerstva zdravotníctva si tiež myslí, že najväčší nárast ochorení čaká Slovensko v najbližších dvoch týždňoch. Myslí si, že hovoriť o mutácii vírusu vzhľadom na vyššiu úmrtnosť, ktorú sprevádza jeho šírenie v Taliansku, je zatiaľ predčasné.

Kritický nedostatok ochranných prostriedkov

Marián Šóth z Asociácie súkromných lekárov v rozhlasovej debate uviedol, že lekári upozorňujú na nedostatok ochranných aj iných potrieb už niekoľko mesiacov. Dúfa, že im čoskoro budú distribuované aspoň jednorazové rúška.

 „Máme akútny nedostatok rúšok a respirátorov a dezinfekčných prostriedkov. Lekári, ktorí sú v prvom kontakte gynekológovia, všeobecní lekár a iní si ich nemajú ako obstarať, lebo z trhu jednoducho zmizli,“ vysvetlil.

Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory zdôraznil, že situácia v lekárňach je viac ako kritická. Podľa neho firmy, ktoré distribuujú lieky a ochranné pomôcky, ich nestíhajú dodávať a drvivá väčšina lekárnikov nemá ochranné pomôcky ako rúška či dezinfekčné gély ani pre seba.

„Občanom tejto krajiny hrozí, že sa lekárne budú musieť zavrieť,“ povedal. Všetkým odporučil, aby ostali doma a nevykupovali zbytočne lekárne, pretože lieky sa potom nedodávajú chorým ľudom, ktorí ich naozaj potrebujú.

„Aby zvlášť starší ľudia nechodili do lekárni, pretože si dovolím tvrdiť, že viac ako polovica tých ľudí, ktorých sme tam mali, boli ľudia plus 65 rokov,” dodal.

Postup kovidu na Slovensku a obmedzenia

Od piatka 13. marca Slovensko uzavrelo hlavné hraničné priechody, je obmedzená medzinárodná a vnútroštátna vlaková a autobusová preprava, medzinárodné letiská sú uzavreté.

Ľudia prichádzajúci zo zahraničia skončia v karanténe. Zatvorené majú byť aj bary, aquaparky, wellness centrá, lyžiarské strediská; prevádzka obchodných centier cez víkend je obmedzená. Od pondelka 16. marca budú zatvorené na 14 dní školy.

Do 15. marca 2020 bolo na Slovensku potvrdených 54 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

RTVS

(Titulný obrázok – zdroj: Pixabay / Vektor Kunst)

 

Súvisiace články:

Reakcia EÚ na epidémiu COVID-19

Koronavírus a biznis: Vplyv situácie na dodávateľsko-odberateľské vzťahy a právny pohľad

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo