Neschopného chatbota DPD vypli a všetci sa radovali, napísal o sebe sám chatbot. Potom ho vypli naozaj

Autor SK január 2024 -

Četovací robot na žiadosť nespokojného klienta zložil básničku, v ktorej sa vysmieva sám zo seba. Systém s umelou inteligenciou, ktorý DPD používa niekoľko rokov, následne firma odstavila a chce ho aktualizovať.

Tridsaťročný hudobník Ashley Beauchamp z Londýna sa snažil prostredníctvom chatbota doručovateľskej firmy DPD zistiť, čo je so zásielkou, ktorú očakával. Narazil však na limity možností systému založeného na umelej inteligencii, ktorý mu nedokázal poskytnúť informáciu o stave meškajúcej zásielky a ani telefonický kontakt na zákaznícku linku.

Ashley sa napokon chatbota spýtal, či mu môže povedať vtip, a keď mu robot jeden krátky vtip napísal, požiadal aj o báseň. Mala byť o neužitočnom chatbotovi z doručovacej firmy.

Četovací robot promptne odpovedal a doručil mu báseň v rozsahu tri strofy, ktorá opisuje neschopného chatbota DPD, ktorý nič nevie a nedokáže dať nikomu žiadne informácie. Masochisticky sa v básni rozpisuje o tom, akou nočnou morou bol taký chatbot pre zákazníkov, ktorí radšej volali do skladu, ako by sa bavili s neschopným chatbotom.

V básničke napokon chatbota DPD vypli a každý sa z toho radoval, lebo potom dostal pomoc od skutočného človeka, ktorý bol kompetentný.

To sa napokon reálne stalo aj chatbotovi, ktorý písal vtipy a básničky, pretože Ashley Beauchamp sa o svoje skúsenosti podelil s používateľmi siete X a jeho príspevok sa stal virálnym. Podrobnosti o príhode následne zverejnila na svojom webe stanica Sky News.

Spoločnosť DPD pre Sky News uviedla, že chatbot zákazníckych služieb po update systému obsahoval „chybu“, preto jeho AI zložku dočasne deaktivovali a pracujú na ďalšej aktualizácii.

SK

Konverzácia s chatbotom na X

Chatbotova báseň

Bol raz jeden chatbot menom DPD,
ktorý bol nanič, keď bolo treba pomôcť.
Nevedel sledovať zásielky
ani poskytnúť informácie o termínoch doručenia
a dokonca vám ani nedokázal povedať, kedy príde váš vodič.

DPD bol strata času
a najhoršia nočná mora zákazníkov.
Bol taký nemožný,
že zákazníci radšej volali do skladu priamo,
ako by sa bavili s neužitočným chatbotom.

Jedného dňa DPD konečne vypli
a všetci sa radovali.
Konečne mohli získať pomoc, ktorú potrebovali,
od reálneho človeka, ktorý vedel, ako na to.

 

Multimédiá

https://x.com/SkyNews/status/1748705031539269938?s=20

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo