Americká firma intenzívne pracuje na vývoji lietajúceho auta Switchblade

Autor JF/TS január 2019 -
Vizualizácia aeromobilu Switchblade Vizualizácia aeromobilu Switchblade Samson Sky

Prototyp má vzlietnuť v dohľadnom čase, počet rezervácií sa blíži k tisícke. Výrobca zdôrazňuje športový charakter tohto aeromobilu.

Filozofiou firmy Samson Sky z Redmondu v Oregone pri tomto projekte bolo „redefinovať dovolenkové cestovanie“. Auto má prepraviť vzduchom dvoch ľudí a asi 50-kilogramový náklad batožiny, pričom výrobca uvádza ako jeden z príkladov aj golfové palice. Podobne ako iné aeromobily, svojho majiteľa má po ceste dopraviť na vhodné letisko, z neho preletieť do blízkosti destinácie a k cieľovým dverám ho opäť doviezť po zemi.

Trojstopové vozidlo je aktuálne vyskúšané a certifikované pre dopravu po zemi, pričom americké ministerstvo dopravy ho klasifikovalo ako motocykel. Samson Sky ho však propaguje ako „lietajúci športový automobil“ argumentujúc jeho výkonmi.

switchblade ron EAA Pomer výkon/hmotnosť je pri Switchblade porovnateľný s rýchlym športovým autom.

Kvapalinou chladený motor s výkonom 140 kW (190 k) s turbodúchadlom zrýchli toto vozidlo z 0 na 60 mph (96,5 km/h) za 6,5 sekundy, pričom maximálna rýchlosť na zemi sa udáva cca 200 km/h. Tieto hodnoty boli odskúšané, na rozdiel od výkonov vo vzduchu, kde by malo konvertibilné vozidlo dosahovať cestovnú rýchlosť 160 mph (257 km/hod) a maximálnu 190 mph (305 km/h) vo výškach do 13 000 stôp (cca 4 000 m). Dolet so 114-litrovou nádržou bude 450 míľ (724 km). Vysunutie krídel a chvostovej časti pred letom má trvať 3 minúty.

Termín prvého letu prototypu Switchbladeu výrobca nezverejnil, v tlačovej správe uviedol, že sa blíži. Naznačil, že by nechcel príliš zaostať za konkurenčnými lietadlami ako Terrafugia a Pal-V, ktorých prototypy už vzlietli a ich výroba sa začne v roku 2019. Aj Samson Sky plánuje v tomto roku odštartovať aspoň prvé fázy produkcie. Tomu zrejme veria aj zákazníci, ktorí si na lietajúce auto vopred rezervujú miesta v poradovníku. Pred Vianocami 2018 evidovala firma už 870 týchto rezervácií.

JF/TS

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo