Hyundai i30 Fastback, auto so skvelým dizajnom, prichádza aj s novým stupňom výbavy N Line

Autor JF/TS november 2018 -
Hyundai i30 Fastback N Line Hyundai i30 Fastback N Line

Stvorené pre krásu: Päťdverové kupé, ktoré nedávno rozšírilo modelový rad i30, neprinieslo technické novinky, ale vizuálny úder. Zožalo za to aj niekoľko dizajnových ocenení.

Elegantný i30 Fastback po svojom predstavení okamžite zaujal prestížne postavenie v kompaktnej triede. Predstavuje štýlovo orientovaný variant tohto produktového radu vozidiel strednej triedy. Aj tomuto vozidlu čoskoro pribudnú k jeho základnej verzii športovejšie deriváty N Line a supervýkonný N.

N Line – ešte športovejšie doladený Fastback

Vzhľadom na ambície aj ohlas elegantného modelu i30 Fastback nie je prekvapením, že po úspešnom uvedení paralelného modelu i30 N Line, ktorý je sám výkonným športovým autom (avšak práve bez dizajnového prvku „rýchleho zadku“) predstavil Hyundai na jeseň 2018 aj druhý model v športovej výbave – i30 Fastback N Line. Doplnky úrovne N Line pridávajú dizajnovo výraznému Fastbacku ďalej na športovom charaktere a technické úpravy dynamizujú jeho jazdné vlastnosti. „Náš druhý N Line model – i30 Fastback N Line, umožní ešte väčšiemu počtu zákazníkov užiť si N-atmosféru. Kombinuje eleganciu päťdverového kupé a dynamické N-črty,“ povedal k tomu Andreas-Christoph Hofmann, viceprezident pre marketing a produkt v Hyundai Motor Europe.

foto hyundai i30 fastback n line 137aHyundai i30 Fastback N Line

Auto je vizuálne efektnejšie – napríklad predný nárazník N Line má striebornú spodnú lištu a predné svetlomety dostali čierne orámovanie. Športový vzhľad zadnej časti posilňuje upravený nárazník, trojuholníkové hmlové svetlo a špeciálny difúzor. V interiéri zaujmú športovo tvarované predné sedadlá a športový volant. Pedále sú kovové a odlišuje sa aj hlavica radiacej páky vo verziách s manuálnou prevodovkou.

Fastback vo výbave N Line prináša vyladený benzínový turbomotor 1,4 T-GDi s výkonom 103 kW (140 k) s rýchlejšou odozvou, tuhšie nastavený podvozok a výraznejší zvukový prejav. Auto sa dodáva s 18-palcovými zliatinovými diskami, športovými pneumatikami PS4 Michelin Performance a o 1 palec väčšími prednými brzdami oproti základnej verzii. Na Slovensku sa bude i30 Fastback N Line predávať od februára 2019 s možnosťou výberu 6-stupňovej manuálnej alebo 7-stupňovej automatickej dvojspojkovej prevodovky.

Vysokovýkonný variant N prinesie 250 a viac koní

Na jeseň 2018 predstavil Hyundai aj vysokovýkonné kupé i30 Fastback N, ktoré športovo založeným zákazníkom ponúkne dokonca dvojnásobný výkon. Postará sa o to jeho dvojlitrový (1,998 l) turbom prepĺňaný štvorvalcový benzínový motor DOHC/16 V s výkonovými variantmi 184 kW (250 k) a 202 kW (275 k). Obe verzie dosahujú krútiaci moment 353 Nm a maximálnu rýchlosť 250 km/h, pričom funkcia overboost dokáže dočasne zvýšiť krútiaci moment až na 378 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne auto s 250k motorom za 6,4 sekundy, s výkonnejším 275k motorom už za 6,1 sekundy.

Aj v tomto prípade ide model i30 Fastback v stopách svojho súrodenca i30, ktorého najsilnejší variant N uviedli na európske trhy v roku 2017. Pokiaľ ide o dizajnové úpravy, za povšimnutie stojí napríklad zadný nárazník zvýraznený červenou linkou a čierny zadný spojler. V interiéri zdobí červené prešívanie sedadlá, volant aj radiacu páku.

Dizajnové ocenenia pre zážitkový cestný Hyundai

„Model i30 Fastback je najnovší v našom rade i30 a prináša jedinečný nový štýl do tohto populárneho segmentu. Jeho sofistikovaný dizajn stelesňuje esenciu našej filozofie sprístupňovať prémiový dizajn pre každého. Hyundai i30 Fastback je prvé elegantné päťdverové kupé v kompaktnom segmente,“ povedal Thomas A. Schmid, prevádzkový riaditeľ Hyundai Motor Europe, pri uvedení modelu na trh.

Dodajme, že dizajn modelového radu i30 má európsky pôvod. Aj dynamické línie modelu i30 Fastback, rovnako ako ostatných členov radu, boli navrhnuté v stredisku Hyundai Design Centre Europe v nemeckom Rüsselsheime. Takisto vývoj a testovanie modelu zabezpečil vývojový tím v Rüsselsheime, zatiaľ čo výroba prebieha v českom závode Hyundai v Nošoviciach.

Nové kupé od Hyundaia si všimli nielen zákazníci (v polovici roku 2018 bolo každé desiate predané auto i30 práve v tejto verzii), ale aj odborné poroty medzinárodných súťaží v oblasti automobilového aj všeobecného dizajnu. Spolu s ďalším koncernovým modelom Kona zvíťazil i30 Fastback v súťaži iF Design Award, ktorú každoročne udeľuje najstaršia nezávislá dizajnérska inštitúcia na svete iF International Forum Design GmbH v Hannoveri. Porotcovia vybrali oba modely zo 6 400 prihlásených produktov z 54 krajín, výsledky oznámili vo februári 2018.

Čitatelia nemeckého motoristického časopisu Auto Zeitung v máji zvolili v ankete Design Trophy model Hyundai i30 Fastback za najatraktívnejšie vozidlo v kompaktnej triede. Umiestnil sa na prvom mieste s veľkým náskokom pred ďalšími piatimi konkurentmi.

A napokon, i30 Fastback získal prvé miesto v prestížnej súťaži Automotive Brand Contest, a to v kategórii „Exterior Volume Brand“ – teda v hodnotení exteriérového dizajnu v rámci značiek s veľkoobjemovou produkciou. Porotu tejto súťaže, organizovanej každoročne nemeckou Radou pre dizajn, tvoria zástupcovia médií, dizajnéri a členovia vzdelávacích inštitúcií. Ide o jedinú medzinárodnú dizajnérsku súťaž, určenú výhradne pre automobilové značky.

„V uplynulých rokoch bol dizajn konzistentne uvádzaný našimi zákazníkmi ako dôvod číslo jedna, prečo sa rozhodli pre kúpu vozidla Hyundai, čo dokladá aj naše zameranie na dizajn počas produktového vývoja,“ uviedol viceprezident pre marketing Andreas-Christoph Hofmann. „Skvelé reakcie našich zákazníkov dopĺňajú tiež ocenenia, udeľované značke Hyundai nezávislými organizáciami,“ doplnil.

Šéfdizajnér Hyundaia: Fastback mení situáciu na trhu

Hyundai Motor predstavil tento model po prvýkrát v roku 2017, na slovenský trh ho uviedli v roku 2018. „Hyundai i30 Fastback je automobil, ktorý mení situáciu na trhu. Sme prvou značkou, ktorá vstupuje do kompaktného segmentu s elegantným a sofistikovaným 5-dverovým kupé,“ povedal vtedy Thomas Bürkle, šéfdizajnér Hyundai Design Centre Europe. „Pri návrhu i30 Fastback sme sa pohrali s proporciami modelového radu i30 redukciou výšky kaskádovitej masky chladiča a znížením línie strechy. Elegantnú siluetu ďalej zvýrazňuje veľkorysý tvar zadného spojlera. Nášmu tímu sa podarilo dosiahnuť čistý dizajn, ktorý kombinuje ducha športového automobilu s komfortom luxusného sedanu."

 rsz foto i30 fastbackHyundai i30 Fastback - základná verzia

Hyundai i30 Fastback má sofistikovanú siluetu s typickými proporciami dynamického športového kupé vďaka elegantne splývajúcej línii strechy, dlhej kapote motora a atletickej karosérii. Jeho nízka kabína posadená na širokom pontóne karosérie, zvýraznenom rozšírenými blatníkmi dodáva automobilu energický postoj. Charizmatickú siluetu dopĺňa výrazne modelovaný zadný spojler, integrovaný do dverí batožinového priestoru, na ktorý nadväzujú zadné svetlá. Aj zadné stĺpiky karosérie a zadné okno zvýrazňujú klinovitú bočnú líniu karosérie a spoluvytvárajú vizuálny impulz pohybu vpred.

K dispozícii pre zákazníkov je až 12 farebných verzií exteriéru: tri perleťové farby – Stargazing Blue, Micron Grey a Phantom Black, sedem metalických farieb – Clean Slate Blue, Intense Copper, Moon Rock, Fiery Red, Platinum Silver, Ara Blue a White Sand – a dve štandardné farby Engine Red a Polar White. Interiér si klienti môžu vystavať z 3 farebných možností: Oceanic Black, Slate Grey alebo Merlot Red.

Motorizácie štandardnej verzie

Pohonné ústrojenstvo modelu i30 Fastback predstavujú dva turbokompresorom prepĺňané benzínové motory so zmenšeným objemom, ktoré boli po prvý raz uvedené v modelovom rade i30. Zákazníci majú na výber prepĺňaný štvorvalec s priamym vstrekovaním paliva 1.4 T-GDI s výkonom 103 kW (140 k) – ktorý prevzala aj spomínaná športová verzia i30 Fastback N Line – alebo trojvalec rovnakej konštrukcie 1.0 T-GDi s výkonom 88 kW (120 k). Spotrebu paliva výrobca udáva na hodnotách 6,3 l/100 km (mesto) – 4,9 (mimo mesto) – 5,4 (kombinovaný cyklus). V praxi pri testovaní verzie so 7-stupňovým hybridným „automatom“ redakciou na jeseň, čiastočne v kopcoch, však kombinovaná hodnota prekročila šesť a pol litra.

Uvedený motorový variant 1.4 T-GDi je k dispozícii so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo so 7-stupňovou prevodovkou DCT s dvoma spojkami, umožňujúcou automatický i manuálny režim. Motor 1.0 T-GDi sa montuje výlučne so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Obidva motory majú štandardne systém stop-štart ISG (Integrated Stop and Go) pre zníženie spotreby paliva. Ponuku motorov pre i30 Fastback má neskôr doplniť novo vyvinutý úsporný štvorvalcový turbodiesel s objemom 1.6 CRDi, a to v dvoch modifikáciách – 81 kW (110 k) a 100 kW (136 k).

JF

(Spracované s využitím firemných podkladov a výsledkov redakčného testu.)

 

Hyundai i30 fastback 1,4 T-GDi 7 DCT Style – technické údaje

(Pozn.: testované vozidlo pred dostupnosťou výbavy N Line)

 i30 fastback tabuľka 1 i30 fastback tabuľka 2

rsz foto hyundai i30 fastback n line 137cHyundai i30 Fastback N Line

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo