Podnikateľom roka je zakladateľ e-shopu GymBeam Dalibor Cicman

Autor Katarína Sekulová február 2024 -
Dalibor Cicman Dalibor Cicman ZMPS / Youtube

Prestížne ocenenie za rok 2023 udeľovala spoločnosť EY. V Bratislave jej zástupcovia vyhlásili aj nového EY Technologického podnikateľa roka a EY Začínajúceho podnikateľa roka.

Držiteľom titulu EY Podnikateľ roka 2023 Slovenskej republiky sa stal Dalibor Cicman zo spoločnosti GymBeam, s. r. o.  Prestížne ocenenie si na slávnostnom ceremoniáli v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky prevzal z rúk Mariána Bíža, vedúceho partnera EY na Slovensku.

Titul EY Technologický podnikateľ roka 2023 získal Igor Kolla zo spoločnosti Antik Telecom, s. r. o. Titul EY Začínajúci podnikateľ roka 2023 si prevzali Marián Smik a Michal Pňaček za spoločnosť GreenBat, s. r. o.

Záštitu nad súťažou EY Podnikateľ roka 2023 prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Vyzdvihnúť podnikateľské príbehy

„Cieľom tejto súťaže nie je len oceniť úspešných podnikateľov, ale aj zdieľať s verejnosťou inšpiratívne príbehy z podnikateľského sveta. Činnosť a úspechy slovenských podnikateľov často prekračujú hranice nášho štátu a mali by sme byť na nich právom hrdí,“ povedal Marián Bíž, vedúci partner EY v Slovenskej republike.

„Od roku 2007 reprezentujú víťazi titulu EY Podnikateľ roka Slovenskej republiky našu krajinu na svetovom finále v Monte Carle. Verím, že podnikateľský príbeh Dalibora Cicmana, ktorý kladie dôraz na zdravý životný štýl a etické hodnoty vo svojom podnikaní, oslovi medzinárodnú porotu rovnako, ako oslovil nás,“ dodal.

Kvality v biznise

Z viac ako sto prijatých nominácií sa tento rok do súťaže kvalifikovalo dvadsaťšesť podnikateľských osobností. Šestnásťčlenná porota súťaže hodnotila uchádzačov podľa medzinárodných kritérií: podnikateľský duch, inovácie, čestnosť a poctivosť/osobný vplyv, finančné výsledky, strategická orientácia, celoštátny/globálny dosah. 

„Som hrdý na to, že Slovensko je domovom odvážnych vizionárov, ktorí sú nielen skvelými podnikateľmi, ale stávajú sa aj príkladmi pre mladšie generácie,“  uviedol Juraj Fehervari, predseda poroty a držiteľ titulu EY Podnikateľ roka 2022.

Rozhodnutie poroty ďalej komentoval: „Podnikateľská kultúra na Slovensku potrebuje vášnivých lídrov, ktorí nám ukážu, že veľký biznis a medzinárodný úspech sa dá dosiahnuť aj tu.“

„Pokiaľ je pridaná hodnota firiem pre spoločnosť naozaj výrazná, musíme ich podporovať všetkými prostriedkami, ktoré na to máme,“ povedal Norbert Hovančák, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne, ktorá je exkluzívnym partnerom súťaže.

„Veľmi dobrou formou podpory pre slušných, inovatívnych a odvážnych podnikateľov je aj ocenenie EY Podnikateľ roka. Aby nastavili latku pre všetkých svojich nasledovníkov,“ zdôraznil.

Profil EY Podnikateľa roka 2023

Spoločnosť GymBeam, ktorú založil a vedie Dalibor Cicman, predstavuje D2C e-commerce značku športovej výživy, zdravých potravín, športového oblečenia a príslušenstva na cvičenie. Na trhu pôsobí od roku 2014, keď začínala s ambíciou vzdelávať ľudí v oblasti zdravia a športovej výživy.

Vďaka dátovo orientovanej stratégii spolu s efektívnymi operáciami sa GymBeam stal najrýchlejšie rastúcim internetovým obchodom v oblasti health and nutrition v strednej Európe.

Ambíciou firmy je budovať komunitu, do ktorej patria nielen profesionálni športovci, ale aj fitness nadšenci, milovníci pohybu a priaznivci zdravého životného štýlu. V súčasnosti pôsobí na 15 trhoch a v jej portfóliu sa nachádza vyše 7 000 produktov.

Ďalší finalisti súťaže EY Podnikateľ roka 2023

Róbert Dusík a Marek Greško – Titans freelancers. Spoločnosť je špecialistom na oblasť outsourcingu ľudských zdrojov v oblasti informačných technológií. Vznikla pred vyše desiatimi rokmi a tržbami sa predvlani priblížila k 20 miliónom eur.

Dalibor Janega – Dalitrans. Táto dopravná a logistická spoločnosť z Veľkých Bieroviec je na trhu už 27 rokov. Predvlani sa jej tržby priblížili k 200 miliónom eur. V centrále zamestnáva stovky ľudí. Vozidlový park má vyše 250 nákladných vozidiel.

Ľubomír Švec – Švec a spol. Firma sa zaoberá sa konštrukciou a výrobou lisovacích nástrojov, výrobou a montážou plechových zostáv a automatizovaných liniek. Sídli vo Vrábľoch, predvlani mala tržby 28 miliónov eur.

Vladimír Vikor – Dynamik holding. Rodinný podnik patrí k najväčším stavebným firmám na Slovensku, na trhu je 30 rokov. Tržby za rok 2022 mala takmer 100 miliónov eur.

Technologický a začínajúci podnikateľ roka

Držiteľom ceny EY Technologický podnikateľ roka 2023 sa stal zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Antik Telecom Igor Kolla. Pôvodne lokálny telekomunikačný operátor z Košíc je dnes silnou technologickou firmou, ktorá má zákazníkov v rôznych častiach sveta.

Víťazmi v kategórii EY Začínajúci podnikateľ roka (pre podnikateľov, ktorých firmy fungujú na trhu najmenej dva a najviac päť rokov) sa pre rok 2023 stali Marián Smik a Michal Pňaček z inovatívnej spoločnosti GreenBat. Táto spoločnosť sa zameriava na prevádzkovanie batériových úložísk a fotovoltických elektrární.

ey podnikatel roka 2023.jpg.rendition.1800.1200

O súťaži EY Podnikateľ roka

EY Podnikateľ roka je najprestížnejšia svetová súťaž podnikateľov. Jej cieľom je ukázať verejnosti vynikajúce osobné príklady na poli podnikania, ktoré môžu byť vzorom pre mladých začínajúcich podnikateľov. Súťaž je medzinárodná a kritériá, podľa ktorých sa posudzujú účastníci, sú v každej krajine porovnateľné. Prebieha v 60 krajinách.

Na Slovensku sa súťaž EY Podnikateľ organizuje od roku 2006. Víťaza vyberá nezávislá porota zložená predovšetkým z predchádzajúcich víťazov súťaže. Proces hodnotenia je zameraný aj na osobnosť súťažiaceho, jeho čestnosť, stratégiu či spoločensky prospešné aktivity. Držiteľ národného titulu EY Podnikateľ roka reprezentuje svoju krajinu na svetovom finále súťaže v Monte Carle.

Exkluzívnym partnerom súťaže na Slovensku je Slovenská sporiteľňa, generálnymi partnermi sú spoločnosti Reinoo a SAP Slovensko. Partnerom podujatia je Pernod Ricard Slovensko. Automobilovým partnerom súťaže je BMW. Mediálnymi partnermi sú denník SME, týždenník TREND, mesačník Forbes, Rozhlas a televízia Slovenska a portál startitup.sk.

Katarína Sekulová, EY Slovensko

 

Zloženie poroty súťaže EY Podnikateľ roka 2023

  • Juraj Fehervari, predseda poroty, Be Lenka, s. r. o., EY Podnikateľ roka 2022
  • Branislav Cvik, Banskobystrický pivovar, a. s., EY Podnikateľ roka 2021
  • Michal Meško,Martinus, s. r. o., EY Podnikateľ roka 2020
  • Juraj Habovštiak,MTS, s. r. o., EY Podnikateľ roka 2019
  • Šimon Šicko,Pixel Federation,, s. r. o., EY Podnikateľ roka 2018
  • Michal Weis,IBL Software Engineering, s. r. o., EY Podnikateľ roka 2017
  • Jozef Klein, Asseco Central Europe,a. s., EY Podnikateľ roka 2016
  • Patrick Hessel,c2i, s. r. o, EY Podnikateľ roka 2015
  • Eva Stejskalová,MicroStep, EY Podnikateľ roka 2014
  • Vladimír Šrámek, Decodom, EY Podnikateľ roka 2013
  • Ľuboš Fellner, Bubo Travel agency, EY Podnikateľ roka 2011
  • Tomáš Bel,Exisport, EY Podnikateľ roka 2010
  • Michal Štencl, Sygic, EY Podnikateľ roka 2009
  • Peter Zálešák, Nay, EY Podnikateľ roka 2008
  • Róbert Šimončič,generálny riaditeľ SARIO
  • Norbert Hovančák, Slovenská sporiteľňa, a. s.

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo