Investícia s vôňou kakaa: Slováci zmodernizovali a reštartovali fabriku na výrobu čokolády na Kube

Autor PR Servis október 2024 -
Fabrika na spracovanie kakaa v meste Baracoa Fabrika na spracovanie kakaa v meste Baracoa Proxenta

Slovensko-kubánsky joint venture v stabilne rastúcom odvetví má perspektívu generovať investorom nadpriemerné výnosy.

Slovenská investičná skupina Proxenta pôsobiaca na trhu už 15 rokov opäť potvrdzuje svoj inovatívny prístup k investíciám. Jej prvá fabrika na Kube vyrábajúca cukrovinky v meste Caibarién oslávila tento rok piate výročie a skupina teraz finalizuje založenie druhej spoločnosti. Ide opäť o slovensko-kubánsky joint venture, tentoraz zameraný na spracovanie kakaových bôbov a výrobu kakaových a čokoládových produktov.

Spojenie tradície a inovácie

Nový spoločný podnik nesie názov Baracocoa a vzniká v spolupráci s kubánskou štátnou spoločnosťou Sociedad Mercantil Alimcor S. A. Čerpá z bohatých tradícií pestovania kakaa v regióne Baracoa na východnom výbežku ostrova, kde sa už od roku 1958 pestujú jeho najkvalitnejšie odrody. Až 80 % kubánskej produkcie kakaa pochádza práve z tohto regiónu.

Baracocoa sa bude špecializovať na spracovanie kakaových bôbov a výrobu širokej škály kakaových produktov. Patria sem kakaové maslo, čokolády, pralinky a ďalšie prémiové výrobky. Moderné európske výrobné linky, inštalované v rámci rozsiahlej rekonštrukcie, zabezpečia vysokú efektivitu a kvalitu produkcie.

Fabrika, ktorá začala výrobu v roku 1963, je jedinou svojho druhu na ostrove. Jej spracovateľská kapacita je po modernizácii nastavená tak, aby bolo možné spracovať kakaové bôby aj z plánovanej rozšírenej výsadby.

Zaujímavý výnos pre investorov

Kakao je nielen surovinou na výrobu čokolády, ale aj zaujímavou komoditou pre investorov. Jeho cena je menej ovplyvnená geopolitickými zmenami v porovnaní so zlatom a ponúka možnosť diverzifikácie investičného portfólia.

S rastúcim dopytom po prémiovej čokoláde na svetových trhoch má Baracocoa výnimočné šance na úspech. Očakáva sa, že projekt vygeneruje peňažný tok v objeme 214 miliónov USD počas 25 rokov. Pre investorov to môže predstavovať očakávanú mieru výnosu 12 % ročne, čo robí z projektu atraktívnu investičnú príležitosť.

Osvedčená spolupráca

Investičná skupina Proxenta na Kube úspešne podniká už od roku 2019. Továreň Proxcor v Caibariéne, v ktorej má majoritu, je najväčším výrobcom cukroviniek na Kube. Ide o spoločný podnik s účasťou slovenského investora Proxenta Cuban Investments a kubánskej obchodnej spoločnosti Corporación Alimentaria Coralsa.

Na rozdiel od projektu Baracocoa išlo v rámci investície do Proxcoru o kompletnú rekonštrukciu celého objektu vrátane nákupu a inštalácie nových technológií. Investičná skupina Proxenta vlastní 51 percent akcií spoločnosti Proxcor a má väčšinové zastúpenie v dozornej rade. Zmluva s kubánskou vládou je podpísaná na 25 rokov. Rovnaký model sa aplikuje aj na projekt Baracocoa.

PR Servis

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo