Rheinmetall Protection Systems sa stal strategickým partnerom v projekte vozidla Gerlach

Autor Tomáš Kurtanský september 2019 -

Nemecká spoločnosť bude dodávateľom bezpečnostnej pancierovej kabíny pre posádku; v slovenskom projekte vidí veľký potenciál.

Spoločnosti Zetor Engineering Slovakia, a. s., a Rheinmetall Protection Systems GmbH sa dohodli na strategickej spolupráci pri ďalšom vývoji riešení balistickej a protimínovej ochrany v rámci projektu taktického obrneného vozidla Zetor Gerlach 4x4 ATV.

Spolupráca so svetovým lídrom

Pre projekt Gerlach je veľkým prínosom, že môžeme spolupracovať so svetovým lídrom v tejto oblasti. Pre náš tím je to veľká skúsenosť a pre zákazníka záruka najvyššej kvality a technologickej úrovne,“ hovorí manažér projektu Pavel Bušta.

Kombinácia ochrany, mobility a ďalších predností robí z tohto vozidla mimoriadne konkurencieschopné riešenie. Radi sa budeme podielať na ďalšom napredovaní projektu,“ uviedol Dr. Manfred Salk, generálny riaditeľ Rheinmetall Protection Systems GmbH.

cabin2 Ochrana posádky vojenského vozidla pred výbuchom sa testuje pomocou figurín.

Výroba podľa prísnych štandardov

Na základe dohody o strategickej spolupráci sa nemecká spoločnosť stala dodávateľom riešenia bezpečnostnej pancierovej kabíny. Nemecký výrobca poskytuje ucelené a certifikované riešenie.

Celý proces počnúc výberom materiálov, cez zváračske a konštrukčné práce vrátane technologických postupov podlieha prísnym štandardom armádnych noriem (MIL-TL). Tieto štandardy budú následne uplatnené pri výrobe kabín na Slovensku alebo v akejkoľvek inej krajine , kde sa bude výroba vozidla realizovať.

Nové oblasti spolupráce

Strategická spolupráca sa však okrem balistickej a protiminovej ochrany rozšírila aj do nových oblastí ako sú napr. zadymovacie systémy, systémy aktívnej ochrany či zbraňové systémy. Nemecký partner takisto prejavil záujem preniesť na Slovensko výrobu systémov prídavného keramického pancierovania.

Maximalizácia ochrany

Ochrana posádky bola od začiatku hlavnou prioritou projektu vozidla Gerlach. Cieľom bolo maximalizovať bezpečnosť pri zachovaní vysokého komfortu, ako aj definovaných parametrov dynamiky a hlavných rozmerov vozidla.

Spolupráca v oblasti ochrany s nemeckou stranou dostala základy už pri návrhu a konštrukcii prototypu vozidla. „Nemecká strana poskytla expertízu a navrhla viacero vylepšení v oblasti balistickej a protimínovej ochrany. Následne sa rozbehla intenzívna spolupráca na inžinierských a konštrukčných činnostiach,“ objasňuje P. Bušta.

Všetky modifikácie boli následne podrobené simuláciam a ostrým testom na pôde nemeckej štátnej cetifikovanej skúšobne Beschussamt Ulm. Výsledkom je riešenie, ktoré poskytuje vozidlu balistickú ochranu voči ručným zbraniam používaným v súčasných ozbrojených konfliktoch a protimínovú odolnosť do sily 8 kg TNT.

O Rheinmetall Protection Systems GmbH

Je dcérskou spoločnosťou Rheinmetall Defence, jedného z popredných svetových výrobcov vojenských vozidiel a systémov, ako aj dlhoročného partnera nemeckých ozbrojených síl, spojencov NATO a armád v ďalších spolupracujúcich krajinách.

V posledných rokoch sa Rheinmetall – vďaka niekoľkým vhodne zvoleným akvizíciám a založeniu zahraničných dcérskych spoločností – stal globálnym hráčom. Do jej portfólia patrí viac ako 1 500 produktov, hlavne v oblasti pozemných síl, ale aj pre námorné a letecké sily a špeciálne jednotky.

O Zetor Engineering Slovakia, a. s.

Spoločnosť je profesionálnym partnerom pre vývoj, inovácie a komplexné dodávky v oblasti obranného priemyslu. V súčasnosti sa profiluje ako profesionálne R&D centrum mobilných aplikácií strojov a špeciálnych vozidiel.

Spoločnosť založená v júni roku 2000 je súčasťou sektora Engineering v skupine HTC INVESTMENTS a. s.

Tomáš Kurtanský, Media Knowledge

rsz test protiminovej odolnosti 8kgtntTest protimínovej odolnosti kabíny.

 

Ďalšie články k téme:

Gerlach v novej bojovej verzii zaujal na výstave IDET v Brne

Obrnené auto Gerlach absolvovalo výkonnostné a záťažové testyabsolvovalo výkonnostné a záťažové testy

Vozidlo Gerlach sa predstavilo v Banskej Bystricisa predstavilo v Banskej Bystrici

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo