Voyager Space a Airbus uzavreli partnerstvo a spolu vybudujú novú orbitálnu stanicu

Autor TS január 2023 -
Starlab má byť na obežnej dráhe v roku 2028 Starlab má byť na obežnej dráhe v roku 2028 Vizualizácia: Nanoracks

Vesmírna stanica Starlab ako nástupca ISS bude miestom pre vedecký výskum a má potvrdiť americko-európsku dominanciu vo vesmírnych technológiách.

Americký Voyager Space a európsky Airbus Defence and Space spolupracujú na vývoji vesmírnej stanice Starlab, ktorá bude slúžiť Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a prostredníctvom neho ďalším vesmírnym agentúram a výskumným organizáciám. Spustenie Starlabu sa plánuje v roku 2028 tak, aby sa zabezpečila nepretržitá prítomnosť ľudí na nízkej obežnej dráhe Zeme (LEO).

Airbus Defence and Space poskytne technickú podporu a know-how pri budovaní a prevádzke stanice Starlab, ktorá bude slúžiť najmä ako laboratórium na obežnej dráhe, kde budú astronauti robiť vedecké pokusy.

Starlab je navrhnutý tak, aby na 100 percent nahradil kapacitu súčasnej Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pokiaľ ide o užitočného zaťaženie a možnosti vykonávať stovky experimentov ročne.

Kozmonautika pre všetkých

„Našou víziou je vytvoriť čo najdostupnejšiu infraštruktúru vo vesmíre, ktorá bude slúžiť vedeckej komunite,“ povedal Dylan Taylor, predseda predstavenstva a CEO spoločnosti Voyager Space.

„Partnerstvo s Airbus Defence and Space je jedinečné v tom, že zapája medzinárodných partnerov do programu Commercial Destinations Free-Flyer. V spolupráci s Airbusom rozšírime ekosystém Starlabu, aby slúžil Európskej vesmírnej agentúre (ESA) a vesmírnym agentúram jej členských štátov, aby mohli pokračovať vo výskume v prostredí mikrogravitácie na LEO,“ vysvetlil.

„Toto partnerstvo so spoločnosťou Voyager Space je prvým krokom k etablovaniu novej generácie vesmírnych staníc, ktoré budú slúžiť medzinárodným astronautom. Sme nadšení, že môžeme podporiť projekt, ktorý chce zmeniť históriu,“ povedal Jean-Marc Nasr, výkonný viceprezident pre vesmírne systémy spoločnosti Airbus Defence and Space.

„Táto spolupráca je dôležitým krokom k tomu, aby sa Starlab stala skutočnosťou, ktorá poskytne základ pre dlhodobé európske a americké vedúce postavenie vo vesmíre. Náš tím sa teší, že sa vnoríme do technológie a zapojíme do práce našich najlepších inžinierov,“ dodal.

Vedecký park na orbite

Voyager a jeho prevádzková spoločnosť Nanoracks získali v decembri 2021 od NASA dohodu v súlade s americkým vesmírnym zákonom v hodnote 160 miliónov dolárov na vytvorenie Starlabu, nepretržite obývanú vesmírnu stanicu s cieľom nahradiť ISS.

V Starlabe bude sídliť pracovisko s názvom Vedecký park Georgea Washingtona Carvera (George Washington Carver Science Park) zamerané najmä na výskum rastlín. V ňom budú môcť vykonávať na komerčnej báze svoje pokusy firmy inštitúcie z celého sveta. (G. W. Carver bol poľnohospodársky odborník z prelomu 19. a 20. storočia.)

O spoločnostiach Voyager Space a Airbus

Voyager Space dodáva infraštruktúru vesmírnych staníc, služby a technologické riešenia komerčným používateľom, civilným a národným bezpečnostným vládnym agentúram, akademickým a výskumným inštitúciám.

Jej vesmírne technológie majú ľudstvu pomôcť ako pri prenikaní do vesmíru, tak aj na Zemi. Spoločnosť vykazuje takmer 20-ročnú históriu kozmických letov, keď sa podieľala na viac ako 1 500 vesmírnych misiách a projektoch.

Airbus poskytuje technologicky vyspelé riešenia v oblasti letectva, obrany a súvisiacich služieb. Je jedným z dvojice hlavných svetových výrobcov dopravných lietadiel.

Zároveň je európskym lídrom v oblasti obrany a bezpečnosti, výrobcom vojenských vrtuľníkov a jednou z popredných svetových spoločností zameraných na vesmírne technológie.

TS Voyager Space

via PR Newswire

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo