Porazí sieť Substratum Veľký čínsky firewall?

Autor OTS november 2018 -
Porazí sieť Substratum Veľký čínsky firewall? Pixabay

Využitím uzlov SubstratumNodes by obyvatelia Číny mohli získať prístup k webovým stránkam, ktoré sú inak blokované vládou.

Spoločnosť Substratum LLC. (SUB), ktorá buduje decentralizovaný internet založený na blockchainovom webhostingu, tvrdí, že člen jej komunity dokázal z Číny preniknúť von za tzv. Veľký čínsky firewall. To je systém vytvorený čínskou vládou, ktorý občanom bráni v prístupe na webové stránky ako je Google, YouTube a Twitter, a tým aj k celej šírke informácií prítomných na celosvetovom webe.

Zvíťaziť nad cenzúrou

Pomocou siete uzlov SubstratumNode získajú podľa firmy obyvatelia Číny prístup do tej časti webu, ktorý blokuje čínska vláda. Bol by to prelomový moment všeobecne pre krajiny s cenzurovaným prístupom k internetu, ako sú okrem Číny napríklad aj Rusko a Irán, ktoré blokujú množstvo webových stránok či služieb.

CEO spoločnosti Substratum Justin Tabb k tomu uviedol: „Skutočnosť, že išlo o člena našej komunity, jedného z hostiteľov beta uzla, ktorému sa tento husársky kúsok podaril, ma napĺňa hrdosťou, vďakou a pokorou, že máme takú úžasnú komunitu, podporujúcu naše úsilie.“ SubstratumNode je prvou časťou trojdielneho ekosystému Substratum, do ktorého patrí brána kryptomeny „CryptoPay" a novovytvorená decentralizovaná fiat-altcoin burza s názvom „Amplify Exchange.“

Decentralizácia s aktívnymi uzlami

SubstratumNodes sú súčasťou decentralizovanej siete. Každý uzol v sieti môže prostredníctvom SubstratumNode prijímať požiadavky od používateľov. SubstratumNodes presmerujú tieto žiadosti naspäť pôvodnému žiadateľovi po zašifrovaní požiadavky a jej odoslaní v sieti uzlov.

Keď sú informácie odosielané prostredníctvom siete uzlov namiesto sprostredkovania používateľom internetu cez centralizovaných poskytovateľov internetových služieb alebo serveru, vláda nemôže zablokovať žiadosti z webových stránok. Aj keď môže zablokovať jednu z požiadaviek na presmerovanie služby zo strany SubstratumNodes, v sieti Substratum zostane nespočetné množstvo ďalších uzlov, ktoré zostanú aktívne a snažia sa vybaviť žiadosti.

Takýmto spôsobom sa používateľom internetu darí obchádzať snahy o jeho cenzúru. Tie osoby, ktoré sa rozhodnú využívať SubstratumNode, dokonca ešte dostanú aj zaplatené v kryptomene SUB za splnenie požiadaviek, ktoré prechádzajú cez sieť SubstratumNode.

Burza a kryptomeny

Substratum čoskoro spustí aj tretiu časť svojho trojdielneho ekosystému – Amplify Exchange (AMPX), distribuovanú a decentralizovanú burzu, v ktorej SubstratumNode pôsobí ako ťažisková platforma. SubstratumNodes budú spracovávať transakcie Amplify Exchange a prevádzkovatelia uzlov získajú tokeny AMPX spolu s tokenmi SUB, čo znamená, že v sieti Substratum sa zvýši objem transakcií. SubstratumNode navyše umožňuje burze Amplify využívať svoj originálny BridgeChain, ktorý spája distribuované a decentralizované burzy tým, že zrkadlí ich hlavné účtovné knihy a používateľom prinesie výhody obidvoch typov búrz.

OTS

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo