Solárno-veterná minielektráreň od ukrajinskej firmy ponúka riešenia najmä pre vidiek. Vyrábať ju chcú na Slovensku

Autor TS júl 2024 -
Solárno-veterná minielektráreň od ukrajinskej firmy ponúka riešenia najmä pre vidiek. Vyrábať ju chcú na Slovensku Patriot-NRG via Youtube

Inovatívne zariadenie na výrobu obnoviteľnej energie je schopné fungovať kdekoľvek, kde je dostatok vetra a slnka, a dodávať elektrinu individuálnym spotrebiteľom.

Patriot-NRG je slovensko-ukrajinská skupina spoločností, ktorá vyvinula mobilnú autonómnu solárno-veternú elektrickú stanicu – MASWES (Mobile Autonomous Solar-Wind Electrical Station). Jednotka dokáže vyrábať zelenú obnoviteľnú energiu na akomkoľvek mieste s vhodnými podmienkami.

Vyrobenú elektrinu môže prevádzkovateľ zo systému MASWES priamo odoberať a využívať ju napríklad na nabíjanie elektrických automobilov či traktorov. Uplatnenie systému sa predpokladá najmä vo vidieckych oblastiach, ale aj pri prevádzke vzdialených ťažobných alebo vojenských zariadení.

MASWES je chránený aj americkým patentom. Výrobca aktuálne pripravuje testy s účasťou verejnosti, ktoré by sa mali uskutočniť koncom júla v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. Montáž produktov plánuje realizovať na Slovensku.

Stanica MASWES s veternými turbínami a solárnymi panelmi má riadiace a transformačné jadro umiestnené v štandardnom lodnom kontajneri. Bude sa dodávať vo viacerých verziách s rôznym výkonom a podľa toho je dimenzovaný aj jadrový kontajner, ktorý môže mať dĺžku 10, 20 alebo 40 stôp.

Tri verzie minielektrárne MASWES budú poskytovať súhrnný nominálny výkon (turbíny + panely) 14,5, 21,8 alebo 38,7 kW, takže dodajú ročne 42, 66 alebo 124 MWh. Záujemca o zariadenie sa okrem toho môže pri každej z troch verzií rozhodnúť buď pre úplne autonómny variant bez pripojenia do energetickej siete alebo pre možnosť s pripojením. Cenové relácie udáva výrobca pre šesť výsledných variantov v rozpätí od približne 54 000 eur do takmer 230 000 eur.

SK/ TS

veterná mini elektráreň 2

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo