Európska únia vo víre digitálnej revolúcie: aké sú ďalšie kroky

Autor Mar Negreiro apríl 2018 -

V manažovaní dát má Európa čo dobiehať – Komisia a Parlament však už tvrdo pracujú na odstraňovaní prekážok rozvoja a integrácie digitálneho trhu.

Kľúčovým problémom v digitálnej revolúcii je riadenie, vlastníctvo a používanie osobných a neosobných údajov. Zariadenia internetu vecí, ako sú pripojené automobily, vykurovacie termostaty a spotrebná elektronika, ako aj online platformy – od Google a Amazonu až po Airbnb a Spotify – vytvárajú, uchovávajú a spracovávajú obrovské a rýchlo rastúce množstvo údajov. Firmy, ktoré k nim majú prístup, získajú lepšiu pozíciu na to, aby svojimi produktmi a službami lepšie vyhoveli potrebám spotrebiteľov a aby im priniesli aj nové produkty a služby.

Zlepšenie života, za ktorým musia stáť pravidlá bezpečnosti

Pre spotrebiteľov prináša táto nová dátová ekonomika prísľub zlepšenia ich každodenného života, a to prostredníctvom lepšieho výberu produktov a služieb, inteligentnejších domovov, efektívnejších služieb zdravotnej starostlivosti, menšieho výskytu dopravných zápch a potenciálne aj nižších účtov. Ale široká cirkulácia údajov prináša spotrebiteľom aj značné riziká v dôsledku narušenia súkromia a bezpečnosti alebo biznisových postupov na hranici etiky vrátane cenových praktík.

Rok 2018 prináša regulačné kroky

Dva legislatívne akty Európskej únie, ktoré prináša rok 2018, sa zameriavajú na ďalšie zlepšenie regulácie údajov v EÚ. Po prvé, návrh nariadenia o súkromí a elektronických komunikáciách (e-Privacy regulation), ktorý Európska komisia prijala v januári 2017, sa zameriava na ďalšie posilňovanie pravidiel ochrany súkromia v online prostredí. Cieľom je odstrániť neopodstatnené prekážky voľného toku údajov a zároveň tiež posilniť bezpečnosť a dôvernosť v komunikácii. Táto legislatíva vyžaduje súhlas s akoukoľvek marketingovou komunikáciou vrátane e-mailov a textových správ a prináša nové pravidlá pre súbory cookies.

Po druhé, návrh regulačného nariadenia o voľnom toku neosobných údajov prijatý Európskou komisiou v septembri 2017 by zaviedol pre celú EÚ pravidlá v tejto oblasti, ktoré v súčasnosti nie sú regulované na úrovni EÚ. Nariadenie by stanovilo zásadu voľného pohybu neosobných údajov v rámci Únie vrátane ich uchovávania a spracovania a zakázalo akékoľvek požiadavky na lokalizáciu údajov s výnimkou bezpečnostných dôvodov. Rada EÚ prijala v decembri všeobecný prístup a pokračuje aj práca v Európskom parlamente na úrovni výborov.

Nové normy pre kybernetickú a dátovú bezpečnosť

Spotrebitelia a podniky by tiež mohli využívať schémy certifikácie kybernetickej bezpečnosti pre informačné a komunikačné technológie (IKT), ktoré by sa mali zaviesť v návrhu „zákona o kybernetickej bezpečnosti“. Schválila ho Európska komisia v septembri 2017 a mal by zaviesť európske štandardy, ako aj možnosť dobrovoľnej certifikácie pre produkty IKT.

Všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR), ktoré sa začne uplatňovať 25. mája 2018, poskytuje nový rámec na zhromažďovanie, používanie a uchovávanie osobných údajov v EÚ.  Má priamy vplyv na schopnosť využívať veľké údaje, napríklad pri vývoji procesov a služieb založených na nástrojoch umelej inteligencie (UI).

Aprílový balíček opatrení umožní ďalší život zozbieraných dát

Európska komisia v apríli 2018 ohlásila ďalší súbor opatrení o dátach a UI, ktorého cieľom je umožniť sprístupnenie a nové využitie pre väčšie množstvo údajov. Tento súbor obsahuje revíziu smernice o informáciách vo verejnom sektore, aktualizáciu odporúčania o prístupe a uchovávaní vedeckých informácií a ďalej rieši tému zdieľania údajov v súkromnom sektore v nadväznosti na oznámenie o budovaní európskeho dátového hospodárstva z roku 2017. Týmto krokom sa zlučujú opatrenia týkajúce sa údajoch z verejnej správy, z výskumu a súkromného sektora.

Mar Negreiro, Výskumná služba Európskeho parlamentu

 

Európsky parlament organizoval konferenciu o digitálnej budúcnosti

Na pôde EP v Bruseli sa koncom apríla uskutočnila reprezentatívna konferencia, ktorej účastníci sa zaoberali výzvami a príležitosťami, ktoré prináša obyvateľom EÚ digitalizácia spoločnosti a ekonomiky.

Konferenciu otvoril predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani za prítomnosti eurokomisárky pre digitálnu ekonomiku Marije Gabrielovej a viacerých ďalších europoslancov. V štyroch sekciách sa prítomní politici a odborníci venovali týmto okruhom:

  • Investície na odblokovanie digitalizácie, zvýšenie konkurencieschopnosti a eliminovanie digitálnej priepasti (konektivita, 5G, superpočítače, umelá inteligencia).
  • Inovácie, výskum a využívanie dát.
  • Príležitosti, riziká, dôvera, bezpečnosť a ochrana súkromia v digitálnej spoločnosti.
  • Ekonomika online platforiem prospievajúca podnikom a spotrebiteľom a jej spravodlivé zdanenie.

JF

K téme čítajte tiež:

Tajani: Daňové Eldorádo sociálnych platforiem v Európe treba ukončiť


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo