VIDEO: Priemyselná bezpečnosť z pohľadu etického hackera

Autor MG november 2018 -
VIDEO: Priemyselná bezpečnosť z pohľadu etického hackera Pixabay

Táto praktická problematika tvorila jednu z tém nedávneho seminára Citadelo Security Evening, jeseň 2018. Ako vidí úroveň tejto bezpečnosti u nás etický hacker?

Ľudia si často predstavujú, že to, čo riadi celú priemyselnú prevádzku, vyzerá ako futuristický systém počítačov, ktoré automatizovaným spôsobom riadia celý systém. V praxi je to však úplne odlišné. Konkrétne v prípade priemyslu by to bola cesta do minulosti 90-tych rokov. Ale aj tak je práve toto v skutočnosti ten stav, kde sa väčšina priemyselných sietí nachádza.

Napríklad pre operačné systémy, ktoré sú staré, už nevychádzajú automatické aktualizácie a je nutné ich manuálne inštalovať. Práve preto sa často stáva, že tieto systémy nie sú aktualizované vôbec. Taktiež aktualizácie v prípade priemyselnej sieti vôbec nie sú jednoduché, keďže tieto systémy musia bežať nonstop a nesmú nikoho ohroziť na živote.

O tom, ako dnes vyzerá priemyselná bezpečnosť, a v tejto súvislosti napríklad aj o tom, čo je prilba neviditeľnosti, na seminári Citadelo Security Evening (CSE) v Bratislave prednášal Martin Hanic, etický hacker zo spoločnosti Citadelo. Prednášku si môžete pozrieť z videozáznamu na stránke spoločnosti alebo aj tu.

Michaela Gallee, Citadelo

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo