Investičná kauza GameStop príde na filmové plátna v podobe snímky Lúzri z Wall Street

Autor Zuzana Vašková august 2023 -
Paul Dano vo filme Lúzri z Wall Street Paul Dano vo filme Lúzri z Wall Street Black Bear Pictures / Claire Folger

Bublina okolo akcií bezperspektívnej firmy pripravila pred dvomi rokmi investičné spoločnosti o miliardy. Jej vytvorením sa amatéri od klávesníc vysmiali systému.

Filmov podľa skutočných udalostí na Wall Street a akciových trhoch už vzniklo dosť, čo dokazuje popularitu tejto témy. Aj nová komediálna dráma Lúzri z Wall Street (Dumb Money) môže ukázať, prečo nás tak bavia, aj keď nie každý divák úplne rozumie tomu, ako fungujú finančné trhy. Veď kto by neodolal hrejivej škodoradosti, keď malý Dávid oberie veľkého Goliáša husárskym kúskom o kopu peňazí?

Novinka vznikla podľa nedávneho príbehu, ktorý začal plniť stránky médií v USA aj vo svete v januári 2021. Na fóre Reddit sa objavil príspevok vyzývajúci na kúpu akcií spoločnosti GameStop, ktorý neskôr zdieľal na Twitteri napríklad aj samotný Elon Musk. Do veľkej miery tak prispel k hajpu okolo kauzy, ktorá zaváňala ďalšou finančnou krízou a vyeskalovala až do vypočúvania pred americkým Kongresom.

Režisér Craig Gillespie (Ja, Tonya; Cruella) vo filme zábavne a polopatisticky prerozprával, ako drobný investor Keith Gill (Paul Dano) vystupujúci na sociálnej sieti pod prezývkou Roaring Kitty presvedčí svojich fanúšikov, aby investovali do bezvýznamnej spoločnosti GameStop.

Stavia na úspech trhovo bezperspektívnej spoločnosti proti všetkým racionálnym očakávaniam. Ak zodvihnú jej akcie, zarobia. A keďže účastníkov hry je dosť, hodnota akcií GameStopu naozaj začne prudko rásť.

Pri pohľade na rast akcií outsidera si finanční harcovníci z Wall Street zaťukajú na čelo a presne naopak, stavia na ich pokles. Pretože ak firma neuspeje, zarobia. Prečo by vlastne nemali chcieť skasírovať „hlúpe prachy“ od amatérov, veď to je ako zdvihnúť ich zo zeme.

Lenže namiesto toho prídu o „majland“, kým Gill a jeho fanúšikovia zarobia na burze  milióny. Na pohľad naivná investícia však odkryje zmanipulovaný systém celej Wall Street, keďže milionári s urazeným egom sa „svojich“ peňazí nechcú tak ľahko vzdať.

Distribučná spoločnosť Itafilm uvádza komediálnu drámu Lúzri z Wall Street do slovenských kín v októbri 2023.

Zuzana Vašková, Itafilm

rsz 3web plagat luzri z wall street

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo