Medzinárodný prenájom zamestnancov na území Slovenska

Autor Martin Kiňo máj 2018 -
Medzinárodný prenájom zamestnancov na území Slovenska Pixabay

Aké sú povinnosti zainteresovaných v prípade, keď vyslaný zamestnanec zo zahraničia vykonáva prácu pre slovenského daňového rezidenta?

Prvou formou vysielania zamestnancov je dočasné pridelenie zamestnancov k užívateľskému zamestnávateľovi v inom štáte. Bližšie sa budeme venovať takto vyslaným zamestnancom na území Slovenska.

Ide o prípad, keď vyslaný zamestnanec zo zahraničia vykonáva prácu podľa pokynov a príkazov alebo v mene a na zodpovednosť slovenského užívateľského zamestnávateľa (slovenského daňového rezidenta) , aj keď sa príjem za túto prácu na základe zmluvného vzťahu vypláca prostredníctvom zahraničnej osoby. Ako ďalšie znaky je možné uviesť, že či mu slovenská spoločnosť poskytuje pracovné pomôcky, je zaradený do jej organizačnej štruktúry alebo sa práca vykonáva na mieste za ktoré zodpovedá.

Ako príklad uvádzame zahraničného konateľa, ktorý koná v mene slovenskej spoločnosti, ale príjem mu vypláva zahraničná vysielajúca spoločnosť. Slovenský zákon o dani z príjmov označuje takéhoto užívateľského zamestnávateľa ako ekonomického zamestnávateľa (slovenská spoločnosť), ktorého odlišuje od právneho resp. formálneho zamestnávateľa (zahraničný zamestnávateľ). Slovenská spoločnosť má u takto „prenajatých“ nerezidentných zamestnancov rovnaké povinnosti ako v prípade tuzemských rezidentných zamestnancov. Preddavky na daň zo závislej činnosti zráža od prvého dňa vyslania bez ohľadu na dobu vyslania na území Slovenska.

Mag. Martin Kiňo

www.bdrbb.sk

(Prevzaté z odborného newsletra Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Právo&Dane)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo