Veľký splav Grand Canyonu je rafterský Everest. Pavol Barabáš ho prináša do slovenských kín

Autor TS jún 2023 -
Veľký splav Grand Canyonu je rafterský Everest. Pavol Barabáš ho prináša do slovenských kín ASFK

O možnosť plaviť sa cez najťažší perejovitý úsek rieky Colorado, izolovaný od civilizácie, sa losuje. Záujemcovia zároveň musia rangerov presvedčiť, že na to majú. Úspešnú slovenskú výpravu priblížil vo filme známy dokumentarista.

Nový dokument režiséra Pavla Barabáša, špecialistu na „outdoorové“ témy, ukazuje adrenalínové dobrodružstvo slovenských vodákov na jednom z najatraktívnejších tokov.

Táto partia splavovala aj pereje iných slávnych riek, medzi ktorými vynikali indická Brahmaputra a nepálska Karnali. Napokon im osud doprial aj klenot amerického kontinentu – Grand Canyon v celej jeho náročnosti. Expedíciu uskutočnili na jar roku 2022.

„Rieka Colorado je pre mňa symbolom niečoho unikátneho, čo nikde inde na svete neexistuje. Plavíte sa niekoľko týždňov obrovským kaňonom s úžasnou a veľmi rôznorodou scenériou. Každý deň je iný a každý deň majú skaly i voda inú farbu. Strmé útesy fascinujú svojou mohutnosťou a za každou zákrutou čaká nejaké prekvapenie – zaujímavé bočné kaňony alebo divoké pereje, ktoré naháňajú strach,“ hovorí Pavol Barabáš.

„Ale najväčším prekvapením boli ľudia v samotných raftoch. V perejách obrovskej divokej vody sme sa plavili skoro mesiac bez kontaktu s civilizáciou odkázaní len jeden na druhého,“ dodáva.

Ohľaduplnosť k prírode

Film Veľký kaňon ukazuje skutočné dobrodružstvo, ktoré sa odohráva na jednom z najdivokejších a najkrajších miest na Zemi. Poskytuje vizuálny zážitok, ale inšpiruje aj k niektorým otázkam o ľudských aktivitách na Zemi.

„To, čo na mňa asi najsilnejšie zapôsobilo, bola absolútna čistota na rieke i mimo nej. Za celé týždne splavovania som nenašiel jedinú smietku, neporiadok, olámané kríky, či stromy. Všade bolo naozaj panensky krásne. Rozmýšľam nad tým, prečo je u nás toľko neporiadku a odpadu,“ zamýšľa sa režisér filmu.

„Užívali sme si neporušenú prírodu a nebyť odtlačkov ľudských nôh v piesku, tak si myslím, že sme sami na tejto planéte. Ako toto preniesť k nám domov?“ – pýta sa.

O expedícii

Filmy z extrémnych splavov sú neobyčajné tým, že v nich nie je nič inscenované. Ich scenár píše realita v náročnom prostredí.   

Grand Canyon je jedným z najdlhších a najhlbších kaňonov sveta. Je výnimočný, vizuálne podmanivý a geologicky zaujímavý. Zárez rieky Colorado odhaľuje v odkrytých sedimentoch geologickú históriu Zeme.

Splaviť jeho bezmála 500-kilometrový úsek je snom najskúsenejších vodákov sveta. Problém je nielen zvládnuť organizačné, fyzické a mentálne náročky, ale aj dostať povolenie na splav. Účastníkov losujú spomedzi záujemcov ako v lotérii.

Slovenskí vodáci mali to šťastie a napokon mohli v perejách divokej vody skoro mesiac čeliť prírode, a to bez kontaktu s civilizáciou, bez mobilného signálu.

O režisérovi

Pavol Barabáš sa pozerá na svet okolo seba originálnym spôsobom. Žije príbehmi, ktoré sa odohrávajú ďaleko od civilizácie, kde sa človek často dostáva za hranicu poznaného. Jeho pohľad na rôzne kúty našej planéty odráža vyše 70 dokumentárnych filmov.

Má za sebou niekoľko objavných expedícií: od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch Novej Guiney, cez absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde až po objavenie niekoľkých megajaskýň v stolových horách Venezuely.

Pešo dosiahol severný i južný pól, nakrúcal s Pygmejmi v Kongu i s Indiánmi hlboko v amazonskom pralese. Prešiel najťažšie kaňony na planéte a ako prvý zlanil s partiou najvyšší vodopád sveta Tugela.

Za svoje filmy dostal množstvo ocenení po celom svete. Medzinárodná aliancia horských filmov mu udelila Grand Prix za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta. Na Slovensku získal ceny Slnko v sieti, Krištáľové krídlo, OTO a Igric.

Premiéra filmu Veľký kaňon je 29. júna 2023, v slovenských kinách ho bude distribuovať Asociácia slovenských filmových klubov.

barabas RTVS(Foto: RTVS)

Režisér o kaňone: Prekvapuje nástrahami a trestá chyby

Ako dlho ste pripravovali expedíciu splavovania rieky Colorado?

Splavovanie Colorada cez Grand Canyon je snom každého vodáka. Táto rieka nemá na svete obdobu.

Bol to aj dávny nápad nášho veľmi dobrého kamaráta Jožka Černého, ktorý priviedol k vodáctvu stovky ľudí. Mal vždy šialené nápady. Splavovali sme spolu aj najväčšiu himalájsku rieku Karnali. Bohužiaľ, splavu Colorada sa Jožko Černý nedožil. Jeho sen o Colorade sme však chceli zrealizovať.

Bol tu ale jeden háčik - museli sme splav vyhrať v lotérii. Kvôli ochrane národného parku Grand Canyon púšťajú rangeri na rieku len jednu expedíciu denne. Z prihlášok losuje národný park na určitý deň len jednu expedíciu. Šanca, že uspejeme bola 1,2%.

Po mnohoročných pokusoch sa nám konečne podarilo vyhrať s dátumom nalodenia na rieku Colorado 3. apríla 2020. Týždeň pred odletom do USA však vypukla pandémia a hranice Ameriky sa uzavreli. Národný park nám vyšiel v ústrety a posunul nám termín o dva roky. Na jar 2022 sa nám plní náš sen.

Bola výprava cez Veľký kaňon na rafte nebezpečná?

V žiadosti o splav musíte deklarovať, že máte skúsenosti so splavom veľkých riek. Aj tak sa stáva, že každoročne sa tu utopí pár vodákov. Boli sme však naozaj silný tím s bohatými skúsenosťami na divokej vode. Veď mnohí z účastníkov sú aj inštruktori raftingu, ktorých vychoval práve Jožko Černý.

Divák nájde vo filme Veľký kaňon strhujúce zábery. Aké tam boli podmienky na nakrúcanie?

V prvom rade sme chceli Grand Canyon celý prejsť aj so všetkými nástrahami, ktoré vodákov na rieke čakajú. Museli sme byť v každej pereji totálne skoncentrovaní, lebo každá chyba bola nekompromisne potrestaná a čakalo nás plávanie v divokej a ľadovej vode. V mojom prípade aj s technikou.

Mali sme dve kamery na prilby a kameru, ktorá bola vhodná aj na spomalené zábery. Opakovať scény sa, samozrejme, nedalo. Za tie roky na expedíciách som sa naučil byť tichým pozorovateľom dejov odohrávajúcich sa v tíme, aby som filmovaním nerušil pohodu. Takže nič tu nie je hrané.

Žijete príbehmi, ktoré sa odohrávajú ďaleko od civilizácie, kde sa človek často dostáva za hranicu poznaného. Aké hranice ste prekonali pri nakrúcaní filmu Veľký kaňon?

Pred divokou vodou mám naozaj veľký rešpekt. Obrovské, pulzujúce, nepredvídateľné vlny, víry, rýchly prúd pumpujú do vás adrenalín. V spacáku potom rekapitulujete, čo ste zažili a snažíte sa zahnať obavy pred nasledujúcim dňom. Na to je však dobrá silná partia, vďaka ktorej sa strach, zväzujúci ruky, rozplynie.

EP / JF

rsz velky kanon fin web plagát

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo