Čiastočné úväzky by pomohli zvýšiť zamestnanosť žien. Príčinou ich nízkeho počtu u nás sú aj kultúrne faktory

Autor TS február 2024 -
Čiastočné úväzky by pomohli zvýšiť zamestnanosť žien. Príčinou ich nízkeho počtu u nás sú aj kultúrne faktory Pixabay

Slovensko je na konci rebríčka EÚ vo využívaní skrátených úväzkov. Politici sľubujú ich podporu, najmä pre zvýšenie zamestnanosti žien. Na jeho dosiahnutie je však dôležité zvoliť správne prostriedky.

Najnovšia štúdia Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS) ukazuje, že nízky podiel skrátených úväzkov na Slovensku, špecificky žien, nie je náhoda ani dôsledok bezohľadnosti zamestnávateľov, ale je spojený s hospodárskou štruktúrou a výkonnosťou krajiny.

Pozreli sme sa na koreláciu medzi podielom skrátených úväzkov žien a HDP na obyvateľa. Analýza ukázala, že krajiny s vyšším HDP majú tendenciu mať vyšší podiel týchto úväzkov. Slovensko, krajina s nižším HDP, má teda prirodzene aj nižší podiel skrátených úväzkov.

Podiel žien zamestnaných na čiastočný úväzok

rsz ts obr
Zdroj: INESS, Eurostat

Vyšší podiel práce v priemysle

Jednou z príčin je aj druhý najvyšší podiel zamestnancov v priemysle v EÚ. Vyšší podiel má len Česká republika, ktorá má podobne nízky podiel skrátených úväzkov. V trikrát ľudnatejšom Holandsku, kde je najvyšší podiel skrátených úväzkov žien, pracuje v priemysle menej žien ako na Slovensku.

V sektoroch ako vzdelávanie, zdravotné a sociálne služby, verejný sektor a odborné služby, je v Holandsku zamestnaných päťkrát viac ľudí než v priemysle. Na Slovensku v týchto sektoroch, v ktorých je nielen práca z domu, ale aj manažment ľudských zdrojov so skráteným úväzkom podstatne jednoduchší, pracuje len o 10 % ľudí viac ako v priemysle.

Významne vyšší podiel skrátených úväzkov je do značnej miery podmienený zmenou štruktúry ekonomiky, najmä vyšším podielom služieb. Dosiahnuť takúto zmenu trvá desaťročia.

Nízke mzdy a kultúrne faktory

Priemerná mzda na skrátený úväzok v roku 2022 u žien dosiahla 827 eur. Priemerný skrátený úväzok ženy predstavuje 94 hodín mesačne, plný úväzok 142 hodín. Slovenské ženy tak pracujú priemerne na dvojtretinový úväzok, čo naznačuje, že mzdová úroveň je príliš nízka, aby umožňovala širší výskyt polovičných úväzkov.

Neprehliadnuteľnou príčinou nízkeho podielu skrátených úväzkov sú aj kultúrne faktory. Ich sila pretrváva napriek tomu, že ženy už teraz majú možnosť pracovať popri poberaní rodičovského príspevku, či nároku na čiastočný úväzok pre rodiča s dieťaťom do 15 rokov definovanom v Zákonníku práce.

Cesty k zmene

Pokiaľ by chceli politici dosiahnuť vyšší podiel skrátených úväzkov u žien, nemali by k tomu pristupovať „silovou“ metódou v podobe zákonnej povinnosti. Môžu tak nechtiac dosiahnuť opak, zhoršiť postavenie žien na trhu práce. 

Politici môžu k tejto otázke pristúpiť pozitívne. Po prvé, môžu zamestnávateľov motivovať k zamestnávaniu matiek znížením odvodov. Štát by poskytol finančnú kompenzáciu zamestnávateľom za zvýšené náklady na úväzky, o ktoré by inak zamestnávatelia nemali záujem.

Po druhé, mali by odstrániť rozsiahlu reguláciu predškolskej starostlivosti, čo by mohlo zvýšiť dostupnosť služieb opatrovania detí. V každom prípade, k rastu podielu skrátených úväzkov bude veľmi pravdepodobne dochádzať aj prirodzene, s tým, ako bude rásť mzdová úroveň a súťaž zamestnávateľov o zamestnancov.

TS

Štúdia, ktorej autorom je analytik INESS Radovan Ďurana, je k dispozícii na tomto linku.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo