Kroměříž, to sú zážitky zo zámku a záhrad

Autor Zdeněk Urbanovský september 2020 -
Kroměříž, to sú zážitky zo zámku a záhrad vychodni-morava.cz

Arcibiskupský zámok, Podzámocká či Kvetná záhrada – aj takéto historické pamätihodnosti, zapísané do zoznamu UNESCO, môžete vidieť v tomto moravskom meste.

Máloktoré mesto v Českej republike môže ponúknuť takú pestrú paletu vnemov, dojmov, zážitkov a emócií, ako Kroměříž. Nielen jednoznačne patrí do cestovateľského denníka, ale súčasne by návšteva tohto skvostu v údolnej nive rieky Moravy mala byť pre cestovateľov doslova povinnosťou.

Historická oáza pokoja

O meste Kroměříž sa vraví, že sú to Hanácke Atény. Kroměříž ponúka duchovnú silu, je od nepamäti spojený s bohatou históriou, tradíciami, dôstojnosťou a mocou biskupov a arcibiskupov sídliacich v blízkom Olomouci. Tí tu vybudovali svoju letnú rezidenciu.

Je to miesto pokojné, bez hektického zhonu, čas tu plynie pozvoľna ako pred zhruba 350 rokmi, keď mesto vstalo z popola tridsaťročnej vojny a získalo svoju podobu, ktorá prepája architektúru, prírodu, umenie, technickú vyspelosť a ľudský um.

Súčasne to však nie je lenivé a ospalé mesto, dokáže dynamicky zrýchliť a poskytnúť zážitky, na ktoré sa nezabúda. Môžete sa sem vypraviť s bicyklom, s korčuľami alebo tenisovou raketou, ale aj s deťmi či priateľmi.

Kroměříž UR

Umenie na každom kroku

Umenie vo všetkých podobách vás obklopí od okamihu, keď do Kroměříža vkročíte. Arcibiskupský zámok stráži umelecké zbierky vysokej ceny, obsahujúce viac ako 130-tisíc položiek.

Jednotlivé priestory zámku dýchajú dobou a udalosťami, ktoré sa tu odohrávali. Spomeňme napríklad rok 1848, kedy tu v revolučnom období prebiehal ústavný ríšsky snem rakúsko-uhorskej monarchie.

Obrazy, knihy, hudba

Obrazová výzdoba zámkových sál a zámocká obrazáreň, isto druhá najcennejšia v ČR, vám dopraje stretnutie so svetovo uznávanými majstrami. Tizian Vecellio, Lucas Cranach st., Paolo Veronese, Jan I. Brueghel, Luca Giordano, Anthonis van Dyck – to sú len niektoré mená umelcov, ktorých diela vás naplnia obdivom.

Vzácna historická knižnica ukrýva a sprístupňuje 90-tisíc zväzkov všetkých žánrov. Najväčším klenotom je sakramentár z druhej polovice 9. storočia, ale sú tu aj diela filozofické, vedecké či libri prohibiti – knihy zakázané.

V archíve hudobných partitúr nechýbajú diela Josepha Haydna, W. A. Mozarta, Ludwiga van Beethovena a ďalších hudobných velikánov. Kroměříž hudbou vždy žil a žije stále, hudobné festivaly rôznych žánrov sú trvalou súčasťou života mesta a hudba sa ozýva aj z okien tunajšieho konzervatória, ktoré nesie meno P. J. Vejvanovského. Je to preslávená škola, študoval tu napríklad jazzový kapelník Gustav Brom.

Slávni rodáci

Kroměříž je rodným mestom slávneho maliara Maxa Švabinského. Pamätník, ktorý predstavuje jeho život a dielo, je stálou expozíciou v Múzeu Kroměřížska na Veľkom námestí.

V areáli bývalého františkánskeho kláštora, kde Švabinský prežil svoje detstvo, sú originálne mozaikové lunety pôvodne určené na výzdobu Národného divadla.

Poznáte nerozlučnú filmovú dvojicu Mach a Šebestová z 5. B s ich odtrhnutým slúchadlom? Ich príbeh prišiel na svet vďaka scenáristovi Milošovi Macourkovi, ktorý sa v Kroměříži roku 1926 narodil.

A ďalším známym rodákom je Karel Kryl, spomienku na neho nájdete v expozícii neďaleko mestskej radnice.

Natáčanie filmov

Kroměříž majú v obľube aj filmári. Slávny režisér Miloš Forman si vybral Arcibiskupský zámok pre svoju Oscarom ovenčenú snímku Amadeus.

Natáčali sa tu príbehy krásnej Angeliky, aj osudy cisárovnej Márie Terézie či príbeh lásky Ludwiga van Beethovena a rad ďalších filmov. Kroměříž je jednoducho filmové mesto a po stopách slávnych filmov sa môžete vydať s tlačeným sprievodcom, ktorý dostanete v turistickom informačnom centre.

Páčila sa vám filmová rozprávka Peklo s princeznou? Práve v Kroměříži nájdete tú dobrú rozprávkovú krajinu kráľa Leopolda. Presvedčte sa na vlastné oči, že filmári mesto zachytili bez príkras také, aké skutočne je – rozprávkové.

V Podzámockej záhrade, ktorú poznáte z tejto rozprávky, čaká ZOO kútik, na ktorý s láskou spomína už niekoľko generácií návštevníkov. Pobavíte sa pohľadom na opičky a drobné vtáctvo, v zámockej obore si môžete prezrieť danielov, vodné vtáky a podobne. Pre deti sú veľkým zážitkom stretnutia s voľne pobiehajúcimi veveričkami a pestrofarebnými pávmi. A skúste trebárs aj jazdu Podzámockou záhradou na elektrickom vláčiku.

Záhradné krásy

Jedinečnosť Kroměříža spočíva, okrem iného, v jeho parkoch, sadoch a záhradách. S kvetmi a zeleňou sa stretnete na každom kroku. Záhradné umenie je tu dotiahnuté takmer k dokonalosti. Spája rovinu umeleckú, filozofickú a technickú.

Kým Podzámocká záhrada reprezentuje bohatý krajinársky park, Kvetná záhrada si zachovala svoju pôvodnú formálnu barokovú podobu. Na tieto tradície nadväzuje výstavný areál Floria.

Deti milujú Kvetnú záhradu pre prírodné bludisko a najrôznejšie tajuplné zákutia. Možno tu vidieť aj Jahodové kopčeky, Králičie kopčeky, jazierka s leknami a farebnými rybami, ale tiež kolonádu, v ktorej sa zvuk prenáša z jednej strany na druhú.

960px Flower Garden KromerizWikipedia

Gastronomické zážitky

Kroměříž je vľúdny tiež k milovníkom dobrého jedla a pitia. Moravská gastronómia sa ponúka v rade reštaurácií, v meste fungujú hneď tri minipivovary, vyrábajú sa tu dokonca preslávené syry. Legendárny sú aj miestne cukrárne a kaviarne.

Tunajšie Arcibiskupské vínne pivnice z roku 1266 patria k najstarším v krajine a pamätajú dobu, kedy sa v okolí Kroměříža darilo viniču. Aj v historickom znaku mesta sú zobrazené dva viničné nože.

Možnosti pre deti

V meste nájdete aj množstvo detských kútikov, napríklad na Hanáckom námestí či v Bezručovom parku. Zábavu zažijete v zrkadlovom bludisku. Dobrodružné a zvedavé povahy sa môžu vydať hľadať Poklad biskupa Bruna, ktorý mesto založil. Na konci pátrania čaká odmena – môžete si vlastnoručne vyraziť mincu.

Dodajme, že Kroměříž je ľahko dostupným mestom. Leží na diaľnici D1, smerujú sem vlaky aj linky autobusovej dopravy. Z Kroměříža do Hodonína vedie vodná cesta Baťov kanál a pozdĺž nej je vybudovaná cyklotrasa lákajúca na výlety do širšieho okolia. To isté platí o turistických trasách pre peších, ktoré smerujú do neďalekého pohoria Chřiby. A ak sa rozhodnete stráviť tu niekoľko dní, čakajú na vás útulné hotely a penzióny.

Zdeněk Urbanovský

Centrála cestovného ruchu Východnej Moravy

14795 kromeriz arcibiskupsky zamek 950x650Sála Arcibiskupského zámku v Kroměříži (Foto: Czech-Tourism / Pavel Dosoudil)

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo