VÚB podporuje ekonomický výskum a mladých vedcov

Autor február 2016 -

V júni opäť vyhodnotili Súťaž Economicus – Cena Nadácie VÚB pre mladých ekonómov, ktorej hlavnou prémiou je finančná odmena 10 000 eur. O poslaní súťaže sme sa rozprávali s Elenou Kohútikovou, zástupkyňou generálneho riaditeľa VÚB banky.

Do súťaže sú zaradení autori ekonomických vedeckých prác publikovaných v renomovaných zahraničných odborných časopisoch. Prečo práve Nadácia VÚB podporuje tieto vedecké aktivity?

Dnes už hádam nikto nepochybuje, že ľudský potenciál je tým najväčším kapitálom našej krajiny a znalostná ekonomika kľúčom k úspešnému Slovensku v budúcnosti. Cieľom Nadácie VÚB je aj prostredníctvom nadačného programu pre vzdelanie podporovať mladých vedeckých pracovníkov v ich vedeckej práci, motivovať ich k rozvíjaniu ich nápadov a k publikačnej činnosti.

Kritériá súťaže sú náročné. Prečo súťaž akcentuje práve publikovanie v zahraničí?

Tým sa jednoznačne zvyšuje úroveň ekonomickej vedy a skvalitňuje sa štúdium. Súťaž Economicus je práve takýmto projektom odmeňujúcim pedagógov a doktorandov, ktorí svoje kvalitné práce publikujú v zahraničných odborných časopisoch, a tým pomáhajú aj budovať meno Slovenska vo svete ekonomickej vedy.

Kto sa môže do súťaže zapojiť?

Od 2. júna 2015 je otvorený už siedmy ročník súťaže Economicus. O výhru 10 000 eur sa môžu uchádzať jednotlivci alebo autorské kolektívy výskumníkov do 40 rokov s vedeckými prácami v oblasti ekonómie, ktoré boli alebo budú v roku 2015 publikované v zahraničných odborných časopisoch. Uzávierka pre prihlášky je 31. januára 2016.

Pripravila: VN

Economicus 2015: práca o tom, kedy ponúkať zľavy

Cenu Nadácie VÚB pre mladých ekonómov získali odborné asistentky Zuzana Brokešová a Jana Péliová spolu s profesorom Carym Deckom z Ekonomickej univerzity v Bratislave za prácu „Experimentovanie s cenovou diskrimináciou založenou na predchádzajúcom nákupnom správaní“. O čo v nej ide?Niektoré tovary a služby nakupujú spotrebitelia opakovane. Predávajúci sa môžu snažiť získať nových zákazníkov uvádzacími zľavami alebo ponúkať vernostné zľavy stálym klientom (poznáme to z kampaní mobilných operátorov a pod.). Ktorá stratégia je optimálna pre ktorú situáciu? Odpoveď nie je jednoznačná. Ekonómky z Bratislavy vytvorili experiment na sledovanie tvorby a výsledkov niektorých zákazníckych rozhodnutí. Príklad: ak sú na vašej pláži dva stánky so zmrzlinou a vy si každý deň dvakrát kupujete zmrzlinu, aký vplyv má na vaše rozhodovanie (a ochotu ísť aj k vzdialenejšiemu stánku) zľava na druhú zakúpenú zmrzlinu? Podľa autoriek výskum ešte nie je ukončený; v ďalšom kroku bude treba zohľadniť viac faktorov.

Váš článok uverejnili v novembri 2014 v časopise International Journal of Industrial Organization. Môžete priblížiť vašu prácu?

Sme odborné asistentky na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Spolu s profesorom Carym Deckom sme napísali článok „Experimentovanie s cenovou diskrimináciou založenou na predchádzajúcom nákupnom správaní“. Témou je výber vhodnej cenovej stratégie pri opakovaných nákupoch tovarov a služieb.

Čím vás táto téma zaujala?

Vhodná cenová stratégia pri opakovaných nákupoch pomáha predajcom maximalizovať ich zisk. Preto je veľmi dôležité ich rozhodnutie, či pôjdu cestou vernostných zliav alebo cestou prilákania nových zákazníkov od konkurentov. V živote sa s dôsledkami takýchto rozhodnutí stretávame bežne, a preto sme boli zvedaví, ktorá stratégia by mohla byť pre konkrétne firmy optimálna.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť do súťaže? Ako dlho ste pracovali na svojom výskume?

Súťaž Economicus sledujeme od jej vzniku, je to jediná takáto súťaž na Slovensku. Publikovali sme článok, ktorý sme považovali za vhodný pre jej náročné kritériá. Na článku sme pracovali od novembra 2012, publikovaný bol v novembri 2014. Publikovanie v prestížnom a uznávanom zahraničnom časopise by nám v budúcnosti mohlo otvoriť dvere do medzinárodných výskumných tímov. Potvrdili sme, že aj na slovenskej univerzite sa dá robiť ekonomický výskum na svetovej úrovni.

VN

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo