Starbucks má nového šéfa. Nastúpil po päťmesačnej príprave a záchrannej misii zakladateľa firmy

Autor OTS marec 2023 -

Spoločnosť je podľa odborníkov najhodnotnejšou značkou medzi reštauráciami. Za 12 mesiacov dosiahla 50-percentný celkový výnos pre akcionárov.

Spoločnosť Starbucks (NASDAQ: SBUX) oznámila, že funkciu generálneho riaditeľa prevzal Laxman Narasimhan, ktorý sa stal aj členom predstavenstva spoločnosti. Za nastupujúceho generálneho riaditeľa ho vymenovali už 1. septembra 2022 so zámerom, že vystrieda zakladateľa spoločnosti a doterajšieho generálneho riaditeľa Howarda Schultza.

L. Narasimhan prevzal nástupnícku funkciu 1. októbra 2022. Vzišiel z výberu možných kandidátov po tom, ako spoločnosť hľadala nového lídra na celom svete. Prináša takmer 30 rokov skúseností vo vedení globálnych podnikov so spotrebným tovarom a poradenstve v maloobchode, potravinárstve, gastronómii a e-obchode.

Laxman Narasimhan hires Laxman Narasimhan

Päťmesačné zaúčanie

Za uplynulých päť mesiacov Laxman Narasimhan absolvoval jedinečnú stáž, v rámci ktorej cestoval sledovať prácu zamestnancov vo viac ako 30 predajniach, výrobných závodoch a podporných strediskách po celom svete. Na svojej púti získal aj certifikát baristu.

Ponoril sa do plánov na obnovu spoločnosti pod vedením Howarda Schultza, ktorý sa predtým vrátil do vedenia firmy ako dočasný generálny riaditeľ s účinnosťou od 4. apríla 2022.

Nový rozmach firmy

Odkedy sa Schultz minulý rok vrátil, spoločnosť Starbucks predstavila celopodnikovú stratégiu obnovy. Pokračuje v investíciách vo výške viac ako 1 miliardy dolárov do maloobchodných partnerov a predajní v prioritných oblastiach, ako sú zvýšenie platov a nároku na nemocenské, nové benefity v oblasti finančnej pohody, modernizácia školení a spolupráce, inovácie a vybavenie predajní a oslava kávy.

Od vyhlásenia výsledkov za 2. štvrťrok FY22 do vyhlásenia výsledkov za 1. štvrťrok FY23 zaznamenala spoločnosť nárast ceny akcií o 47 % a za to isté obdobie vzrástla trhová hodnota jej kapitálu približne o 40 miliárd USD.

Spoločnosť za toto obdobie dosiahla aj 50-percentný celkový výnos pre akcionárov, čím výrazne prekonala index S&P 500.

Spoločnosť Starbucks nedávno menovali ako najhodnotnejšiu značku medzi reštauráciami, a to už 7. rok po sebe podľa hodnotenia Brand Finance.

Howardov návrat a vplyv

„Predstavenstvo by sa chcelo úprimne poďakovať nášmu zakladateľovi Howardovi Schultzovi za to, že sa veľkoryso ujal vedenia spoločnosti, keď ho o to požiadali – vzdal sa odmeny a odložil svoje vlastné záujmy – z lásky k našej spoločnosti a jej partnerom,“ povedala Mellody Hobsonová, predsedníčka nezávislej správnej rady Starbucks. „Bez neho by sme dnes neboli tam, kde sme.“

L. Narasimhan oficiálne prevzal funkciu výkonného riaditeľa 21. marca a následne o dva dni viedol výročné zhromaždenie akcionárov spoločnosti Starbucks. Po nástupe do funkcie sa bude v spolupráci s vedením deliť o svoje prvé poznatky a postrehy a vyhodnotí príležitosti pre spoločnosť pri ďalšom plánovaní do budúcnosti.

„Vďaka svojej intenzívnej zanietenosti pre podnik, spolu s rozsiahlymi skúsenosťami osvedčeného tvorcu značky, inovátora a prevádzkovateľa, je Laxman jedinečne pripravený viesť spoločnosť Starbucks do ďalšej fázy rastu,“ povedala M. Hobsonová.

„Toto zanietenie pomohlo Laxmanovi prehĺbiť chápanie kultúry a hodnôt Starbucks. Už v tejto fáze spoznávania a načúvania si získal srdcia a mysle našich partnerov na celom svete.“

Narasimhanove úlohy a zodpovednosť za značku

„S veľkou pokorou oficiálne nastupujem na pozíciu generálneho riaditeľa Starbucks, aby som mohol viesť neuveriteľný tím viac ako 450 000 partnerov zelenej zástery po celom svete. Základy, ktoré položil Howard – vytvorenie ikonickej globálnej značky poháňanej trvalou vášňou pre potešenie ľudí – sú skutočne pozoruhodné a je mi cťou, že mám možnosť stavať na tomto hlbokom dedičstve,“ povedal L. Narasimhan.

„Ako spoločnosť zameraná na medziľudské kontakty máme neobmedzené možnosti, ako prostredníctvom každého hrnčeka kávy a každého kontaktu slúžiť našim partnerom, zákazníkom, investorom a komunitám. Teším sa, že budem môcť spolupracovať s našimi partnermi na celom svete, aby sme sa vydali smerom k neobmedzenej budúcnosti Starbucks,“ dodal.

Starbucks Coffee Company sa od roku 1971 venuje etickému obstarávaniu a praženiu kvalitnej kávy arabica. Dnes má viac než 36 000 predajní po celom svete a je tak najväčšou pražiarňou a predajcom výberovej kávy na svete.

OTS

List Howarda Schultza vedeniu spoločnosti k odovzdaniu funkcie CEO

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo