Tretina zamestnávateľov na Slovensku chce v prvom štvrťroku 2024 prijímať nových pracovníkov

Autor Daniela Rifaiová december 2023 -

Po odpočítaní firiem, ktoré chcú svoje stavy znížiť, a zohľadnení sezónnych vplyvov je čistý index trhu práce podľa ManpowerGroup na úrovni 17 percent.

Slovenské firmy plánujú začiatkom roka 2024 silné nábory, pričom na východe Slovenska prekonávajú náborové plány zamestnávateľov mnohoročné rekordy. Ukazujú to výsledky pravidelného štvrťročného prieskumu ManpowerGroup Slovensko, vykonaného na vzorke 510 zamestnávateľov.

Zamestnávatelia v susednej Českej republike a Maďarsku patria k najmenej optimistickým a sú na chvoste aktuálneho celosvetového rebríčka.

Takmer tretina – 32 percent – slovenských zamestnávateľov očakáva nárast počtu zamestnancov, 17 % predpokladá pokles a 46 % neočakáva žiadnu zmenu (zvyšní sa nevyjadrili).

Čistý index trhu práce na Slovensku, očistený o sezónne výkyvy, dosahuje potom úroveň +17 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom je to nárast o dva percentuálne body, medziročne nárast o 11 percentuálnych bodov.

Transformácia a zmena tradičných prístupov

„Zamestnávatelia v Európe sú z celosvetového pohľadu stále najopatrnejší a očakávajú miernejšie nábory ako podniky v iných častiach sveta. Na Slovensku však patria náborové plány zamestnávateľov na nasledujúci štvrťrok k najvyšším, aké sme zaznamenali za niekoľko rokov. Vyššie boli len v prvom kvartáli roku 2022,“ uviedla generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz.

Spoločnosti podľa nej pokračujú v transformácii svojich obchodných modelov. Mnohé z nich sa sústredia na udržanie talentov, ktoré majú, a zároveň sa snažia nájsť ľudí s novými zručnosťami, ktoré potrebujú.

„Náš prieskum tiež ukázal, že spoločnosti sú ochotné ponúkať flexibilnú formu práce, pretože si uvedomujú, že im to poskytuje konkurenčnú výhodu pri získavaní a udržiavaní pracovníčok a pracovníkov,“ konštatovala Z. Rumiz.

„Vzhľadom na to, že zavádzanie umelej inteligencie naberá na intenzite, zamestnávatelia sa zameriavajú aj na zvyšovanie kvalifikácie svojich pracovníkov, aby tak maximalizovali potenciálny nárast produktivity,“ dodala.

Rozdiely medzi odvetviami a regiónmi

Firmy, ktoré pôsobia v oblasti dopravy, logistiky a automotive, plánujú vytvoriť najviac nových pracovných miest (čistý index trhu práce +27 %). V porovnaní s minulým štvrťrokom je to nárast až o 16 percentuálnych bodov. Medziročne ide o nárast o 17 percentuálnych bodov.

Výraznejšie nábory plánujú aj spoločnosti v sektore komunikačných služieb (+20 %), ktorý medziročne narástol o 35 percentuálnych bodov. V prípade sektora IT je aktuálny index +19 %.

Zamestnávatelia vo všetkých regiónoch Slovenska plánujú prijímať viac ľudí ako prepúšťať. Najsilnejšie nábory očakávajú zamestnávatelia na východnom Slovensku, kde čistý index trhu práce dosahuje +19 %, čo je najvyššia hodnota za viac ako desaťročie realizácie prieskumu ManpowerGroup Slovensko. Medzikvartálne je to zlepšenie o 8 percentuálnych bodov a medziročne o 16 percentuálnych bodov.

V Bratislave a na západnom Slovensku dosahuje čistý index trhu práce zhodne +16 %. Najslabšie nábory plánujú spoločnosti na strednom Slovensku (+4 %), kde čistý index trhu práce medzikvartálne klesol o 7 percentuálnych bodov a medziročne narástol o 8 percentuálnych bodov.

Porovnanie podľa veľkosti firiem

Najviac zamestnancov plánujú prijímať veľké firmy, ktoré zamestnávajú nad 5 000 ľudí – v ich prípade je čistý index trhu práce + 26 %. Za nimi nasledujú menšie firmy, ktoré zamestnávajú od 50 do 249 zamestnancov (+24 %)

Firmy s veľkosťou 10 – 49 zamestnancov a 250 – 999 zamestnancov dosahujú zhodný čistý index trhu práce +16 %. Firmy s veľkosťou od 1 000 do 4 999 zamestnancov sú v plánoch náboru najopatrnejšie (+5 %).

Zvyšovanie kvalifikácie je nevyhnutnosťou

Až 75 % slovenských zamestnávateľov sa v prieskume ManpowerGroup vyjadrilo, že čelia ťažkostiam pri hľadaní zamestnancov s potrebnými zručnosťami, pričom štvrtina zamestnávateľov čelí výrazným ťažkostiam.

Manpower talenty

V snahe prilákať a udržať si potrebných zamestnancov aj slovenskí zamestnávatelia ponúkajú väčšiu flexibilitu práce (45 %), no je to nižšie percento zamestnávateľov ako celosvetovo (65%). Zamestnávatelia sú tiež nútení zvyšovať mzdy (29%) a ponúkať nástupné bonusy (23%).

Medzi päť najžiadanejších zručností patria inžinierske zručnosti, IT, výrobné zručnosti, obchodné a marketingové zručnosti a HR zručnosti. Pri otázke týkajúcej sa umelej inteligencie (AI) zamestnávatelia uvádzajú ako hlavné výzvy na plné využitie tejto technológie školenie zamestnancov, hľadanie kvalifikovaných ľudí a nové vymedzenie úloh

Keďže spoločnosti zavádzajú udržateľnejšie postupy, zamestnávatelia odhadujú, že najmenej 54 % všetkých technických zručností sa bude musieť vyvíjať, aby držali krok s prechodom na ekologickejšie riešenia.

Globálny vývoj na trhu práce

Celosvetovo čistý index trhu práce medzikvartálne klesol o 4 percentuálne body, medziročne sa však o 3 percentuálne body zvýšil a dosiahol 26 %. Najsilnejšie náborové plány majú zamestnávatelia v Severnej Amerike (34 %), nasleduje Ázia a Tichomorie (30 %), Južná a Stredná Amerika (28 %) a Európa, Blízky východ a Afrika (23 %).

Z jednotlivých krajín majú najsilnejšie náborové plány zamestnávatelia v Indii (37 %), Holandsku (37 %), Kostarike (35 %) a USA (35 %), zatiaľ čo najslabšie vyhliadky sú v Maďarsku (10 %), Japonsku (10 %), Českej republike (8 %) a Argentíne (2 %).

Celosvetovo najsilnejšie náborové vyhliadky má odvetvie informačných technológií (36 %), nasledujú sektor financií a nehnuteľností (34 %), komunikačné služby (31 %), zdravotníctvo a farmácia a ťažký a spracovateľský priemysel (obe 28 %).

Daniela Rifaiová, ManpowerGroup Slovensko

Manpower rsz meos q1 2024 country infographic

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo