Podľa 43 % projektantov dochádza k odkladu projektových zákaziek zo strany samospráv vplyvom koronakrízy

Autor Michal Vacek jún 2021 -

Vplyv koronakrízy na zákazky zadávané samosprávami pociťuje podľa CEEC 73 % opýtaných projektových spoločností.

Polovica opýtaných realizuje zákazky zadávané samosprávami (51 %) a dve pätiny realizujú zákazky zadávané štátom a jeho organizáciami (40 %). Vplyv koronakrízy na zákazky zadávané samosprávami pociťuje 73 % opýtaných projektových spoločností.

Podľa 43 % opýtaných projektových spoločností najčastejšie dochádza k odkladu projektových zákaziek zo strany samospráv. Vyplýva to z Polročnej analýzy slovenského stavebníctva H1/2020 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research za podpory generálneho partnera Považskej cementárne Ladce, a. s.

Takmer všetky opýtané projektové spoločnosti realizujú zákazky zadávané súkromnými investormi (95 %). Polovica opýtaných realizuje tiež zákazky zadávané samosprávami (51 %) a dve pätiny realizujú zákazky zadávané štátom a jeho organizáciami (40 %).

U spoločností, ktoré realizujú zákazky zadávané samosprávami, tieto zákazky v priemere tvoria 59 % všetkých ich zákaziek. Vplyv korona krízy na zákazky zadávané samosprávami pociťuje 73 % opýtaných projektových spoločností. Žiadny vplyv necíti 27 % z opýtaných.

Podľa 43 % opýtaných projektových spoločností najčastejšie dochádza k odkladu projektových zákaziek zo strany samospráv. Spoločnosti sa ale tiež stretávajú s menším počtom oznámených zákaziek (29 %), s väčším počtom spoločností súťažiacich o zákazku (26 %), s rušením zákaziek (26 %), alebo s častejším súťažením iba na cenu (25 %).

Ďalšie 4 % opýtaných uvádza tiež iné vplyvy, medzi ktoré patrí nedostatok zákaziek v regióne a nutnosť súťažiť aj mimo región, alebo zahlcenosť obcí inými povinnosťami súvisiacimi s korona krízou.

Ďalší z možných vplyvov vysvetľuje Tomáš Potúček, vrchný riaditeľ úseku poistenia majetku a zodpovednosti spoločnosti Generali Poisťovňa, a. s.: „Mestá a obce sa postupne navzájom viac inšpirujú a hľadajú podobné overené riešenia. Taktiež si myslím, že by mohlo prísť k štandardizácii určitých podmienok zadávateľmi. Môže to však priniesť viaceré problematické situácie súvisiace s rozmanitosťou podmienok pre stavebnú činnosť.“

Michal Vacek, CEEC

Multimédiá

https://einparkoffices.sk/files/einpark_loop_strecha_005.mp4

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo