Ako uspieť a na čo sa pripraviť v ére digitalizácie

Autor MV máj 2016 -

Z nedávneho prieskumu vyplynulo päť technologických trendov, ktoré ovplyvnia firmy v najbližších rokoch.

Hoci sú dnes technológie hnacou silou zmien, zásadnú transformáciu podnikania v konečnom dôsledku neprinášajú stroje, ale ľudia. Tretina globálnej ekonomiky je dnes ovplyvnená digitalizáciou a väčšina manažérov predpokladá, že technologické zmeny v najbližších troch rokoch pribudnú rýchlym tempom. Na úspech v digitálnom svete však nestačí iba nasadiť väčšie množstvo technológií alebo, ako sa niektorí obávajú, nahradiť ľudí strojmi. Upozorňuje na to prieskum a štúdia Technology Vision 2016 od spoločnosti Accenture.

Ľudia na prvom mieste

Najvýkonnejšie firmy v budúcnosti nebudú iba „preplnené“ technológiami, ale predovšetkým dokážu zabezpečiť, aby vďaka technológiám boli zamestnanci efektívnejší a flexibilnejší. Víťazmi sa stanú podniky, v ktorých technológie dávajú pracovníkom príležitosť prichádzať so zmenami, aj sa na ne ľahšie adaptovať.

Z prieskumu vyplynulo päť technologických trendov, ktoré sú pre úspech biznisu v digitálnej dobe zásadné. Spája ich jeden motív: ľudia sú na prvom mieste. Všetky firmy bez ohľadu na to, do akej miery sú digitalizované, zamestnávajú ľudí. „Spoločnosti, ktoré zavedú digitalizáciu, by mali podporiť kontinuálne vzdelávanie svojich zamestnancov, aby z technológií vyťažili čo najviac a mohli dosiahnuť lepšie obchodné výsledky,“ hovorí Paul Dougherty, technický riaditeľ Accenture.

1. Inteligentná automatizácia

Stroje a umelá inteligencia sa pri práci stávajú akoby novými kolegami ľudí. Prinášajú nové zručnosti, umožňujú zamestnancom pracovať efektívnejšie alebo robiť úplne nové veci. Nejde len o jednoduchý presun úloh z človeka na stroj. Skutočný potenciál sa skrýva v schopnosti zásadne zmeniť tradičné spôsoby fungovania.

Napríklad víziou nemeckého koncernu Siemens je vytvoriť výrobný závod, ktorý sa dokáže riadiť sám, vrátane prispôsobovania zásobovania a celého dodávateľského reťazca. Mohlo by sa zdať, že to znamená koniec ľudskej práce, ale nie je to tak. Aj vzorová fabrika Siemensu, ktorá je praktickou ukážkou, ako bude vyzerať nová éra priemyslu, potrebuje podporu 1 150 pracovníkov. Majú len odlišné úlohy ako v minulosti.
Podľa prieskumu Accenture investuje v súčasnosti do umelej inteligencie 70 % podnikov „výrazne viac“ ako v roku 2013.

2. Flexibilná až „tekutá“ pracovná sila

Firmy investujú do technológií, aby v digitálnej ekonomike „nestratili dych“, pričom často prehliadajú jeden dôležitý faktor – zamestnancov. Veľkou úlohou firiem, ktoré sa digitalizujú alebo chcú na túto vlnu naskočiť, je dať svojim ľuďom správne zručnosti, motiváciu a navrhnúť procesy, ktoré podporia novátorské zmýšľanie.

Napríklad firma Adobe dáva každému zamestnancovi k dispozícii sadu kreatívnych nástrojov a kredit tisíc dolárov, s ktorými môže začať ľubovoľný projekt. Do fázy testovania sa tak dostáva mnohonásobne viac nápadov. Percentuálna miera zlyhania je síce vyššia, narástla však celková schopnosť inovovať.

Na úspech v digitálnom biznise bude tiež nevyhnutné viac využívať cloudové kolaboračné nástroje a spolupracovať s externistami – „freelancermi“, ktorí majú do konca dekády tvoriť 43 % zamestnancov v americkej ekonomike.

3. Platformová ekonomika

Detailnejší pohľad na firmy zrodené v digitálom svete, ako sú Amazon, Google, Facebook či Alibaba, ukazuje, že väčšina ich prelomových inovácií nespočíva v nových produktoch či službách. Úspech týchto firiem je založený na otvorených platformách, na ktorých sú novátorské produkty či služby postavené. Ďalej sú to nové biznisové modely, ku ktorým platformy otvárajú dvere.

Digitálna platforma umožňuje firme dať zákazníkom novú hodnotu s využitím zdrojov a kapacít, ktoré nevlastní. A ešte na tom aj zarobiť. Príkladom je Apple s obchodom iOS App Store. Od roku 2008 využilo obchod 380-tisíc vývojárov, ktorí jeho prostredníctvom ponúkli 1,5 milióna aplikácií. Z ich predaja Apple inkasuje časť výnosov, čo firme do konca finančného roku 2015 vynieslo súhrnne 10 miliárd dolárov.
Do platforiem investujú aj firmy z iných odvetví ako IT. Fiat napríklad predstavil autá pripojené na internet a Philips Healthcare ich využíva na manažment pacientov, zber dát či domáce medicínske zariadenia.

4. Nové funkcie firmy/predvídateľná transformácia

Veľké firmy majú zdroje, skúsenosti a čoraz lepšie digitálne schopnosti, čo im dáva šancu vytvoriť pre seba nové roly a preraziť si cestu do úplne nových odvetví.

Ak napríklad automobilka vybuduje digitálnu platformu, vytvorí predpoklady na vznik pestrej ponuky služieb od iných firiem – od mobilných hotspotov cez vzdialenú diagnostiku, bezpečnostné služby, zábavné programy, rozličné poistenia až po zdieľanie áut. Automobilka sa tak má možnosť zmeniť z výrobcu vozidiel na poskytovateľa služieb. Môže robiť na diaľku diagnostiku, starať sa o bezpečnosť, dozvedieť sa viac o vozidlách, ale aj o ich vodičoch.

Firma z ľubovoľného odvetvia môže takýmto spôsobom sama naštartovať prevratné zmeny. Na rozdiel od iných transformačných inovácií však ide o zmeny, ktoré sa dajú ľahšie predvídať.

5. Digitálna dôvera

Piatym nevyhnutným predpokladom úspechu firmy v digitálnej ekonomike je vybudovanie dôvery. Až 83 % manažérov ju považuje za základný stavebný kameň digitálnej ekonomiky, bez ohľadu na to, či ide o dôveru jednotlivcov, partnerov alebo regulátorov.

Výborným príkladom je opäť spoločnosť Apple. Keď súd požiadal firmu o pomoc pri sprístupnení dát z uzamknutého iPhonu, ikona technologického sveta odpovedala, že s jej novým operačným systémom to nedokáže ani ona sama, lebo v novom systéme posilnila kryptovanie dát. Ak by sa vedela dostať k dátam klientov, mohlo by to ohroziť ich dôveru a následne poškodiť značku.

Každá firma by mala v digitálnej ére navrhovať produkty či služby tak, aby boli nielen maximálne bezpečné, ale aj etické.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo