Priemyselné haly obsadzuje logistika a automotive

Autor máj 2016 -

Trh priemyselných nehnuteľností na Slovensku rastie. V 1. štvrťroku sa prenajalo 166 299 m2 skladov a hál. Vo výstavbe je 214 343 m2 priemyselných plôch. Úroveň voľných priestorov bola 2,63 %, čo je rekordne nízke číslo. Vyplýva to z údajov spoločnosti CBRE.

„Údaje, ktoré máme k dispozícii, jasne ukazujú, že trh priemyselných nehnuteľností u nás rastie. Ako sme predpokladali, ťahá ho hlavne automobilový priemysel,“ zhodnotil Tomáš Ostatník, špecialista na túto oblasť. Práve v súvislosti s narastajúcimi požiadavkami z automobilového sektora prekonali nájomné aktivity predchádzajúci štvrťrok o 31 %. Z nich významnú časť tvoria nové kontrakty a budúce nájomné zmluvy – až 117 000 m2.
Najväčšiu uzatvorenú transakciu uskutočnil rumunský developer Invest4See, vstupujúci na slovenský trh. Týkala sa nových logistických priestorov v Dubnici nad Váhom. K vysokej nájomnej aktivite podstatne prispeli aj lokality v Senci s 36 000 m2 a Lozorne, kde sa prenajalo 29 000 m2.

Trh priemyselných nehnuteľností expandoval aj vďaka dokončeniu dvoch logistických centier, čím sa jeho rozsah v prvých troch mesiacoch zvýšil na 1,73 milióna m2. Poradenská firma upozornila, že 18 500 m2 pribudlo v Senci developerovi Prologis a takmer 10 000 m2 vo Voderadoch spoločnosti CTP Invest.

„Nárast developerskej aktivity ťahajú najmä výstavby na mieru a uzatváranie prenájmov ešte pred dokončením projektu. Momentálne je vo výstavbe 214 000 m2 celkovej výmery priemyselných objektov, z toho až 70 % tvoria práve projekty na mieru na základe objednávky klientov. Možno aj vďaka nízkemu počtu voľných priestorov narástol počet špekulatívnych projektov, a to v rozsahu 58 000 m2,“ uvádza sa v analýze CBRE.
Nájomné za skladové a výrobné priestory sa pohybuje na úrovni 3,30 až 4,20 eura za m2 na mesiac. Jeho výška sa nemení, aj napriek tomu, že voľných priestorov je čoraz menej. Vplyv na cenu majú podľa poradenskej spoločnosti okrem poskytovaných stimulov nájomníkom aj špekulatívne projekty výstavby a pomerne vysoká dostupnosť pozemkov pre novú výstavbu.

T. Ostatník očakáva, že silná nájomná aktivita bude pokračovať po celý rok 2016. „Naša predpoveď sa zakladá na veľkom záujme nových a už vopred ohlásených transakcií z predošlého obdobia. Záujem bude aj naďalej predovšetkým zo strany spoločností pôsobiacich v automobilovom priemysle a zvýšený nárast prenájmov priestorov predpokladáme aj u firiem z oblasti e-biznisu,“ uzavrel.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo