Ako firmy zverejňujú platy v pracovných ponukách

Autor TS máj 2018 -
Ako firmy zverejňujú platy v pracovných ponukách Pixabay

Portál Profesia v priebehu mája zhodnotil, ako si zamestnávatelia poradili s povinným zverejňovaním informácie o ponúkanom plate.

Od 1. 5. 2018 je účinná novela Zákona o službách zamestnanosti, ktorá ukladá zamestnávateľom na Slovensku povinnosť zverejňovať v pracovných ponukách základnú zložku mzdy.

Väčšina firiem sa postavila k zverejňovaniu platov zodpovedne. Zatiaľ čo minulý rok malo v máji uvedený plat v ponuke len 26 % pracovných inzerátov, v súčasnosti platovú informáciu uvádza vyše 90 % zo všetkých inzerátov na portáli Profesia.sk. Zároveň treba dodať, že tam inzerujú aj spoločnosti, na ktoré sa nová legislatívna úprava nevzťahuje – výnimku majú napríklad pracovné ponuky hľadajúce zamestnancov do zahraničia, živnostníkov alebo ponuky zamestnávateľov, ktorým sa plat určuje podľa tabuliek (verejná správa). Preto percento ponúk obsahujúcu informáciu o plate pravdepodobne nikdy nedosiahne 100 %.

profesia

Firmy sa pripravovali postupne

Zamestnávatelia si nenechali zverejňovanie platu na poslednú chvíľu. Už v apríli dosiahol počet pracovných ponúk so zverejneným platom 42 %. „V Profesii sme overili od polovice apríla až do 1. 5. rekordné množstvo pracovných ponúk,“ uviedol Gabriel Holota, vedúci oddelenia podpory zákazníkom. „Pri overovaní ponúk sa však nezameriavame na to, či pracovný inzerát má alebo nemá uvedenú základnú zložku mzdy.  Dôvodom je, že každá spoločnosť je v procese zverejňovania inzerátu upozornená na novú povinnosť aj na možné dôsledky, ktoré jej hrozia v prípade nezverejnenia základnej zložky mzdy. Konečnú zodpovednosť za to, či plat je alebo nie je zverejnený, nesie zadávateľ inzerátu.“

Koniec pracovným ponukám s platom „dohodou“

Na základe ponúk zverejnených v prvých dvoch týždňoch už možno urobiť záver, že pracovným ponukám s platom „dohodou“ odzvonilo. Zatiaľ čo v máji minulého roku mala plat „dohodou“ bez akéhokoľvek číselného údaju uvedených viac ako štvrtina pracovných ponúk, za rovnaké obdobie tohto roku klesol ich počet takmer na nulu (0,5 %). Namiesto toho začali firmy v ponukách uvádzať slová ako „odmena“ (nárast o 9,4 %), „bonus“ (+8,5 %) a príplatky (+10,8 %). Tak ako aj pred novelou zákona platí, že vo zverejnených pracovných ponukách firmy naznačujú, že finálne ponúknutý plat pred podpisom zmluvy záleží od skúseností a praxe.

Profesia/TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo