Automobilový priemysel na Slovensku opäť nabral dych a rastie. Pokračuje aj jeho transformácia

Autor TS január 2024
Automobilový priemysel na Slovensku opäť nabral dych a rastie. Pokračuje aj jeho transformácia Reprofoto Youtube

Štyri automobilky opäť dodali na trh milión áut, posúvajú sa k elektromobilite. Pozrite si prezentáciu s grafmi.

Na Slovensku sa v minulom roku vyrobilo podľa predbežných výsledkov 1 080 000 vozidiel, čo je nárast v porovnaní s rokom 2022 o takmer 100 000 vozidiel. Informovali o tom zástupcovia Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR na výročnej tlačovej konferencii.

Prognóza na rok 2024 je pozitívna, očakáva sa, že výroba bude ďalej rásť. Zaujímavosťou je aj to, že výrobné linky opustí vo februári tohto roku už 17-miliónte vozidlo vyrobené na Slovensku.

Okrem aktuálnych čísel sa na stretnutí s médiami hovorilo aj o tom, čo sa ZAP SR podarilo dosiahnuť v uplynulom roku a aké výzvy ho čakajú v nadchádzajúcom období. Samostatnou témou bola registrácia elektrických vozidiel, kde Slovensko padlo na úplne poslednú priečku v rámci celej Európy.

Ekonomické ukazovatele

Slovensko naďalej zostáva svetovým lídrom vo výrobe vozidiel per capita, na 1000 obyvateľov sa u nás vyrobí 198 vozidiel. Patríme aj medzi top krajiny v produktivite na zamestnanca, počet vozidiel vyrobených na jedného zamestnanca dosiahol  hodnotu 12,6 a lepšie je na tom iba Španielsko.

Aj všetky ostatné ekonomické ukazovatele zostávajú na vysokých hodnotách. Automobilový priemysel sa podieľa na celkových tržbách v priemysle 46,5 percentami, na exporte je to 41,4 percenta. Tento sektor zamestnáva priamo viac ako 170-tisíc ľudí, agregovaná zamestnanosť dosahuje 255-tisíc.

Tieto výsledky sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka tomu, že sa podarilo zaviesť veľmi dôležitý nástroj, takzvaný Kurzarbeit, komentoval výsledky minulého roka prezident ZAP SR Alexander Matušek.

„Boli sme preto schopní udržať zamestnanosť a výborné čísla v produkcii automobilov po obnovení dodávateľského reťazca po covidovej a polovodičovej kríze,“ dodal.

Aktivity 2023

Vďaka aktívnemu prístupu a snahe o neustály dialóg sa predstaviteľom ZAP SR podarilo dosiahnuť viacero pozitívnych vecí. Okrem iného sú to národné víza, ktoré umožnili získať dodatočných pracovníkov pre automobilový priemysel z tretích krajín.

„Za dôležité považujem aj rozbeh SK EBA akadémie, ktorá je významným nástrojom na získanie dostatočného počtu kvalifikovaných pracovníkov potrebných na masívnu transformáciu automobilového priemyslu. Čas sa kráti, pretože prechod na elektomobilitu sa naplno rozbehne v roku 2026,“ konštatoval Alexander Matušek.

Medzi témy, ktoré sa riešiť nedarí, patrí znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia zamestnancov a zamestnávateľov či prijatie novely zákona o celoživotnom vzdelávaní. Aj preto medzi výzvy nadchádzajúceho roka stále patrí podpora konkurencieschopnosti automobilového priemyslu, podpora zamestnávania ľudí z tretích krajín a radikálne ozdravenie školstva, tvorba legislatívy pre celoživotné vzdelávanie či spustenie podpory elektromobility.

Podpora elektromobility

Samostatnou témou je podpora elektrických vozidiel, kde situácia začína byť alarmujúca. V rámci Európy patrí Slovensko medzi krajiny s najhoršími výsledkami. Podľa štatistík patrí medzi krajiny s najhorším CO2 z novo registrovaných vozidiel a neplní si ani záväzky pri znižovaní tohto ukazovateľa.

Nakoľko nedotuje kúpu elektrických vozidiel a neponúka daňové úľavy ich vlastníkom, Slovensko je medzi krajinami s ich najnižším podielom. Zatiaľ čo európsky priemer registrácií elektromobilov z celkového množstva registrácií je 14,2 percenta, Slovensko dosahuje iba 2,6 percenta.

Registrácia vozidiel

V roku 2023 sa na Slovensku zaregistrovalo 101 842 vozidiel, čo je medziročný nárast o 13,06 percenta. V kategórii nových osobných vozidiel M1 dosiahli registrácie počet 88 003 vozidiel, čím medziročne vzrástli o 11,62 percent.

Významný nárast tentoraz zaznamenali aj ľahké úžitkové vozidlá, celkový počet vozidiel v kategórii N1 bol 9 107 (medziročný nárast +18,60 %). Kategória nákladných vozidiel (N2 a N3) skončila medziročne s pozitívnym rastom, s celkovým počtom 3 939 vozidiel. O viac ako 100 percent sa zvýšila registrácia autobusov kategórie M2 a M3 s celkovým počtom 793 vozidiel.

V segmente osobných vozidiel dominovala nadpolovičným predajom kategória SUV (45 843 vozidiel, podiel 52,09 %). Druhým najobľúbenejším segmentom sú kompaktné vozidlá (C) s počtom 20 363 vozidiel. Tretí najpopulárnejší segment malých vozidiel (B) zaznamenal pokles o viac ako 1 200 vozidiel a počet registrovaných vozidiel bol 10 945.

TS ZAP

 

Výsledky automobilového priemyslu v číslach a grafoch

Prezentácia z tlačovej konferencie ZAP SR (výber)

ZAP 1 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0003ZAP 2 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0004ZAP 3 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0005ZAP 4 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0006ZAP 5 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0007ZAP 6 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0008ZAP 7 rsz tk 2024 press final pages to jpg 0019ZAP SR, január 2024 – zdroje: ACEA, Eurostat, S&P Global Mobility, EUBA, ŠÚ SR

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo