Obchodný vzťah Slovenska a Česka: obaja sú pre toho druhého exportnou dvojkou

Autor TS september 2018 -

Vzájomný obrat prevyšuje 15 miliárd eur a slovenskí investori sú v ČR silno zastúpení. Nadštandardné vzťahy podčiarkuje aj strojársky veľtrh v Brne.

Slovensko patrí k najvýznamnejším obchodným a ekonomickým partnerom Českej republiky aj 100 rokov od vzniku Československa a štvrť storočia od rozdelenia. Áno, doba, keď sa Československo radilo k veľmociam, ktoré dodávali na kľúč investičné celky energetických zariadení, spracovateľské technológie pre ropné rafinérie, liehovary, škrobárne alebo pre cukrovary, je dávno preč. Slovensko i Českú republiku však dodnes spájajú nadštandardné investično-obchodné vzťahy podložené historickou väzbou a spoločnými tradíciami. Vyplýva to zo správy Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá zabezpečuje spoločnú účasť viacerých firiem na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. V spolupráci s Veľtrhmi Brno sa tiež podieľa na výstave stovky českých a slovenských podnikateľských príbehov, ikonických výrobkov, slávnych značiek a významných osobností.

Druhý najvýznamnejší v importe aj exporte

V roku 2017 bola Česká republika pre Slovensko druhým najvýznamnejším exportným trhom, na ktorý smerovalo až 11,495 % z celkového slovenského vývozu za sledovaný rok. V medziročnom porovnaní pritom vývoz zo Slovenska do Česka vzrástol o 3,9 % a naopak, dovoz z Česka o 2,5 %. I Slovenská republika je pre Česko druhým najväčším exportným trhom a zároveň štvrtým najvýznamnejším obchodným partnerom.

Zatiaľ čo najvýznamnejšou slovenskou vývoznou komoditou sú elektrické stroje a zariadenia, hlavnými dovážanými komoditami z Českej republiky sú motorové vozidlá. „V súčasnosti sa slovenským investorom a exportérom núka množstvo príležitostí na vzájomný rozvoj obchodných vzťahov vo viacerých odvetviach. Patrí k nim predovšetkým energetika, strojárstvo, elektrotechnika a elektronika a automobilový priemysel, najmä subdodávky. Zdrojom trvalého rastu priemyselnej produkcie je pritom na Slovensku – podobne ako v Českej republike – výroba áut,“ povedal generálny riaditeľ SARIO, Róbert Šimončič.

Vzájomná obchodná výmena – z pohľadu SR

(mld. eur)

 MSV tabuľkaPozn.: Vývoz zo SR do ČR a dovoz do SR z ČR. Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, 2018

Komoditná štruktúra slovenského zahraničného obchodu s ČR

Hlavné vývozné komodity:

- elektrické stroje a zariadenia 15 %

- kotly a stroje, prístroje a zariadenia 14 %

 

- motorové vozidlá 10 %

- nerastné palivá 9 %

železo a oceľ 9 %

Hlavné dovážané komodity:

- motorové vozidlá 21 %

- palivá 8 %

- kotly, stroje a prístroje 8 %

- elektrické stroje a zariadenia 7 %

(Zdroj: MZVEZ SR) 

Slováci sú č. 2 v štruktúre českých firiem

Čo sa týka priamych zahraničných investícií (PZI), zo správy SARIO vyplýva, že stav PZI v Českej republike ku koncu roka 2016 dosiahol 3 124,2 miliardy českých korún a oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 229 mld. Kč. Slovenské investície pritom tvoria 3,2 % z celkových PZI v ČR (99,9 mld. Kč, resp. 3,69 mld. eur). Stav českých priamych investícií v zahraničí sa v roku 2016 oproti predchádzajúcemu roku zvýšil o 36,6 mld. Kč a dosiahol 498,1 mld. Kč. Druhou najatraktívnejšou krajinou pre české investície v zahraničí je s podielom 15,9 % investícií práve Slovensko (79,1 mld. Kč, resp. 2,92 mld. eur).

„České investície smerujú najmä do odvetví energetiky, strojárenstva, chemického priemyslu, potravinárstva, obranného a bezpečnostného priemyslu. Dôvodom sú dlhoročné tradičné obchodné kontakty medzi českými a slovenskými podnikateľskými subjektmi. Úroveň a kvalita vzťahov je determinovaná aj rovnakými prioritami v rámci európskych stratégií v oblasti energetiky, prepravy ropy a plynu, výstavby cestnej a železničnej infraštruktúry a spolupráce v rámci V4,“ vysvetlil generálny riaditeľ SARIO. Aj preto sú dnes slovenskí podnikatelia druhými najčastejšími vlastníkmi českých firiem. Vlastnia dohromady 10 260 českých podnikov, zatiaľ čo Česi vlastnia 10 341 slovenských firiem.

 Ktoré české firmy investovali na Slovensku

- Energetický a průmyslový holding, a. s.

- Agrofert Holding, a. s.

- Hamé, a. s.

- Czechoslovak Group, a. s.

- Česká zbrojovka, a. s.

- TTS Třebíč

- Škoda JS, a. s.

- Charvát Group

Ktoré slovenské firmy investovali v ČR

- Železiarne Podbrezová, a. s.

- Slavia Capital

- J&T Group

- Slovenský plynárenský priemysel, a. s.

- Doprastav, a. s.

(Zdroj: Teritoriálna analýza Česko, SARIO, 2018)

Veľtrh v Brne akcentuje česko-slovenskú spoluprácu

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa poukazuje na historicky i aktuálne úspešnú česko-slovenskú spoluprácu aj Medzinárodný strojársky veľtrh (MSV) v Brne. Každoročne ho navštívi 1 600 vystavovateľov a 80 000 návštevníkov. Tento rok sa veľtrhu v termíne 1. – 5. októbra zúčastní viac ako 80 slovenských firiem vrátane tradičných vystavovateľov, ako sú Železiarne Podbrezová, Trens SK či ZVL Slovakia. Oficiálna expozícia Slovenska sídli v najstaršom pavilóne A1 z roku 1928, ktorý pri príležitosti 60. ročníka MSV zjednotí pod svojou strechou na rozlohe asi 1 000 m2 aj spomínanú retrospektívnu výstavu českých a slovenských podnikateľských príbehov. „Výstava s názvom 100RIES má byť na jednej strane retrospektívou tých najslávnejších a najúspešnejších výrobkov Československa, zároveň má však ukázať, kam sa obe krajiny posunuli a aký neuveriteľný inovačný potenciál dnes predstavujú,“ povedal Jiří Smetana, vedúci marketingu a komunikácie Veľtrhov Brno.

Predstavujú sa aj mladšie a progresívne firmy

Pod značkou Good Idea Slovakia sa v rámci slovenskej účasti na MSV predstaví aj 42 slovenských malých a stredných podnikov. Medzi nimi je aj viacero menších, no priebojných firiem, ktoré zaznamenali významné úspechy na zahraničných trhoch. Napríklad T-Industry je expert v priemyselnej komunikácii a sofistikovanej technológii, inovatívna spoločnosť e-Sense Slovakia ponúka riešenia v mechatronike a automatizácii, Spinea dodáva reduktory napríklad aj do CERNu.

rsz slevensko na msv

Čo predstavia a absolvujú Slováci na MSV

V rámci prezentácie Slovenska na 60. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne organizátori pripravujú tieto sprievodné podujatia:

  • predstavenie inovatívnych a úspešných slovenských spoločností v národnej expozícii na výstavnej ploche s rozlohou viac ako 500 m2 v pavilóne A1,
  • účasť slovenských spoločností na kooperačnom podujatí Kontakt-Kontrakt (v spolupráci s Regionálnou hospodárskou komorou Brno) 1. – 2. októbra v pavilóne A2,
  • investičnú konferenciu „Transformácia priemyslu a súčasné trendy v oblasti inovácií na Slovensku a v Českej republike“ 3. októbra predpoludním v pavilóne A1,
  • investičnú konferenciu „Historický vývoj, súčasnosť a budúcnosť investičnej politiky v ČR a na Slovensku“ (v spolupráci s agentúrou CzechInvest) 3. októbra popoludní v pavilóne P,
  • prezentáciu známych a historicky úspešných slovenských výrobkov v rámci spoločnej česko-slovenskej výstavy 100RIES.

TS/SARIO

Prečítajte si tiež:

Babiš, Pellegrini a Žiga na veľtrhu v Brne zdôraznili výnimočné česko-slovenské väzby

Súčasťou MSV v Brne je aj výstava o priemyselných legendách

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo