Hokejový sen Ladislava Nagya a jeho košický šampionát vo filme

Autor Stanislava Borská jún 2020 -
Hokejový sen Ladislava Nagya a jeho košický šampionát vo filme Bontonfilm / Tomáš Feigl

Dokumentárny film Hokejový sen zachytáva jedinečnú atmosféru košickej časti šampionátu 2019 prostredníctvom dvoch postáv a ich príbehov a dvoch hokejových generácií.

Slovensko je hokejový národ. Krajina víťazov Stanleyho pohára a majstrov sveta. Hviezdna generácia je však už na dôchodku a nástupcovia stále neprišli. Novú nádej priniesli minuloročné majstrovstvá sveta na domácej pôde.

Zápasy slovenskej reprezentácie sa v roku 2019 po prvý raz konali v Košiciach. Východ tak dostal jedinečnú šancu zapáliť vášeň pre hokej v srdciach mladej generácie fanúšikov.

Milióny fanúšikov, dva príbehy, jeden šampionát

Dokumentárny film Hokejový sen režiséra Mareka Vaňousa zachytáva atmosféru košického šampionátu prostredníctvom dvoch postáv. Prvá dejová línia sa točí okolo legendárneho Ladislava Nagya, majstra sveta z roku 2002 a najväčšej hrajúcej hviezdy HC Košice.

foto HS 02 Laco Nagy

Paralelný príbeh predstavuje deväťročného Jonáša Pahuliho, nádejného mladého hokejistu z východného Slovenska. Kým L. Nagy si najviac užíval dotyky slávy a zlatú radosť v Göteborgu 2002, druhý protagonista ešte nebol na svete.

Tvorcovia filmu prežili s obidvomi hlavnými postavami štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta 2019. Laco Nagy po oznámení, že slovenskú skupinu dostanú Košice, zmenil predchádzajúce rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Vo filme zápasí so zranením, chodí po doktoroch, zotavuje sa a tvrdo pracuje na návrate.

Dostáva pozvánku do reprezentácie a bojuje o miesto v nominácii na šampionát. Napriek množstvu úspechov v reprezentácii či najprestížnejších ligách sveta môže byť práve toto vrchol jeho bohatej kariéry.

Inšpirácia pre nové generácie

Mladý Jonáš Pahuli zatiaľ trénuje, sleduje prípravné zápasy dospelých hokejistov, zbiera kartičky. Hokejom žije tak ako nikdy predtým. Jeho veľkým snom je dostať sa aspoň na jeden duel slovenských hokejistov priamo na štadión.

Jonáš symbolizuje desaťtisíce mladých fanúšikov a možno budúcich hokejistov, ktorí vďaka domácim majstrovstvám dostali nový impulz a motiváciu. Hviezdny príbeh Laca Nagya je totiž jasným dôkazom, že uspieť môže aj obyčajný chlapec z východu.

Dokumentárny film Hokejový sen, ktorý je koprodukciou spoločnosti Promovie, RTVS a HomeMedia Production, bude mať premiéru v kinách 9. júla 2020. Autorom scenára je Dominik Kríž. Film vznikol s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja a Nadácie Kaufland.

Stanislava Borská, Bontonfilm

HOKEJOVÝ SEN oficiálny plagát

 

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo