Nadácia Ekopolis už po štrnásty raz vyhlásila výsledky súťaže Strom roka.

Víťazom ankety a Stromom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov a bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Na druhom mieste sa umiestnila lipa v Spišskom Bystrom (na foto). Tretie miesto patrí pagaštanu z Malého Cetína pri Nitre. O poradí dvanástich stromov – finalistov rozhodlo rekordných 19 285 hlasov.

Už štrnásty ročník ankety realizovala Nadácia Ekopolis v spolupráci s hlavnými partnermi, ktorými sú Nadácia Slovenskej sporiteľne a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Projekt podporili aj ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), vydavateľstvo Dajama, kníhkupectvo Artforum a záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je spevák Peter Lipa. Jej poslaním je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Symbióza s prírodou je nevyhnutným predpokladom ďalšieho vývoja. Stromy sú jej významnou súčasťou, sú symbolom pevnosti, sily, stability,“ povedala správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne Danica Lacová. „Mnohokrát až pri vyhlásení výsledkov tejto ankety si uvedomíme, aké vzácne stromy rastú v našom okolí, aký majú ekologický, krajinotvorný, estetický a kultúrno-historický význam – a ako im môžu škodiť zásahy človeka,“ uviedol generálny riaditeľ SAŽP Martin Lakanda.

Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo 7. júla 2016 na festivale Pohoda v Trenčíne a trvalo do konca septembra 2016. Hlasovať za svoj strom mohol každý - prostredníctvom SMS správy, hlasovacieho lístka, poštou alebo priamo na webovej či facebookovej stránke Nadácie Ekopolis.

JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo