Colnú úniu, v ktorej je dnes Slovensko, založilo šesť krajín v roku 1968

Autor ZEK júl 2018 -

Na colné kontroly na hraniciach si spomenie málokto. Jeden z najväčších výdobytkov európskej integrácie ustanovili pred 50 rokmi.

Colná únia EÚ, ktorá patrí k najväčším úspechom Európskej únie, si 1. júla pripomenula 50. výročie vzniku. Zrodila sa z prelomových povojnových dohôd, ktoré pripravili pôdu pre európsku integráciu a v roku 1968 sa na pôde vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva stala realitou.

Prvým rozhodným krokom colnej únie k premene EÚ na najväčší obchodný blok na svete, v ktorom dnes 28 colných správ koná ako jeden subjekt, bolo zrušenie colných sadzieb pre obchod s tovarom medzi 6 členmi EHS – Francúzskom, Talianskom, západným Nemeckom a krajinami Beneluxu.

Colná únia je základným kameňom jednotného trhu. Sleduje hranice EÚ a chráni občanov pred zakázanými a nebezpečnými výrobkami, ako sú zbrane či drogy. Pritom cez ne prechádza čoraz väčší podiel globálneho obchodu: colné orgány EÚ v roku 2017 odbavili 16 % svetového obchodu.

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v tejto súvislosti povedal: „Colná únia je jedinečný úspech. Stará sa o plynulosť obchodu a bezpečnosť spotrebiteľov, a tak Európanom umožňuje naplno využívať výhody vnútorného trhu.“

Ako funguje colná únia?

Colná únia bola ustanovená v Rímskej zmluve a v roku 1968 viedla k úplnému zrušeniu ciel vyberaných na hraniciach medzi členmi EHS. Dnes predstavuje jednotný obchodný priestor, v ktorom sa realizuje voľný obeh tovaru vyrobeného v EÚ aj za jej hranicami.

Tovar z krajín mimo EÚ sa spravidla preclieva pri prvom vstupe do EÚ. Tak colné orgány zabezpečujú úhradu týchto ciel a ochranu finančných záujmov Únie a jej členských štátov. Colné orgány okrem toho bránia vstupu výrobkov do Únie, ktoré predstavujú riziko pre bezpečnosť alebo zdravie občanov EÚ. Zastavujú aj nezákonne prevážaný a pašovaný tovar, tovar, ktorý ohrozuje životné prostredie a európske kultúrne dedičstvo, a tovar, ktorý narúša finančné záujmy EÚ a jej členských štátov.

Členské štáty EÚ sa starajú o hladké fungovanie jednotného colného priestoru dodržiavaním spoločného súboru pravidiel, ktorého základným kameňom je tzv. Colný kódex Únie. Dodržiavanie tohto kódexu, aktualizovaného v roku 2013 a platného od roku 2016, znamená, že krajiny EÚ sa pri dovoze, vývoze a tranzite tovaru riadia rovnakými pravidlami a postupmi. Vďaka tomu rastie hospodárska súťaž a obchod, zlepšuje sa efektivita, zvyšuje kvalita a znižujú sa ceny pre spotrebiteľov.

Za rozsiahlu každodennú prevádzku colnej únie sú vo všetkých krajinách EÚ primárne zodpovedné vnútroštátne colné orgány, ktoré sa v spolupráci aj s Komisiou usilujú, aby colná únia fungovala.

Medzinárodné dohody

Zároveň je na ochranu záujmov európskych občanov a podnikov na celom svete nevyhnutná širšia medzinárodná spolupráca. V tejto súvislosti EÚ podpísala s 80 krajinami mimo EÚ vyše 50 medzinárodných dohôd o colnej spolupráci a vzájomnej administratívnej pomoci zameraných na podporu kontrol a presadzovania práva, ako aj na zjednodušenie a zosúladenie colných postupov, ktoré následne vedú k zníženiu administratívnej záťaže a nákladov pre európske podniky.

Európska komisia nedávno navrhla, aby aj budúci rozpočet EÚ obsahoval finančný záväzok určený na colné programy vo výške 950 miliónov eur. Tieto peniaze by mali prispieť k zlepšeniu spolupráce a výmeny údajov medzi colnými orgánmi, a zároveň podporiť colníkov a pripraviť ich na pracovné úlohy. Do rozpočtových plánov EÚ bol zahrnutý aj nový fond v hodnote 1,3 miliardy eur, ktorý má pomáhať členským štátom pri nákupe, údržbe a výmene colného vybavenia podľa aktuálnych trendov.

ZEK

 

Európska komisia zverejnila krátky propagačný film o colnej únii z roku 1968

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo