Rebríček odvetví a pozícií podľa konkurencie medzi uchádzačmi: Kde si firmy môžu vyberať?

Autor Nikola Richterová október 2021 -

Odvetvia, v ktorých sa zamestnávatelia tešia veľkému záujmu ľudí, a, naopak, kde ich zháňajú ťažko

Tretí štvrťrok 2021 priniesol na najväčší pracovný portál na Slovensku rekordný počet ponúk – takmer 84-tisíc. Spoločnosť Profesia prináša rebríček odvetví a pozícií, kde je dnes podľa konkurencie medzi uchádzačmi najľahšie a najnáročnejšie získať nové uplatnenie. Alebo naopak – pri ktorých si firmy môžu vyberať alebo príliš nie.

Odvetvia, v ktorých sa zamestnávatelia tešia veľkému záujmu ľudí

Pre uchádzačov je dnes spomedzi sektorov najväčšia konkurencia v prekladateľstve a tlmočníctve. Aktuálne platí, že ak uchádzač alebo uchádzačka zareaguje na ponuku práce, musí počítať s tým, že do tej istej firmy pošlú životopis aj desiatky ďalších ľudí.

Profesia 2

Vysoký záujem vidíme tiež pri inzerátoch v administratíve, žurnalistike, personalistike či v obchode.

Najnáročnejšie je získať prácu hostesky

Analýza Profesie rozoberá aj záujem ľudí o konkrétne pozície. V roku 2021 platí, že z hľadiska uchádzačskej konkurencie je najnáročnejšie získanie práce hostesky. Na jednu ponuku práce zareaguje v priemere až 73 ľudí. Dôvodom tohto vysokého čísla je najmä stále pretrvávajúca koronakríza. Vďaka nej je počet ponúk na takúto prácu stále nízky. V aktuálnom roku firmy uverejnili zatiaľ iba 63 inzerátov.

Profesia 3

Na druhom mieste skončila pozícia sekretárky. Napriek tomu, že firmy v roku 2021 uverejnili až tisíc pracovných inzerátov na túto pozíciu, počet uchádzačov je vysoký. Na jeden inzerát zareaguje v priemere takmer 57 ľudí. Táto pozícia patrí medzi absolútne najobľúbenejšie povolania na Slovensku.

Sektory, kde odborníci nehľadajú novú prácu dlho

Špecialisti v IT, elektrotechnici, energetici a strojári. Analýza najväčšieho portálu na Slovensku sleduje, že práve títo uchádzači majú aktuálne najjednoduchšie podmienky na získanie novej práce.

Na prvom mieste v rebríčku sektorov s najnižšou uchádzačskou konkurenciou sa nachádza IT. Posledné mesiace priniesli zvýšený dopyt po špecialistoch v tomto sektore. Odvetvie nakopla paradoxne práve koronakríza, ktorá zvýšila dôraz na prácu na diaľku či online predaj.

Firmy potrebujú IT odborníkov viac ako kedykoľvek predtým a práve vysoký dopyt spôsobil, že hľadanie tejto pracovnej sily sa aktuálne považuje za najnáročnejšie. Na jednu pracovnú ponuku zareaguje na najúspešnejšom pracovnom portáli v priemere 5 ľudí.

Profesia 4

Či už je človek IT špecialistom s dlhoročnou praxou alebo len absolventom vysokej či strednej školy tohto smeru, je isté, že nové uplatnenie nájde ľahko. Najviac to platí pre pozíciu DevOps Engineer, pri ktorej na jednu ponuku práce zareaguje v priemere jeden uchádzač.

Rebríček, ktorý je preplnený najmä programátormi, dopĺňajú dve pozície zo zdravotníctva, a to revízny lekár a pôrodná asistentka.

Nikola Richterová, Profesia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo