Ošiaľ okolo filmu Barbie posunul firmu Mattel do centra pozornosti investorov

Autor Olívia Lacenová august 2023 -
Ošiaľ okolo filmu Barbie posunul firmu Mattel do centra pozornosti investorov Continental film

V dynamickom svete investovania je rozumné sledovať spoločnosti s potenciálom rastu. Jednou z takýchto spoločností je nepochybne známy americký výrobca hračiek.

Akcie spoločnosti Mattel Inc. vzrástli od polovice júna do augusta asi o 15 percent. K pozitívnemu sentimentu zo strany investorov nepochybne prispelo nielen oznámenie o zvýšení prognózy na tento rok, ale aj ošiaľ, ktorý spôsobilo uvedenie filmu Barbie v hlavnej úlohe s herečkou Margot Robbie.

Barbie ako ťahák sezóny

V prvom kvartáli roka 2023 sa koncern prepadol do straty, ktorej rozsah prekonal očakávania trhov, najmä vinou zvýšenia cien produktov a následného obmedzeniu objednávok od maloobchodu v dôsledku vysokých zásob.

Ale zdá sa, že popularita filmu Barbie jej materskej spoločnosti Mattel prospieva. Značka Barbie je totiž pre firmu Mattel najziskovejšia a úspech filmu tento fakt ešte viac prehlbuje.

Nehovoriac o tom, že vďaka aktuálnemu boomu sa rozšíril počet spoluprác a dohôd o ochrannej známke značky. Vynikajúcim príkladom je výrobca topánok Aldo, ktorý uviedol na trh obuv s Barbie motívmi. Po uvedení filmu sa akoby roztrhlo vrece s výrobkami značky Barbie, ktoré sa dajú nájsť všade.

barbie 2023 09(Continental film)

Pozitívne správy a dobrý predaj

Optimistický scenár vývoja firmy podporujú dobré výsledky predaja v ostatnom kvartáli, ktoré sú spôsobené nielen vyššie spomenutými faktormi, ale aj dobrými predajmi značiek American Girl a Hot Wheels.

V uplynulom štvrťroku Mattel zaznamenal pozoruhodný nárast čistých tržieb o 36 percent, ktoré dosiahli 1,02 miliardy USD. Vďaka rastu sa čistá strata spoločnosti výrazne znížila zo 111,1 milióna USD v rovnakom štvrťroku pred rokom na 5,5 milióna USD.

Takéto finančné zlepšenie je silným signálom, že spoločnosť je na správnej ceste dostať svoje účtovníctvo opäť do zelených čísel.

Vývoj hodnoty akcii spoločnosti Mattel

graf Mattel akcie barbie(Zdroj:Tradingview)

Prognóza s potenciálom

Vedenie Mattelu je presvedčené o dobrých vyhliadkach firmy a revidovalo svoju celoročnú prognózu rastu čistých tržieb v stálych menových kurzoch z predchádzajúcich 6 až 8 percent na súčasných pôsobivých 12 až 14 percent.

Okrem toho spoločnosť odhaduje svoj zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tento rok na 875 až 900 miliónov USD, čo je viac ako predchádzajúce rozpätie 800 až 825 miliónov USD.

Okrem toho dokonca predpokladá, že upravený zisk EBITDA v roku 2022 prekročí hranicu 1 miliardy USD, čo svedčí o obrovskej dôvere v jej budúci rastový potenciál.

V podstate môžeme konštatovať, že nedávny prudký nárast predaja spoločnosti Mattel a zlepšenie vyhliadok na hospodárske výsledky spoločnosti z nej robia lákavú perspektívu pre investorov, ktorí hľadajú investičné príležitosti v hračkárskom priemysle.

Vďaka ikonickým značkám, dobrým finančným výsledkom a záväzku k inováciám sa zdá, že firma má dobrú pozíciu na to, aby v nasledujúcich rokoch pokračovala na vzostupnej trajektórii. Ako pri každej investícii je však nevyhnutné pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia vykonať dôkladný prieskum a zvážiť svoju toleranciu voči riziku.

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

Zdroj: Wonderinterest.com

Disclaimer: Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov. Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

barbie 2023 11(Continental film)

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo