VUJE a Newcleo budú spoločne vyvíjať technológie opätovného využitia použitého jadrového paliva

Autor Richard Menczer august 2024 -
VUJE a Newcleo budú spoločne vyvíjať technológie opätovného využitia použitého jadrového paliva Pixabay / Albrecht Fietz

Slovenská jadrová firma a ambiciózny britsko-francúzsky inovátor podpísali strategickú dohodu o spolupráci. Cieli na možnosti prevádzky reaktorov IV. generácie.

Spoločnosť Newcleo, inovátor v oblasti jadrovej energetiky, a slovenská spoločnosť VUJE, a. s., podpísali dohodu o spolupráci. Má sa týkať vývoja technológií pokročilých modulárnych reaktorov (AMR) a riešení pokročilého palivového cyklu v Slovenskej republike.

Cieľom dohody je podporiť užšiu spoluprácu medzi jadrovými odborníkmi oboch spoločností so zameraním na technológiu rýchlych olovom chladených reaktorov (LFR) vyvíjaných spoločnosťou Newcleo.

Kľúčovým zámerom je taktiež preskúmať možnosti opätovného využitia existujúceho použitého jadrového paliva na Slovensku v nových reaktoroch IV. generácie. Tento krok je rozhodujúci pre dosiahnutie uzavretia jadrového palivového cyklu, na ktoré sa zameriava spoločnosť Newcleo.

Potenciál priniesť riešenie pre celú Európu

Spoločný výskum má o. i. nadviazať na doterajšie skúsenosti a vývojové práce VUJE v oblasti vysokoteplotných rýchlych reaktorov a opätovného využitia použitého jadrového paliva z reaktorov VVER-440.

Slovensko má viac ako 50-ročnú tradíciu v oblasti jadra a know-how a ľudský kapitál v podobe vysokokvalifikovaných odborníkov. VUJE pritom patrí ku kľúčovým spoločnostiam v oblasti jadrovej energetiky,“ pripomenul Stefano Buono, CEO spoločnosti Newcleo.

Naším cieľom je spolupracovať s VUJE na ďalšom technickom vývoji pokročilých jadrových reaktorov, ktoré dokážu využívať použité jadrové palivo. Táto dohoda o spolupráci by mohla ďalej urýchliť naše výskumné a vývojové aktivity a činnosti v oblasti inžinieringu v Európe,“ dodal.

Spolupráca môže podľa neho priniesť priblíženie k pokročilým jadrovým reaktorom ako vzorovému riešeniu pre mnohé európske krajiny. Tie by vďaka nemu mohli získať udržateľné riešenie pre svoje zásoby použitého jadrového paliva a tým ďalej dekarbonizovať svoju výrobu elektrickej energie.

VUJE ako líder na slovenskom trhu v oblasti jadrovej energetiky a služieb má záujem spolupracovať na ďalšom rozvoji najmodernejších jadrových technológií. Veríme, že pokročilé technológie modulárnych reaktorov a uzavretie palivového cyklu majú veľký potenciál pre budúcnosť jadrovej energetiky na Slovensku aj v Európe,“ konštatoval generálny riaditeľ VUJE Matej Korec.

Dúfame, že spoluúčasťou na vývoji spoločnosti newcleo pomôžeme k tomu, aby sa tieto technológie stali dostupnými čo najskôr,“ pokračoval.

Táto zmluva je prvou, ktorú uzavrela nedávno založená slovenská dcérska spoločnosť Newcleo, s. r. o. Na jej čele stojí ako konateľ Andrew John Murdoch. Zmluva dokazuje aj odhodlanie spoločnosti Newcleo vytvoriť celoeurópsky projekt, ktorý by zahŕňal viacero krajín.

Newcleo od roku 2023 aktívne komunikuje s hlavnými aktérmi v slovenskom jadrovom priemysle a s vládou. V decembri 2023 podpísala memorandum o porozumení s Ministerstvom hospodárstva SR a Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS) s cieľom preskúmať možnosti spolupráce a ďalšieho rozvoja technológií pokročilých modulárnych reaktorov.

O spoločnostiach VUJE a Newcleo

VUJE je poprednou spoločnosťou na Slovensku v oblasti inžinieringu, ktorá sa špecializuje na projektovanie, sprevádzkovanie a ďalšiu podporu, ako aj vyraďovanie jadrových elektrární. S viac ako 45-ročnými skúsenosťami poskytuje širokú škálu služieb pre jadrový priemysel na Slovensku i v medzinárodnom meradle.

Spoločnosť je tiež lídrom na slovenskom trhu v oblasti jadrovej energetiky a podporných služieb pre prevádzku prenosovej a distribučnej sústavy.

Zabezpečuje projektovanie a implementáciu systémov pre jadrové elektrárne, uvádzanie do prevádzky a vyraďovanie jadrových elektrární, vykonáva analýzy jadrovej bezpečnosti a nedeštruktívne skúšky, vyvíja informačné systémy pre riadenie jadrových elektrární, projektuje a vyrába zariadenia pre jadrový priemysel.

Spoločnosť Newcleo, ktorá je financovaná zo súkromných zdrojov, bola založená v roku 2021 a odvtedy získala viac ako 400 miliónov EUR, aby sa stala inovátorom v oblasti jadrovej energie. Jej poslaním je umožniť vyrábať bezpečnú, čistú, cenovo dostupnú a prakticky nevyčerpateľnú energiu pre svet prostredníctvom radikálne inovatívnej kombinácie existujúcich, dostupných technológií.

S obratom 50 miliónov EUR v roku 2024 a približne 800 vysokokvalifikovanými zamestnancami vo Francúzsku, Spojenom kráľovstve, Taliansku, Švajčiarsku a na Slovensku disponuje Newcleo obchodnými, vedeckými, prevádzkovými a priemyselnými výrobnými kapacitami vo vertikálne integrovanom modeli navrhnutom tak, aby splnila svoj ambiciózny časový plán uvedenia na trh.

Richard Menczer, Seesame

newcleo VUJE podpis zmluvy1s

Aktivity a zámery spoločnosti Newcleo

Technológia spoločnosti Newcleo, ktorá väčšinou pracuje s inovatívnym prístupom k už využívaným vedeckým a vývojovým riešeniam, rieši tri kľúčové výzvy jadrovej energetiky: odpad, bezpečnosť a náklady.

  • Odpad: rýchle reaktory sú schopné efektívne „spaľovať“ (t. j. štiepiť) ochudobnený urán, plutónium a minoritné aktinoidy. Pri využívaní paliva MOX vyrobeného z prepracovaného jadrového odpadu reaktory Newcleo zabezpečujú udržateľnosť uzavretím palivového cyklu a dokážu zvýšiť energetickú nezávislosť.
  • Bezpečnosť: olovom chladené reaktory pracujú pri atmosférickom tlaku. Vlastnosti olova (tepelná kapacita a vodivosť, bod varu, chemická inertnosť, tieniace vlastnosti) spolu s pasívnymi bezpečnostnými systémami Newcleo zabezpečujú veľmi vysokú úroveň bezpečnosti.
  • Náklady: konštrukcia reaktora spoločnosti Newcleo prešla za posledných 20 rokov optimalizáciou a výsledkom je koncepcia ultrakompaktného a prenosného modulu s výkonom 200 MWe s vylepšenou energetickou hustotou v porovnaní s inými technológiami. Náklady sú nízke vďaka jednoduchosti, kompaktnosti, modularite, prevádzke pri atmosférickom tlaku a zvýšenej výstupnej teplote.

Newcleo tiež pracuje na významných investíciách do výroby paliva MOX vo vyspelých krajinách, čo je krok smerujúci k využitiu energie z použitých (vyhoretých) palivových tyčí ako v súčasnosti vedľajšieho produktu jadrového priemyslu.

Spoločnosť je pripravená vyvinúť nový, udržateľný a úplne bezpečný spôsob výroby jadrovej energie, ktorý pomôže ľudstvu dosiahnuť nulové emisie a zmierniť globálne otepľovanie.

S viacerými vizionármi medzi spoluzakladateľmi čerpá Newcleo z tridsaťročnej výskumnej a vývojovej činnosti v oblasti kovmi chladených rýchlych reaktorov a chladiacich systémov s kvapalným olovom. Vrcholový manažment a poradenský tím spoločnosti sa môže pochváliť stovkami rokov kumulovaných praktických skúseností.

Ďalšie spoločnosti skupiny Newcleo rozvíjajú a poskytujú zručnosti a služby potrebné na realizáciu jej projektov. Zámerom cielenej akvizičnej stratégie je začleniť spoločnosti s výraznými schopnosťami v oblasti jadrového inžinierstva, výroby a odpadového hospodárstva.

TS

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo