Dopyt po odborníkoch na open source rastie

Autor Juraj Redeky október 2018 -
Dopyt po odborníkoch na open source rastie Pixabay

Rozširujú sa aj akademické programy pripravujúce vývojárov pre túto oblasť, ktorá má využitie v odvetviach rôznych druhov.

Dopyt po zručnostiach a vedomostiach zo sveta open source je vysoká a každý rok rastie ďalej. Podľa správy Linux Foundation – 2018 Open Source Jobs Report – je nábor open source talentov prioritou pre 83 % HR manažérov, čo predstavuje jasný nárast oproti 76 % v roku 2017. Ďalšie zistenia:

  • Znalosť Linuxu je opäť na čele najžiadanejších opensourcových zručností z hľadiska štartu kariéry.
  • Rýchlo rastie popularita a dôležitosť kontajnerov – túto kompetenciu u uchádzačov hľadá 57 % manažérov oproti 27 % v minulom roku.
  • Manažéri menej najímajú externých konzultantov a viac pristupujú k zdokonaľovaniu a certifikovaniu kmeňových zamestnancov pre oblasť nových technológií s otvoreným zdrojovým kódom (open source).

SUSE pre vzdelávanie

Akademický program spoločnosti SUSE (SUSE Academic Program) je jeden z tých, ktoré pomáhajú uspokojiť dopyt po talentoch s praktickými znalosťami v oblasti open source. Program pripravuje vývojárov v priemyselných odvetviach všetkých typov, aby boli schopní obsiahnuť stále sa zvyšujúce nároky rozvíjajúcej sa digitálnej ekonomiky. Bol založený v roku 2017 a doteraz sa rozrástol na viac ako 400 univerzít, škôl, knižníc a iných akademických inštitúcií na celom svete. Funguje napríklad na univerzitách v Oxforde, Cambridge či San Diegu (USA), v New York City Technology College, University of British Columbia, ale aj na Fakulte informačných technológií Českého vysokého učení technického v Prahe. V nasledujúcich šiestich mesiacoch má za cieľ zdvojnásobiť počet svojich účastníkov.

„Naša univerzita používa program pre rad študentov ako súčasť učebných osnov pre systémových špecialistov v internej výučbe,“ opisuje Werner Degenhardt, akademický riaditeľ a CIO na fakulte psychológie a pedagogických vied na Univerzite Ludwiga Maximiliana v Mníchove. „Máme radi tento program, páči sa nám jeho veľmi jednoduchá aplikácia a aj to, že prináša vynikajúce výsledky.“

„SUSE je už dlhú dobu jednotkou v open source vzdelávaní. Sme odhodlaní ďalej pestovať zručnosti v open source a vzdelávať študentov na univerzitách. Chápeme, že to je kritické pre dlhodobé udržanie zdravého stavu nášho odvetvia a že ide o základný stavebný kameň moderných technológií,“ povedal Sander Huyts, viceprezident SUSE a globálny garant Akademického programu.

Juraj Redeky, Taktiq Communications

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo